Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тематичні заходи до Дня Соборності України

Дата: 22.01.2022 13:47
Кількість переглядів: 1547

22 січня, у день відзначення чергової річниці великого державного свята -  Дня Соборності України, на центральній площі міста – біля банерів Героям Небесної Сотні, відбувся тематичний захід з покладанням квітів з нагоди пам’ятної річниці святкування моменту проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою в єдину та неподільну державу.

У заході взяли участь представники влади разом з деякими депутатами Світловодської міської та районної рад, патріотично налаштованою громадою і працівниками міського Палацу культури.

 

Ведучі заходу Л. Разумнікова та А. Глущенко нагадали присутнім вікопомні історичні події більше, ніж 100-літньої давнини та наголосили на величі значення цієї Злуки для подальшого становлення та розквіту України. Згадали та вшанували хвилиною мовчання героїчні події не лише минулого, а й сьогодення, коли 17 наших славних земляків - борців за Україну, ціною власного життя, уже у наш час, заплатили за право жити у вільній і незалежній державі.

Для того, аби кожен міг, хоча б на мить, відчути та побачити на власні очі справжню ціну соборності, цього ж дня – 22 січня, у міському Палаці культури відбулось відкриття досі небувалої у нашому місті, мандрівної виставки “На Зламі”. На мистецьку подію були запрошені Світловодський міський голова А. Маліцький, якому урочисто було надано слово для виступу, а також інші представники влади, депутатського корпусу, громадських організацій, пересічні жителі нашого міста. Виконанням українських народних пісень потішив чоловічий вокальний ансамбль “Відлуння”, художній керівник – О. Безулов.

 

Зокрема очільник громади А. Маліцький привітав усіх присутніх з державним святом, подякував за організацію виставки, запросив усіх охочих долучитись до її перегляду та акцентував увагу на тому, що в сьогоднішній символічний день представлена виставка дозволить подивитись на іншу Україну. Закликав залишатись згуртованими для того, щоб бути сильними і незалежними.

Спогадами про тривожні часи початку воєнних дій на сході України поділилась, під час відкриття виставки, корінна жителька міста Горлівка, а нині вже переселенка – О. Іваненко.

З плином часу, знову, попри пройдений тернистий шлях, прогресивні зміни та уже здобуту незалежність уже восьмий рік поспіль українська громадськість відзначає свято Дня Соборності України за умов розбрату і полумя військового протистояння на сході держави. Саме тому ми запросили вас сьогодні на відкриття мандрівної виставки, яка продемонструє ціну соборності та не залишить нікого байдужим”, - пояснила ведуча масового культурного заходу М. Салабутіна.

За даними організаторів – представників ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив”: виставка покликана показати як змінилось життя цивільного населення внаслідок війни на Донбасі. Поєднує особисті історії свідків і постраждалих з інфографікою та статистичними доказами, які показують наскільки глибокі зміни відбулись в структурі суспільства після початку збройного конфлікту на сході України.

Н. Нестеренко

Проектний менеджер ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив"

 

“На Зламі” демонструє особисті переживання і страх постраждалих перед війною, злам звичного життя та незаконні ув’язнення на непідконтрольній території України. Виставка звертає увагу глядачів на демографічні зміни в Донецькій та Луганській областях, відсутність спільного бачення щодо шляхів реінтеграції жителів тимчасово окупованих територій.

 На Зламі – не лише виставка, а й мистецький простір, створений для осмислення теми війни в Україні, впливу збройного конфлікту на цивільне населення.

З червня 2019 року виставка побувала в понад 20-ти містах України. Зокрема, демонструвалась в київському музеї “Золоті Ворота”, музеї АТО в Дніпрі, у холі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації в м. Сєвєродонецьк, міській раді Житомира, музеях та бібліотеках міст Хмельницький, Кропивницький, Олександрія, Вінниця, Дружківка, Черкаси, Краматорськ тощо”.

У Світловодську виставка буде працювати близько місяця, тож усі бажаючі ще матимуть можливість її переглянути.

Відділ з внутрішньої політики та звязків з громадськістю

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь