Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика отруєнь пестицидами

Дата: 12.07.2021 11:31
Кількість переглядів: 694

 У запобіганні отруєнь пестицидами перш за все необхідно, щоб кожен, хто має з ними справу, знав їх властивості і про ту небезпеку для здоров’я людини, яку вони несуть. З цією метою щорічно проводиться в обов’язковому порядку медичний огляд та навчання з техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами.

Запобіганню нещасним випадкам при використанні отрутохімікатів значною мірою сприяє обов’язкове використання предметів особистого захисту: окулярів, респіраторів, спецодягу.

Отрутохімікати шкідливі не тільки для осіб, які з ними стикаються в процесі виконання своїх виробничих завдань, вони являють ще більшу небезпеку для населення в разі неправильного їх зберігання та застосування вдома.

Неконтрольоване застосування пестицидів створює вагому еколого-гігієнічну проблему внаслідок підвищення ризику захворювання всього населення, а надто дітей, що може спричинити погіршення самопочуття, стати чинником забруднення води в колодязях, городини.

Пестициди і агрохімікати, що реалізовуються, повинні бути упаковані і промарковані та мати сертифікат якості. Кожний пестицид треба застосовувати чітко за призначенням. Щорічно погоджується список препаратів, які дозволені для роздрібного продажу і застосування населенням при безумовному виконанні всіх запобіжних заходів та інструкцій, що додаються (повинні додаватись) до кожної ампули, до кожного флакону з пестицидами. В інструкції має бути вказана назва препарату, діюча речовина, цільове призначення, норма витрати при обробці, кратність обробки, терміни застосування та термін до збору урожаю, заходи першої допомоги при отруєнні.

Працювати з пестицидами в саду, на городі чи в полі не допускається при температурі повітря вище 20°С, після випадання осадів, роси.

З метою недопущення отруєнь людей від вживання фруктів і овочів, оброблених пестицидами, не можна перевищувати норми витрати препаратів, кратність обробки ними рослин та термін, який має бути витриманий до збору врожаю.

Пористі ягоди (полуницю, малину), а також салат, петрушку, кріп взагалі заборонено обробляти, оскільки вони посилено поглинають отрутохімікати. Якщо ці культури ростуть під деревами, їх ретельно накривають плівкою під час застосування засобів захисту рослин.

В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через органи дихання, шкіру, шлунково-кишковий тракт. При наявності ознак отруєння (головокружіння, чхання, кашель, задишка, блювота, біль в животі та інше) необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.

Отже, тим, хто користується пестицидами, необхідно запам’ятати:

  • використовуйте пестициди чітко за призначенням;

  • ретельно дотримуйтесь строків їх застосування і безпечних строків збору врожаю;

  • при обробці своїх городів і ділянок користуйтесь респіраторами, стежте за тим, щоб пестициди не потрапляли на шкіру, в дихальні шляхи;

  • після обробки ретельно вимийте руки з милом, шию, а краще - прийміть душ, прополощіть порожнину рота, горло;

  • одяг, в якому проводили обробку пестицидами, треба ретельно витрусити і випрати в розчині мила або пральному порошку і соди;

  • не допускати дітей на оброблені пестицидами ділянки, не проводити обробки в їх присутності, не зберігати отруту в пляшках з-під напоїв, які приваблюють дітей, ретельно ховати отруту в недосяжних для дітей місцях.

Пам’ятайте! Хімічні засоби захисту рослин і підвищення врожайності, внаслідок неправильного використання або поводження з ними, можуть стати джерелом нещасних випадків і отруєнь. Бережіть своє здоров’я, здоров’я своїх близьких і довкілля.


 Начальник Світловодського управління  Головного управління Держпродспоживслужби  в Кіровоградській області Тетяна Кривошея


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь