Що підготувати дитині на перекус, якщо вона відвідує гурток, групу дозвілля

  • 77

В місті на базі позашкільних закладів освіти, закладів культури, спорту та туризму тощо проводять освітні, спортивні, культурні заходи для дітей. Групи та гуртки працюють з різним часом перебування дітей, максимально до 4 годин, де організоване харчування на місцях не передбачено. Відповідно батьки можуть давати дітям перекуси або повноцінні обіди.

Традиційно для перекусів використовуються бутерброди. Радимо для їх приготування використовувати цільнозерновий хліб та сир – це досить калорійно, він добре зберігається та є джерелом кальцію для дитячого організму. Корисно додати також овочі - це можуть бути скибочки огірка, перцю, помідор, різноманітна зелень. А от від вершкового масла, ковбас, різних соусів, повноцінних обідів у ланч-боксах краще відмовитись - умови зберігання таких перекусів неможливо витримати за літньої температури повітря.

Слід враховувати, що бутербродами не можна замінити основні прийоми їжі дитини, це є лише додаток до основного харчування чи перекус.

Ось декілька порад для забезпечення безпечного та здорового перекусу дітей:

  • Не використовуйте у бутербродах майонез, плавлений сир та інші магазинні «намазки»;

  • Віддавайте перевагу начинці для бутерброда з низьким вмістом жиру. Це може бути нежирне відварене м’ясо (в тому числі курка або індичка), риба без кісток (наприклад, морська), твердий сир;

  • Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі: помідори або шматочки моркви, огірка, селери та перцю;

  • Замініть фруктові чи шоколадні батончики корисними сухофруктами: сушеними яблуками, грушами, курагою, родзинками чи чорносливом. Сухофрукти відмінно регулюють роботу травної системи і є найкращим замінником солодощів;

  • Тістечка та шоколад варто замінити на цільнозернові батончики та печиво, вафлі;

  • Якщо сир містить багато жиру і солі, то давайте його менше. Обирайте нежирні і помірно солоні види сиру;

  • Залучіть дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими і корисними, додавайте різні продукти.

 

Начальник Світловодського  управління

Головного управління Держпродспоживслужби                

в Кіровоградській області                                                             Тетяна КРИВОШЕЯ