Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження раноцвітних об'єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України.

Дата: 01.03.2023 09:07
Кількість переглядів: 162

З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються ці тендітні первістки оновленої землі. Первоцвіти – неоціненний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. На сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші.

Торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу. Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи. Крім того, згідно З постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030, зі змінами та доповненнями, за кожну зірвану рослину з Червоної книги має нараховуватися штраф.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) - 62 грн, шафрани (крокуси), пролісок від 49 до 62 грн у залежності від виду, сон трава від 37 до 62 грн, у залежності від виду.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь