Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ПОСІЄШ, ТЕ Й ПОЖНЕШ

Дата: 03.09.2021 15:05
Кількість переглядів: 755

 Незабаром розпочнеться посів озимих сільськогосподарських культур, тож до початку посівної саме час дізнатися, наскільки якісне насіння буде висіяне під урожай наступного року.

Одним із основних факторів одержання високих врожаїв є використання на посів якісного насіння з високими сортовими та посівними якостями. Визначення сортових якостей насіння здійснюється шляхом польового оцінювання, ділянкового (грунтового) сортового контролю та лабораторного сортового контролю.

Посівні якості насінняце сукупність показників якості насіння, що характеризують придатність його до посіву (схожість, енергія проростання, чистота, маса 1000 шт., життєздатність, вологість, зараженість хворобами, заселеність шкідниками). Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником. Рівень схожості, встановлений стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин.

Існують поняття лабораторної та польової схожості насіння. Лабораторна схожість насіння визначається шляхом його пророщування за оптимальних умов протягом конкретного для кожної культури терміну (для більшості культур – 7-8 діб). Польова схожість насіння, як правило, відрізняється від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими, адже в лабораторіях створюються ідеальні умови для проростання насіння, що не завжди можливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом низки чинників, таких як температура й вологість ґрунту, строки і глибина посіву, рівень агротехніки тощо.

Не менш важливим показником є енергія проростання насіння, що характеризує його здатність швидко і дружно проростати. Цю властивість має здорове насіння. Масу насіння основної культури, виражену у відсотках до загальної маси насіння, називають чистотою насіння. Якщо відсоток чистоти нижче, ніж встановлено стандартом, таке насіння не допускається до посіву, а піддається вторинній очистці. Знаючи чистоту і схожість та визначивши масу 1000 насінин можна з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витратити зайвий посівний матеріал.

Має значення й перевірка на заселеність насіння шкідниками, які пошкоджують насіння, а продукти їх життєдіяльності спричиняють розвиток грибкових хвороб і пліснявіння. Попередня перевірка насіння сільськогосподарських культур на зараженість хворобами має важливе значення, адже результати таких досліджень будуть достатньою підставою для прийняття рішення про доцільність проведення обробки насіння та підбір протруйника необхідного спектра дії. Володіючи повною інформацією про якість насіння, аграрій розуміє, який протруйник треба придбати, чи потрібна передпосівна обробка стартовими мікродобривами та чи варто сіяти це насіння взагалі.

Вартість повного дослідження проби насіння на посівні якості є помірною, а отримані результати дозволяють заощадити десятки тисяч гривень у подальшому. Послуги з визначення посівних якостей насіння в області надають чотири державних лабораторії Держпродспоживслужби. З переліком цих лабораторій, а також інформацією про вартість таких лабораторних досліджень можна ознайомитися за цим посиланням.

За роз’ясненнями та консультаціями звертайтеся до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки за тел.: +380501717369. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь