Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відпочинок на воді повинен бути безпечним  

Дата: 07.06.2022 09:07
Кількість переглядів: 236

Особливості природи населених пунктів нашої громади сприяють гарному відпочинку біля води. Тому питання безпечного дозвілля залишається актуальним і на даний час, тим паче що через військовий стан більшість населення нашої громади, в тому числі діти та люди, які знайшли прихисток у нашому місті, в літній період залишаться на території громади.

Отже, Світловодське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській  області нагадує громадянам та суб’єктам господарювання основні вимоги до облаштування місць масового відпочинку населення, в тому числі на водних об’єктах (пляжах).

Пляжна зона (або зона відпочинку) повинна бути обладнана:

  • урнами для збирання сміття та твердих побутових відходів з облаштуванням відповідно до санітарних вимог,

  • громадськими вбиральнями з підключенням до систем централізованого водопостачання та каналізації (на вигріб з урахуванням відстаней і рельєфу місцевості, щоби запобігти забрудненню води та зони перебування відпочиваючих),

  • медичними пунктами та рятувальними станціями,

  • роздягальнями зі щоденним їх миттям із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров’я України.

Крім цього, власники чи балансоутримувачі пляжів, у процесі їх експлуатації, повинні забезпечити систематичне прибирання берега, зеленої зони і дезінфекцію вбиралень, а також щоденне вивезення зібраних відходів.

Щоб запобігти гельмінтозам, на піщаних пляжах, не рідше одного разу на тиждень, повинно проводитись механізоване рихлення піску з видаленням відходів та своєчасна підсипка (заміна) піску.

Не менш важливим фактором готовності пляжу до відкриття сезону є відповідність води відкритих водоймищ та ґрунту (піску) вимогам чинного законодавства. Такі лабораторні дослідження необхідно проводити перед початком та в період купального сезону за мікробіологічними, санітарно-хімічними та паразитологічними показниками. У місцях, призначених для купання, категорично забороняється прати білизну, мити автотранспорт і купати тварин.

В умовах воєнного стану в країні додалась ще одна вимога до місць відпочинку – наявність наглядової інформації щодо найближчого укриття та правил поведінки під час «повітряної тривоги».  

Якщо на території громади планується відкриття баз відпочинку, суб’єктам господарювання необхідно забезпечити виконання наступних вимог: приведення та утримання прилеглої території та приміщень бази відпочинку в задовільному санітарному стані (покіс трави, збирання та вивезення відходів, щоденне прибирання приміщень та дезінфекція поверхонь з якими контактують відвідувачі тощо), забезпечення водопостачанням та умовами особистої гігієни, умовами організації харчування на території бази.

Враховуючи вищевикладене, рекомендуємо  відпочинок на воді тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях і купатися у водоймах, за умов дотримання безпечності показників води, що підтверджено лабораторно.

 

Начальник Світловодського  управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області                                                                 Тетяна Кривошея

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь