Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про недопущення випалювання сухої рослинності.

Дата: 04.04.2022 09:45
Кількість переглядів: 251

Про недопущення випалювання сухої рослинності.

         В зв’язку з настанням весни, висиханням трави та листяної підстилки в парках і скверах частішають   випадки самовільного випалювання сухої рослинності або її залишків.  Під час самовільних палів в сільській місцевості та в межах населених пунктів пошкоджуються та горять дерева і чагарники, випалюються рідкісні види рослин; через перекидання вогню на лісовкриті землі вигорають цілі лісові масиви. У вогні гинуть зайченята, їжаки та інші дрібні тварини. Під час випалювання водно-болотної рослинності руйнуються місця гніздувань навколоводних птахів, значна кількість яких гніздиться в сухому очереті. При випалюванні залишків сухої рослинності (особливо опалого листя в населених пунктах та рослинності в смугах відводу автодоріг) в атмосферне повітря виділяються в значних кількостях забруднюючі речовини, що накопичились у рослинах. Зокрема, лише в викидах від автотранспорту налічується близько 100 видів забруднюючих речовин; значна частина цих шкідливих речовин накопичується в листі дерев. Під час спалювання листя (особливо з придорожніх насаджень) в повітря виділяються великі кількості шкідливих та токсичних з’єднань. 

         Випалювання сухої рослинності або її залишків, згідно ст. 27 Закону України “Про рослинний світ”, без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища забороняється.  

        Згідно ст. 77-1 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів в населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою накладення штрафів: на громадян – від 3060 до 5100 грн.; на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – тягнуть за собою накладення штрафів у розмірі 6120-12240 грн. на громадян та 21420-30600 грн. на посадових осіб.  В разі нанесення вогнем збитків – пошкодження або знищення дерев та чагарників, загибелі тварин тощо - паліям доведеться відшкодовувати і їх. 

         Зараз іде війна. На гасіння палів трави та лісонасаджень виїжджають пожежні команди. Даремно витрачаються людські та матеріальні ресурси. В такій обстановці підпали сухої рослинності трактуватимуться як диверсії, шкідництво та саботаж. Статтею 245 Кримінального Кодексу України передбачено, що знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом до 153 тис. грн., обмеженням або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Якщо пожежа спричинила тяжкі наслідки (загибель людей, масову загибель тварин тощо) – позбавленням волі на строк від 5 до 10 років. Якщо дії паліїв будуть кваліфіковані як диверсія, то в умовах воєнного стану це – 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

         Шановні співвітчизники! Якщо ви помітили випадки підпалу або горіння сухої рослинності, що розповсюджується на прилеглі площі, необхідно якнайшвидше вжити заходів для локалізації та гасіння пожежі. Якщо самотужки погасити пожежу не вдається, необхідно терміново повідомити органи місцевого самоврядування та пожежну охорону. Якщо особи паліїв відомі – повідомляйте про них в органи місцевого самоврядування та правоохоронні органи. І ніяке це не «стукачєство», як вважають деякі російсько-орієнтовані особини. Якщо людина через дурну голову або свідомо шкодить довкіллю, громаді та державі – такі дії мають бути припинені, а людина – покарана. Бо, як ви вже зрозуміли, це не просто питання дотримання якихось законів чи норм, а питання нашого з вами фізичного виживання.  

          Фото без опису

 

   Державний інспектор з охорони                                                                                                                                   Костянтин Рибачук

   навколишнього природного

   середовища Придніпровського округу

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь