Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захист трудових прав найманих працівників

Дата: 10.02.2021 18:00
Кількість переглядів: 420

Захист трудових прав найманих працівників

 

      Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

       Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. 

       Захист трудових прав працівників є важливою складовою демократичного,правового і соціального суспільства.

       Небажання багатьох роботодавців належно реагувати на законні вимоги найманих працівників та дотримуватися норм чинного трудового законодавства призводить до нагромадження проблем, а бажання вирішити їх раптом,  водночас призводить до значного загострення стану соціально-трудових відносин, численних порушень прав та інтересів працівників і, як результат, маємо застосування найманими працівниками стихійних акцій соціального протесту.

      Саме тому,  з метою упорядкування процесу розв’язання трудових конфліктів Президентом України відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» було утворено Національну службу посередництва і примирення (далі — НСПП) основними завданнями якої є сприяння поліпшенню соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння їх своєчасному урегулюванню.

      Відділення Національної служби посередництва і примирення в Кіровоградській області (далі — Відділення) є структурним підрозділом Національної служби посередництва і примирення, який вирішує такі завдання на території відповідного району у взаємодії з районною державною адміністрацією.

      Пріоритетним напрямком діяльності Відділення є запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів). Саме виконання цього завдання у взаємодії з районною державною адміністрацією забезпечує соціальний мир і стабільність у сфері праці.

       Заходи із запобігання виникненню колективних трудових спорів включають: виявлення підприємств,  установ,  організацій,  де ускладнення стану соціально-трудових відносин може призвести до виникнення колективних трудових спорів (конфліктів); прогнозування розвитку ситуації і розробки  на основі прогнозу напрямків стабілізації; проведення упереджувальних  примирно-переговорних процедур,  спрямованих на своєчасне усунення причин можливого виникнення колективних трудових спорів та ін.

       Як показує практика, основними причинами виникнення трудових спорів є численні порушення законодавства про працю,  не виконання колективних договорів і угод, низький рівень знань трудового законодавства та правової культури.

      Жоден колективний трудовий спір не є типовим, а отже, не існує однакових підходів до їх вирішення, тому Відділення завжди здійснює детальний аналіз конфліктної ситуації, визначає предмет спору, сторони спору, вивчає їх повноваження, перевіряє законність формування та затвердження вимог найманих працівників.

       Взаємодія з сторонами соціально-трудових відносин, організаціями профспілок та роботодавців, районними державними адміністраціями сприяє подоланню недовіри між сторонами трудових конфліктів, створенню атмосфери партнерства, співпраці, схиляє сторони до конструктивного діалогу.

 

Управління соціального захисту населення

                                                                Світловодської міської  ради

                      Фото без опису                                                   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь