Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захворювання пов’язані з водою. Водно-нітратна метгемоглобінемія.

Дата: 17.01.2023 08:44
Кількість переглядів: 161

 

 

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я людини.  З ним безпосередньо пов'язане захворювання "водно-нітратна метгемоглобінемія".

Це захворювання обумовлене підвищеним вмістом метгемоглобінеміну в крові, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії) і розвивається через порушення  транспортування кисню кров’ю. У 7% випадків закінчується летально. 

Групи підвищеного ризику становлять:

  • діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, які знаходяться на штучному вигодовуванні;
  • діти та дорослі, що проживають у сільській місцевості та використовують воду з нецентралізованих джерел (колодязів, неглибоких свердловин). Водоносним горизонтом для таких питних джерел є ґрунтові води, які часто забруднюються поверхневими стоками від господарської діяльності людини, надвірних туалетів, вигрібних ям, відходів від утримання тварин, обробки полів азотовмісними добривами тощо;
  • чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, захворювання дихальної системи, хвороби серцево – судинної системи.

Метгемоглобінемія у дітей проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах, через що її ще називають “блакитним синдромом немовлят”. Також відреагувати на нітрати може і шлунково-кишковий тракт — блювотою, проносом, підвищеним слиноутворенням. При появі перших ознак отруєння - негайно звертайтесь за кваліфікованою медичною допомогою.

Для попередження виникнення метгемоглобінемії дотримуйтесь певних правил, а саме:

  • для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовуйте чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;
  • дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
  • територію поблизу колодязя (свердловини) утримуйте в чистоті та організовуйте відведення поверхневого стоку;
  • з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;
  • за можливості якнайдовше годуйте немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мама вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
  • перед використанням води з колодязя (свердловини) зверніться до територіальних лабораторій, які мають відповідну ліцензію, для проведення лабораторних досліджень та підтвердження безпечності води.

Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень — навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша вода може бути значно забруднена нітратами.

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь