Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відновлено декларування та функції Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій  

Дата: 18.10.2023 09:44
Кількість переглядів: 424

 

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України №3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» (далі – Закон), яким відновлено  декларування та функції Національного агентства з питань запобігання корупції.

З набранням чинності Законом про відновлення декларування стартувала й кампанія декларування за 2021 та 2022 роки. Вона триватиме до 31 січня 2024 року. За 2023 рік – уже у звичний для всіх суб’єктів декларування строк – до 31 березня 2024 року включно.

Фото без опису Статтею 3 Закону України «Про запобігання корупції» визначений перелік суб’єктів, на яких поширюється дія цього Закону.

 

Суб’єкти декларування з числа військовослужбовців Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Управління державної охорони України, Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також поліцейських поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій у порядку, визначеному частиною четвертою статті 24 Закону України «Про Національну поліцію», зобов’язані подати декларації не пізніше 90 календарних днів з дня настання першої з таких обставин – припинення або скасування воєнного стану чи звільнення з військової служби.

 

Декларації подаються шляхом заповнення електронної форми на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (nazk.gov.ua).

 

Для подання декларацій необхідно прослідкувати за актуальністю своїх електронних цифрових підписів (ЕЦП) або кваліфікованих електронних підписів (КЕП), та у разі закінчення строку дії, забезпечити оновлення таких цифрових електронних сертифікатів, необхідних для актуалізації особистих даних та подання декларації до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Подаються такі декларації, а саме:

 

щорічна декларація за 2021 рік (звітний період з 01 січня по 31 грудня) не пізніше 31 січня 2024 року;

 

щорічна декларація за 2022 рік (звітний період з 01 січня по 31 грудня) не пізніше 31 січня 2024 року;

 

щорічна декларація за 2023 рік (звітний період з 01 січня по 31 грудня) до 31 березня 2024 року;

 

для вже звільнених посадових осіб (припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування)декларації при звільненні (за період, не охоплений раніше поданими деклараціями) та після звільнення (щорічна декларація) не пізніше 31 січня 2024 року;

 

для посадових осіб, які звільняються (припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування) - декларації при звільненні (за період, не охоплений раніше поданими деклараціями) - протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності та після звільнення (щорічна декларація) до 31 березня.

 

З 12 жовтня 2023 року відновлюється й подання декларації «Кандидат на посаду».

 

Декларації, подані під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №2102–ІХ, до дня набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» вважаються такими, що були подані на виконання обов’язку, передбаченого статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції».

 

Національне агентство з питань запобігання корупції запровадило в Реєстрі декларацій спеціальну функцію – «Дані для декларації». Це ще одна можливість спростити процес декларування, полегшити пошук даних та уникнути помилок, які декларанти могли зробити в попередніх деклараціях.

Фото без опису

 

 

З дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» здійснення заходів фінансового контролю, передбачених розділом VII цього Закону (зокрема подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування), відновлюється у повному обсязі та здійснюється у порядку та строки, визначені цим Законом (у тому числі з урахуванням особливостей, встановлених частинами сьомою – чотирнадцятою статті 45 цього Закону).

 

Як виправити декларацію, подану під час війни?

 

Суб'єкти декларування, які подали добровільно декларації до набрання чинності Законом, мають можливість перевірити дані в уже поданих деклараціях та, за необхідності, виправити їх. Обов’язку подавати виправлені декларації немає.

При цьому виправити можливо лише декларації, подані у період з 24 лютого 2022 року по 11 жовтня 2023 року включно.

Для цього необхідно протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом, тобто не пізніше 25 жовтня 2023 року, звернутись до Національного агентства з питань запобігання корупції  з  письмовим листом довільної форми, в якому зазначити:

  • ПІБ;

  • дату народження;

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);

  • яку або які декларації у вас є потреба виправити, а також дату їх подання.

 

Зазначати, які саме дані необхідно змінити чи додати та долучати будь-які документи до такого листа не потрібно!

Після цього, ви зможете одноразово впродовж 30 днів з дня надання доступу подати виправлену декларацію.

Про кінцеву дату подання виправленої декларації вас буде повідомлено в персональному електронному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Листи з цих питань, подані 26 жовтня 2023 року або пізніше, будуть залишені без розгляду.

Письмові листи можна надсилати на електронну адресу Національного агентства з питань запобігання корупції info@nazk.gov.ua (сканована копія листа з підписом або лист, підписаний кваліфікованим електронним підписом) або за адресою: бул. Миколи Міхновського, буд. 28, м. Київ, 01103. Повідомлення з проханням про виправлення декларацій, надіслані декларантами в Чат Реєстру розглядатись не будуть.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь