Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Штучні квіти на кладовищах – шкода довкіллю

Дата: 04.04.2023 10:04
Кількість переглядів: 577

Напередодні Великодня та поминальних днів зазвичай проводять прибирання могил на кладовищах та прикрашають їх вінками й квітами. Та протягом останніх років в Україні точиться дискусія, які ж квіти нести на цвинтар в поминальні дні: живі чи штучні.

Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовище з’явилася близько 25 років тому. До цього квіти приносили лише живі, а вінки лише з природних матеріалів.

Популярність пластикових квітів пояснюється їх яскравістю, красою, довшим терміном зберігання та дешевшою вартістю в порівнянні з живими. Проте свій яскравий колір ця «краса» втратить вже через два-три місяці, а от негативний вплив ми будемо відчувати ще дуже довго.

На жаль, немає жодного безпечного методу утилізації штучних квітів та вінків. Кожна квіточка складається із кількох деталей, які виготовляються з різного виду пластика. Він, звичай, не маркований, а через це його неможливо розсортовувати для переробки. Тож зазвичай зіпсовані пластикові квіти потрапляють на сміттєзвалища або ж спалюються.

Захоронення штучних квітів наносять велику шкоду довкіллю. У землі термін їх перегнивання становить понад сто років. Крім того, під впливом сонячного світла та розкладання, пластик виділяє токсичні речовини, забруднюючи ґрунти та ґрунтові води, що є безпечним для здоров’я людини.

При спалюванні синтетичних матеріалів, із яких виготовлені штучні букети, віночки, виділяється величезна кількість хімічних речовин та сполук, зокрема діоксини, тобто хлоровані вуглеводи, феноли, формальдегіди, сполуки свинцю, ртуті, інших тяжких металів, що є надзвичайно канцерогенними. Вони впливають на стан здоров’я людини та призводять до зниження імунітету, виникнення онкологічних захворювань тощо.

Держпродспоживслужба звертається до мешканців Світловодської громади з проханням не завдавати шкоди довкіллю та створювати нові екологічні традиції. Зберігаючи пам'ять про померлих, пам’ятаймо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини (барвінок, безсмертник, нарциси, іриси, сухоцвіти тощо).

Будьмо відповідальними до себе, оточуючих та довкілля!

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь