Аби Великдень був безпечним!

  • 63

      З наближенням одного з найбільших свят – Великодня. Традиційно українці святкують його з проведенням масових заходів, відпочинком на природі, через що зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

    Незважаючи на війну, багато українців все одно готуються зустріти  Великдень. Тому держпродспоживслужба нагадує основні правила «харчової» поведінки, аби це святкування було безпечним для вашого здоров’я.

Щоб велике свято не було зіпсоване, необхідно:

завжди мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету та приходу з вулиці;

– не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном придатності;

– при закупівлі харчових продуктів звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування способом, зазначеним на упаковці та у встановлений виробником термін;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках;

сирі харчові продукти, у тому числі яйця, необхідно зберігати у холодильнику, окремо від готової продукції;

курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити;

– не готувати страви із запасом, зберігати їх в холодильнику;

– перед споживанням овочів, зелені та фруктів необхідно добре промити їх проточною питною водою та обдати окропом;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річки, озера, ставка та з невідомих підземних джерел. Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або з централізованих джерел водопостачання;

– не брати на природу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, продукти, що потребують охолодження при зберіганні) та виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки.

Нехай святкування Великодня буде світлим та добрим!

 

Світловодське управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Кіровоградській області