Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відпочинок на воді повинен бути безпечним  

Дата: 07.06.2022 09:07
Кількість переглядів: 258

Особливості природи населених пунктів нашої громади сприяють гарному відпочинку біля води. Тому питання безпечного дозвілля залишається актуальним і на даний час, тим паче що через військовий стан більшість населення нашої громади, в тому числі діти та люди, які знайшли прихисток у нашому місті, в літній період залишаться на території громади.

Отже, Світловодське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській  області нагадує громадянам та суб’єктам господарювання основні вимоги до облаштування місць масового відпочинку населення, в тому числі на водних об’єктах (пляжах).

Пляжна зона (або зона відпочинку) повинна бути обладнана:

  • урнами для збирання сміття та твердих побутових відходів з облаштуванням відповідно до санітарних вимог,

  • громадськими вбиральнями з підключенням до систем централізованого водопостачання та каналізації (на вигріб з урахуванням відстаней і рельєфу місцевості, щоби запобігти забрудненню води та зони перебування відпочиваючих),

  • медичними пунктами та рятувальними станціями,

  • роздягальнями зі щоденним їх миттям із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров’я України.

Крім цього, власники чи балансоутримувачі пляжів, у процесі їх експлуатації, повинні забезпечити систематичне прибирання берега, зеленої зони і дезінфекцію вбиралень, а також щоденне вивезення зібраних відходів.

Щоб запобігти гельмінтозам, на піщаних пляжах, не рідше одного разу на тиждень, повинно проводитись механізоване рихлення піску з видаленням відходів та своєчасна підсипка (заміна) піску.

Не менш важливим фактором готовності пляжу до відкриття сезону є відповідність води відкритих водоймищ та ґрунту (піску) вимогам чинного законодавства. Такі лабораторні дослідження необхідно проводити перед початком та в період купального сезону за мікробіологічними, санітарно-хімічними та паразитологічними показниками. У місцях, призначених для купання, категорично забороняється прати білизну, мити автотранспорт і купати тварин.

В умовах воєнного стану в країні додалась ще одна вимога до місць відпочинку – наявність наглядової інформації щодо найближчого укриття та правил поведінки під час «повітряної тривоги».  

Якщо на території громади планується відкриття баз відпочинку, суб’єктам господарювання необхідно забезпечити виконання наступних вимог: приведення та утримання прилеглої території та приміщень бази відпочинку в задовільному санітарному стані (покіс трави, збирання та вивезення відходів, щоденне прибирання приміщень та дезінфекція поверхонь з якими контактують відвідувачі тощо), забезпечення водопостачанням та умовами особистої гігієни, умовами організації харчування на території бази.

Враховуючи вищевикладене, рекомендуємо  відпочинок на воді тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях і купатися у водоймах, за умов дотримання безпечності показників води, що підтверджено лабораторно.

 

Начальник Світловодського  управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області                                                                 Тетяна Кривошея

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь