На Кіровоградщині зафіксовано перший випадок африканської чуми свиней!

  • 44

Знову африканська чума свиней у Кіровоградській області - 19 червня 2022 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про загибель 11-місячного кабана вагою близько 80-90 кг в особистому підсобному господарстві в с. Івано-Благодатне Кропивницького району, в якому утримувалося 4 голови свиней. 

Наразі проводяться заходи з локалізації, ліквідації та недопущення поширення інфекції. Зокрема заборонено вивезення, перегруповування та забій тварин, а також обмежено доступ стороннього транспорту та людей до підсобного господарства.

У навколишніх населених пунктах - зонах захисту та спостереження - проводиться робота по уточненню свинопоголів’я. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання свиней не надходило. Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби Кіровоградщини.

Нагадаємо основні клінічні ознаки захворювання: у тварин підвищується температура тіла до 420С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше. 

Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, трупи і продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров). 

       Люди на африканську чуму свиней не хворіють.

Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів: 

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття - лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;

  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;

  • перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;

  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;

  • не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;

  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;

  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;

  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;

  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

    Пам’ятайте - лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

 

Заступник начальника – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Світловодського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Юрій КОНДРАТЮК