Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОТОКОЛ №4 Засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

Дата: 02.11.2023 17:41
Кількість переглядів: 198

ПРОТОКОЛ №4

Засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

Місце проведення засідання:

вул. Героїв України, 14, каб. №1Фото без опису

Надпись: Місце проведення засідання: 
вул. Героїв України, 14, каб. №1

 

« _27_ » __ жовтня __ 2023 року

Час проведення: 13:00               

Всього – 14 членів.

Присутні –  11 осіб:

1.  Бут Наталія Миколаївна

2.  Ганін Микола Вікторович

3.  Крайцар Степан Степанович

4.  Зосименко Наталія Ігорівна

5.  Осика Максим Геннадійович

6.  Берчук Михайло Олександрович

7.  Ромащенко Наталія Алімівна

      8. Козярчук Тетяна Олександрівна

      9. Кононенко Микита Юрійович

     10. Козирев Андрій Валерійович

     11. Бондаренко Віктор Станіславович

 

 

Відсутні: Ромашкіна Олена Генадіївна, Тихонова Ольга Вікторівна, Іваненко Ольга Вікторівна.

 

Список реєстрації присутніх на засіданні членів Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 1).

 

В роботі Громадської ради взяли участь: Сьоміна Тетяна Олександрівна - дільничний офіцер поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, старший лейтенант поліції, Поварчук Андрій В’ячеславович – заступник начальника управління культури і туризму Світловодської міської ради, Волювач Валентина Валеріївна – начальник відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Котенко Ірина Петрівна – начальник управління соціального захисту   населення Світловодської міської ради, Кіндратко Вікторія Володимирівна - психолог Світловодського міського центру соціальних послуг, Костінюк Дмитро Єлемирович - начальник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області, Ільченко Максим Олександрович – заступник Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, Маліцький Андрій Іванович – Світловодський міський голова.

 

Реєстраційний лист учасників засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 2).

Засідання є правомочним.

 

Голова Громадської ради Максим Осика привітав всіх присутніх та оголосив засідання відкритим.

 

СЛУХАЛИ: голову Громадської ради Максима Осику, який ознайомив присутніх з проектом порядку денного засідання. Було запропоновано вносити пропозиції. На голосування за основу і в цілому був поставлений проект порядку денного.

 

Вирішили: затвердити запропонований порядок денний:

 

1). Про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року.

 

2). Надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, допомога родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

3). Візуалізація політично-культурного виховання в публічних місцях.

 

4). Права особи, що постраждала від домашнього насильства та залучення громадських організацій до право роз’яснювальної роботи з населенням спільно із суб'єктами, що здійснюють питання запобігання та протидії домашнього насильства.

 

5). Про стан питання стосовно створення ландшафтного заказника.

 

6). Про варіанти вирішення питання переведення соціальної інфраструктури на альтернативні види опалення.

 

7). Забезпечення доступності для людей з додатковими потребами та батьків з дитячими візочками в селищах та місті.

 

8). Боротьба з амброзією  в Світловодській громаді.

 

9). Організація роботи та здійснення безпосередньої участі у роботі, щодо розробки стратегії (або плану робіт), із утримання у належному стані, дитячих майданчиків, на території Світловодської територіальної громади, та організацій контролю за їх станом.

 

Голосування за порядок денний:

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили: затвердити порядок денний.

 

 

РОЗГЛЯД ПИТАНЬ:

 

1. По першому питанню порядку денного слухали: Сьоміну Тетяну Олександрівну - дільничного офіцера поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, старшого лейтенанта поліції, про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року (Додаток 3), та Костінюк Дмитра Єлемировича - начальника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області.

 

Виступили: Ганін Микола Вікторович, який звернувся з питанням, чому управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області та поліція не реагує та не вчиняє ніяких дій відносно приватних човнів, які займаються виловом риби на території водосховища, адже в Україні заборонено пересування маломірних плавзасобів на водоймах країни під час воєнного стану. Костінюк Дмитро Єлемирович - начальника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області, повідомив, що на даний момент в них є дефіцит інспекторів, також щоб запобігти вилову риби необхідно ставити пост, дане питання підіймалося в Кіровоградській обласній військовій адміністрації, до даного питання необхідно підходити комплексно, там повинні бути працівники поліції. На сьогоднішній день є заведені кримінальні справи, згідно Кримінального кодексу України Статті 249. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, яка звернулася з питанням чи відбувається на сьогоднішній день зариблення. Костінюк Дмитро Єлемирович повідомив, що в минулому році було зариблення. На сьогоднішній день розробляється обласна програма, є лоти (аукціони), сума коштів на певний об’єм риби. Були проведені лоти, і сплачено до бюджету близько 18 млн.грн. Зараз програми, які розробляються, після розроблення кошти будуть направлятися на області України з державного бюджету, і згодом в відповідних програмах буде закладено зариблення.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Перенести на наступне засідання питання про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року, у зв’язку з тим, що представники поліції надали не повну інформацію. Запросити працівників поліції, для надання повної інформації.
  2. Інформацію взяти до відома.

 

2. По другому питанню порядку денного слухали Волювач Валентину Валеріївну – начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Котенко Ірину Петрівну – начальник управління соціального захисту   населення Світловодської міської ради, про надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, допомога родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах (Додаток 4).

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                 0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

3. По третьому питанню порядку денного слухали  Поварчука Андрія В’ячеславовича – заступника начальника управління культури і туризму Світловодської міської ради, Маліцького Андрія Івановича – Світловодський міський голова, про візуалізацію політично-культурного виховання в публічних місцях.

 

Виступили: Берчук Михайло Олександрович, який привів приклад подібних банерів натяжного типу, які розташовані в смт. Власівка, на стіні будинку по                вул. Молодіжна 1, з пропозицією розмістити їх на житлових будинках та закладах соціальної інфраструктури. Маліцький Андрій Іванович – Світловодський міський голова, повідомив, що будинки на території смт. Власівка обслуговуються ТОВ "ІНДОМО", відповідно це будинком приймається рішення розміщувати, або ні дані банери, в свою чергу управління культури і туризму Світловодської міської ради може радити зовнішній вигляд розробки банерів, за розміщення відповідальне управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодської міської ради, або повинно бути прийняте рішення за погодженням будинку та управляючої компанії. Якщо повинно приймати рішення щодо нового розміщення банеру повинно проходити відповідну процедуру. Якщо є потреба в фінансуванні з міського бюджету на розміщення даних банерів це окреме питання, яке має закладатися в бюджет, та проходити через сесію міської ради.

До військового стану в 2021 році, Світловодською міською радою було знесено декілька незаконно встановлених біл-бордів, які на даний момент знаходяться на СМКП «Комбінат комунальних послуг», якщо власник не виявить бажання викупити їх, або забрати і сплатити за демонтаж то це майно залишається за громадою.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 -«утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Запросити відділ архітектури та містобудування виконавчого комітету Світловодської міської ради, стосовно питань:

- розміщення на території громади тимчасових споруд та різноманітних конструкцій (торгові кіоски та металеві гаражі), які знаходяться у занедбаному стані, та можливості подальшого впорядкування відповідних територій;

- зовнішній вигляд будинків, з дотриманням одних кольорів фасадів, для забезпечення архітектурно-естетичного вигляду;

- дотримання правил благоустрою та правил розміщення зовнішньої реклами, а саме утримання рекламних конструкцій (біл-бордів) у належному естетичному  вигляді, задовільному технічному та санітарному стані, безпечна експлуатація конструкції.

  1. Інформацію взяти до відома.

 

4. По четвертому питанню порядку денного слухали Сьоміну Тетяну Олександрівну - дільничного офіцера поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, про

права особи, що постраждала від домашнього насильства та залучення громадських організацій до право роз’яснювальної роботи з населенням спільно із суб'єктами, що здійснюють питання запобігання та протидії домашнього насильства                  (Додаток №5).

 

Голосували:      

 

 11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

5. По п’ятому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про стан питання стосовно створення ландшафтного заказника.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, яка повідомила, що дане питання створення ландшафтного заказника розпочалося з того, що один з землевпорядників міста, розробив документацію під виділення земельних ділянок для власних потреб, у зв’язку з чим виникла необхідність звернутися до Світловодської міської ради для контролю над даною ситуацією, були виявленні факти, забору проб ґрунту для подальшого розміщення на даній території піщаного кар’єру. У зв’язку з чим були виділені кошти на розроблення технічної документації для створення ландшафтного заказника, на даний момент через відсутність спеціалісту у міські раді, дане питання не розглядається. Ільченко Максим Олександрович повідомив, що управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодської міської ради слідкує над тим, щоб земельні ділянки не виділялися, також у зв’язку з військовим станом дане питання не на часі для розгляду.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

6. По шостому питанню порядку денного слухали  Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про варіанти вирішення питання переведення соціальної інфраструктури на альтернативні види опалення.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, з питанням чому досі не ввімкнено опалення в садочка та школах. Ільченко Максим Олександрович повідомив, що було проголосовано за зміни до рішення виконавчого комітету, при настанні протягом трьох діб 8 і менше градусів, ввімкнути опалення, але було додано пункт, не пізніше 01 листопада, це пункт дає змогу ввімкнути опалення, в тих закладах де є індивідуальне опалення. Відповідно до встановлених в Україні санітарних норм, мінімально допустима температура в освітніх закладах та житлових будинках під час майбутнього опалювального сезону має становити не менше 16 градусів. За два роки було реалізовано два проекти, які дуже вплинули на економію бюджетних коштів це дві лікарні КНП «Світловодська ЦРЛ», які були переведені на альтернативні види опалення. Одна лікарня на газовому опаленні, економія в місяць 1,5-2 млн.грн. Інша лікарня переведена на твердопаливне опалення.

В одно дитячому навчальному закладі вже є індивідуальне опалення (Ревівський мікрорайон). КЗ "Ліцей №4 "Обрій" та КЗ Ліцей №10 «Престиж» до кінця року вже по плану мають перейти на індивідуальне опалення (газове).

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

7. По сьомому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про забезпечення доступності для людей з додатковими потребами та батьків з дитячими візочками в селищах та місті.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

8. По восьмому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про боротьбу з амброзією  в Світловодській громаді.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

9. По дев’ятому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, щодо організації роботи та здійснення безпосередньої участі у роботі, щодо розробки стратегії (або плану робіт), із утримання у належному стані, дитячих майданчиків, на території Світловодської територіальної громади, та організацій контролю за їх станом.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.
  2. Направити звернення стосовно внесення змін в програмі благоустрою на закупівлю нових дитячих майданчиків та демонтаж старих.

 

 

Розгляд питань порядку денного вичерпано.

Засідання оголошено закритим.

 

 

 

 

Голова Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                                  Максим ОСИКА                                                   

Секретар Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                   Наталія ЗОСИМЕНКО                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №3 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №3 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

Додаток №4 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №4 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

 

Надання допомоги громадянам, які опинились у скрутному                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    матеріальному становищі              

      Рішенням сесії Світловодської міської ради від 22.12.2020 року № 14 затверджена комплексна програма Світловодської міської територіальної громади соціального захисту та соціальної підтримки окремих категорій населення  « Турбота» на 2021-2025 роки.

З метою поліпшення ситуації у сфері соціального захисту найбільш вразливих верств населення громадяни Світловодської МТГ мають право звернутись за  отриманням матеріальною допомоги, а саме:

- до міського голови згідно «Положення про надання одноразової матеріальної допомоги громадянам Світловодської міської територіальної громади до міського голови» затвердженого рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради від 17 лютого 2021 року № 50, допомога надається малозабезпеченим мешканцям громади, які перебувають (опинилися) у важкому матеріальному становищі внаслідок низького соціального забезпечення, захворювання, інших  особистих чи родинних обставин;

        - до депутатів Світловодської міської ради згідно «Положення про порядок надання одноразової адресної матеріальної допомоги незахищеним верствам населення Світловодської міської територіальної громади, які опинились в складних життєвих обставинах в новій редакції», затвердженого рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради від 17 лютого 2021 року  № 52;

     - до депутатів обласної ради відповідно до «Положення щодо порядку надання матеріальної допомоги громадянам області на лікування, вирішення соціально-побутових проблем тощо», затвердженого рішенням Кіровоградської обласної ради від 18 листопада 2016 року № 182.

Для розгляду питання про виділення матеріальної допомоги необхідно надати наступні документи:

  • особиста заява, або заява від члена сім’ї, в якій вказується прізвище, ім'я, по батькові заявника, його адреса та причину звернення;
  • копія паспорту заявника (1,2,11 сторінки) або та (або) ID  картка, довідки про реєстрацію копія довідки про присвоєння  ідентифікаційного  номеру;
  • копія довідки про присвоєння  ідентифікаційного  номеру;
  • довідка про склад сім’ї;
  • довідки відповідних медичних установ, які засвідчують необхідність надання допомоги, видані в поточному році.

          Матеріальна допомога надається  лише мешканцям, які зареєстровані або проживають на території Світловодської міської територіальної громади у разі їх звернення із письмовою заявою один раз на рік.

 

    За 2022 рік:

1. міський голова – затверджено 200 тис. грн.:

  • звернулись - 130 осіб;
  • виплачено -  175 тис. грн.;

 

2. міські депутати – затверджено 408 тис. грн.:

  • звернулись - 133 особи;
  • виплачено -  407 тис. грн.;

 

3. обласні депутати – затверджено 400 тис. грн.:

  • звернулись – 170  особи;
  • виплачено -  270 тис. грн.;

 

         За  З квартали 2023 року:

1. міський голова – затверджено 265 тис. грн.:

  • звернулись - 190 осіб;
  • виплачено -  249 тис. грн.;

 

2. міські депутати – затверджено 408 тис. грн.:

  • звернулись - 97 осіб;
  • виплачено -  347 тис. грн.;

 

3. обласні депутати – затверджено 400 тис. грн.:

  • звернулись – 145  осіб;
  • виплачено -  203 тис. грн.;

 

Влаштування на обслуговування до територіального центру

2022 рік – 263 (догляд вдома – 162, соц.адаптація – 101)

2023 рік – 319 (догляд вдома – 145, соц.адаптація – 174)

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 1 червня 2020 р. № 587

ПОРЯДОК
організації надання соціальних послуг

20. Соціальні послуги можуть надаватися:

- за рахунок бюджетних коштів;

- з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послугиференційована плата за надання соціальних послуг установлюється отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми (2093,00 грн. для непрацездатних заявників, мін.зарплата 6700,00 грн. для зареєстрованих непрацюючих), але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.);

- за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб відповідно до законодавства (більше 4-х прожиткових мінімума).

 

Документи для оформлення до будинку-інтернату загального профілю:

  1. Особиста заява громадянина похилого віку або особи з інвалідністю про його (ЇЇ) прийняття до будинку-інтернату (лише  особистий  підпис).
  2. Паспорт або інший документ, що засвідчує особу та його копія (1,2,11 стор).
  3. Медична карта про стан здоровя з висновком про необхідність стороннього догляду (з оглядом онколога та флюорограмою грудної клітини (штамп встановленого зразка)).
  4. Висновок лікарської комісії про те, що особі не протипоказане перебування в інтернаті.
  5. Довідка з Пенсійного Фонду про розмір пенсії, пільг, субсидії та виплат з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування (у випадку отримання цих виплат за межами Світловодської міської територіальної громади) за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення (вказати ЗУ згідно якого виплата пенсії (вул. Холодноярська, 1в).
  6. Копія пільгового посвідчення (при наявності).
  7. Довідка про задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) за встановленою формою.
  8. Копія довідки МСЕК про групу інвалідності (за наявності групи інвалідності).
  9. Копія індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю, довідка для направлення особи з інвалідністю до будинку – інтернату (форма 157-3/о).
  10. Копія ідентифікаційного коду.
  11. Копія трудової книжки.
  12. Витяг (інформаційна довідка, виписка тощо) щодо наявності нерухомого майна та земельних паїв, виданих органами Державної реєстраційної служби, бюро технічної інвентаризації та земельним відділом (довідка державного агентства земельних ресурсів  щодо наявності (відсутності) земельного паю.
  13. Фотографії (3 шт).
  14. Декларація про доходи
  15. Свідоцтво про розірвання шлюбу    
  16. Свідоцтво про смерть сина (доньки), чоловіка  (дружини).

 

Аналізи:

    • Аналіз на гострі кишкові захворювання.
    • Аналіз на дифтерію.
    • Огляд на педикульоз.
    • Довідка про відсутність інфекційних захворювань
    • Аналіз на яйце-глист.
    • Довідка про рухому активність громадянина, випадку, коли громадянин ліжково-хворий, також зазначити про це в окремій довідці.

 

За 2022 рік -  102 (в т.ч. 66 ВПО)

За 2023 рік -  28 (в т.ч. 17 ВПО)

 

Додаток №5 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №5 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

Відділення поліції № 1(м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області здійснює напрямок роботи – протидія та запобігання домашнього насильства. 

Так, станом на 25.10.2023 року на території обслуговування ВП № 1 (м.Світловодськ) знаходиться на обліку системи ІКС «ІПНП» в категорії «Кривдник» 173 особи. 

Станом на 25.10.2023 року з початку року складено адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП - 138.  Винесено тимчасово заборонних приписів стосовно кривдників – 172.

Домашнє насильствоце діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» виокремлюють чотири форми домашнього насильства:

  1. Економічне насильство – форма домашнього насильства, що враховує умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

 

  1. Психологічне насильство форма домашнього насильства, що враховує словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.
  2. Сексуальне насильство форма домашнього насильства, що враховує будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

На практиці поширеною є думка, що між подружжям не може бути сексуального насильства. Така позиція є хибною, оскільки визнання певних дій такими, що мають ознаки сексуального насильства, не залежить від стосунків, між постраждалою особою та кривдником. 

  1. Фізичне насильство форма домашнього насильства, що враховує ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Фізичне насильство вважається однією з найтяжчих форм домашнього насильства, адже дії кривдника посягають на найвищу соціальну цінність – життя і здоров’я людини, її недоторканність і безпеку (стаття 3 Конституції України).

 

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб:

1) подружжя;

2) колишнє подружжя;

3) наречені;

4) мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя);

5) особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхні батьки та діти;

6) особи, які мають спільну дитину (дітей);

7) батьки (мати, батько) і дитина (діти);

8) дід (баба) та онук (онука);

9) прадід (прабаба) та правнук (правнучка);

10) вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка);

11) рідні брати і сестри;

12) інші родичі: дядько (тітка) та племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри, двоюрідний дід (баба) та двоюрідний онук (онука);

13) діти подружжя, колишнього подружжя, наречених, осіб, які мають спільну дитину (дітей), які не є спільними або всиновленими;

14) опікуни, піклувальники, їхні діти та особи, які перебувають (перебували) під опікою, піклуванням;

15) прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їхні діти та прийомні діти, діти-вихованці, діти, які проживають (проживали) в сім’ї патронатного вихователя.

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству поширюється також на інших родичів, інших осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, за умови спільного проживання, а також на суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

     

 

Оцінка ризиків вчинення домашнього насильства

Порядок проведення оцінки ризиків  вчинення домашнього насильства визначено наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України від 13 березня 2019 року № 369/180 «Про затвердження Порядку проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства» (далі – Порядок), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.04.2019 за № 333/33304. 

Оцінку ризиків проводить поліцейський уповноваженого підрозділу органу Національної поліції України, результати якої враховує під час винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника, ужиття інших заходів для припинення такого насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення та надання допомоги постраждалим особам у порядку, визначеному законодавством.

Оцінка ризиків проводиться шляхом спілкування/бесіди з постраждалою від такого насильства особою або її представником, з’ясування обставин конфлікту та виявлення чинників і умов, які створюють або можуть створювати небезпеку для цієї особи.

 

       Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника;

2) обмежувальний припис стосовно кривдника;

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника – спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства (далі – припис).

Припис може містити такі заходи:

зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

        Припис виноситься строком до 10 діб за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівника уповноваженого підрозділу поліції за результатами оцінки ризиків.

        Оригінал припису вручається кривднику під підпис, перша копія - постраждалій особі або її представнику, друга копія залишається у працівника уповноваженого підрозділу поліції.

        Якщо домашнє насильство вчинено кількома особами, працівник уповноваженого підрозділу поліції виносить припис стосовно кожного кривдника окремо.

        Якщо від домашнього насильства постраждало декілька осіб, працівник уповноваженого підрозділу поліції виносить припис кривднику щодо кожної постраждалої особи.

        Припис не може містити заходів, передбачених пунктами 1 і 2 частини другої статті 25 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», якщо кривдником є особа, яка на день винесення припису не досягла вісімнадцятирічного віку та має спільне місце проживання (перебування) з постраждалою особою.

        Дія припису припиняється в разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні.

        Кривдник, стосовно якого винесено припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, зобов’язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ поліції за місцем учинення домашнього насильства.

        Повідомлення кривдника до уповноваженого підрозділу поліції про місце свого тимчасового перебування фіксується в журналі реєстрації повідомлень про місце тимчасового перебування кривдника, якому винесено терміновий заборонний припис стосовно кривдника.

        Працівники уповноваженого підрозділу поліції можуть у встановленому чинним законодавством України порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо припис передбачає зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.

        При невиконанні припису кривдник несе відповідальність згідно зі статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Процедуру взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника

Уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України визначено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 25.02.2019 № 124 «Про затвердження Порядку взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України».

Профілактичний облік – здійснення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України організаційно-практичних заходів щодо контролю за поведінкою кривдника з метою недопущення повторного вчинення домашнього насильства, за дотриманням ним тимчасових обмежень його прав та виконанням обов’язків, покладених на нього у зв’язку із вчиненням домашнього насильства.

Уповноважений підрозділ поліції бере на профілактичний облік кривдника з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства на встановлений законодавством строк і проводить з ним профілактичну роботу.

Профілактичний облік осіб, що вчинили домашнє насильство, які не досягли вісімнадцятирічного віку, здійснюється працівниками підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України.

Підставами для поставлення кривдника на профілактичний облік є:

  • складений адміністративний протокол про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 173-2 КУпАП;
  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника, винесений працівником уповноваженого підрозділу поліції;
  • отримання уповноваженим підрозділом поліції в установленому законом порядку інформації про видачу судом обмежувального припису кривднику;
  • рішення суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, передбачене статтею 173-2 КУпАП;
  • відкриття кримінального провадження стосовно кривдника у зв’язку з вчиненням ним домашнього насильства чи насильства за ознакою статі;
  • повідомлення установи виконання покарань про звільнення від відбування покарання кривдника, засудженого за вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

 

                           

Надпись: Місце проведення засідання: 
вул. Героїв України, 14, каб. №1

 

« _27_ » __ жовтня __ 2023 року

Час проведення: 13:00               

Всього – 14 членів.

Присутні –  11 осіб:

1.  Бут Наталія Миколаївна

2.  Ганін Микола Вікторович

3.  Крайцар Степан Степанович

4.  Зосименко Наталія Ігорівна

5.  Осика Максим Геннадійович

6.  Берчук Михайло Олександрович

7.  Ромащенко Наталія Алімівна

      8. Козярчук Тетяна Олександрівна

      9. Кононенко Микита Юрійович

     10. Козирев Андрій Валерійович

     11. Бондаренко Віктор Станіславович

 

 

Відсутні: Ромашкіна Олена Генадіївна, Тихонова Ольга Вікторівна, Іваненко Ольга Вікторівна.

 

Список реєстрації присутніх на засіданні членів Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 1).

 

В роботі Громадської ради взяли участь: Сьоміна Тетяна Олександрівна - дільничний офіцер поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, старший лейтенант поліції, Поварчук Андрій В’ячеславович – заступник начальника управління культури і туризму Світловодської міської ради, Волювач Валентина Валеріївна – начальник відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Котенко Ірина Петрівна – начальник управління соціального захисту   населення Світловодської міської ради, Кіндратко Вікторія Володимирівна - психолог Світловодського міського центру соціальних послуг, Костінюк Дмитро Єлемирович - начальник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області, Ільченко Максим Олександрович – заступник Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, Маліцький Андрій Іванович – Світловодський міський голова.

 

Реєстраційний лист учасників засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 2).

Засідання є правомочним.

 

Голова Громадської ради Максим Осика привітав всіх присутніх та оголосив засідання відкритим.

 

СЛУХАЛИ: голову Громадської ради Максима Осику, який ознайомив присутніх з проектом порядку денного засідання. Було запропоновано вносити пропозиції. На голосування за основу і в цілому був поставлений проект порядку денного.

 

Вирішили: затвердити запропонований порядок денний:

 

1). Про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року.

 

2). Надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, допомога родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

3). Візуалізація політично-культурного виховання в публічних місцях.

 

4). Права особи, що постраждала від домашнього насильства та залучення громадських організацій до право роз’яснювальної роботи з населенням спільно із суб'єктами, що здійснюють питання запобігання та протидії домашнього насильства.

 

5). Про стан питання стосовно створення ландшафтного заказника.

 

6). Про варіанти вирішення питання переведення соціальної інфраструктури на альтернативні види опалення.

 

7). Забезпечення доступності для людей з додатковими потребами та батьків з дитячими візочками в селищах та місті.

 

8). Боротьба з амброзією  в Світловодській громаді.

 

9). Організація роботи та здійснення безпосередньої участі у роботі, щодо розробки стратегії (або плану робіт), із утримання у належному стані, дитячих майданчиків, на території Світловодської територіальної громади, та організацій контролю за їх станом.

 

Голосування за порядок денний:

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили: затвердити порядок денний.

 

 

РОЗГЛЯД ПИТАНЬ:

 

1. По першому питанню порядку денного слухали: Сьоміну Тетяну Олександрівну - дільничного офіцера поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, старшого лейтенанта поліції, про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року (Додаток 3), та Костінюк Дмитра Єлемировича - начальника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області.

 

Виступили: Ганін Микола Вікторович, який звернувся з питанням, чому управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області та поліція не реагує та не вчиняє ніяких дій відносно приватних човнів, які займаються виловом риби на території водосховища, адже в Україні заборонено пересування маломірних плавзасобів на водоймах країни під час воєнного стану. Костінюк Дмитро Єлемирович - начальника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області, повідомив, що на даний момент в них є дефіцит інспекторів, також щоб запобігти вилову риби необхідно ставити пост, дане питання підіймалося в Кіровоградській обласній військовій адміністрації, до даного питання необхідно підходити комплексно, там повинні бути працівники поліції. На сьогоднішній день є заведені кримінальні справи, згідно Кримінального кодексу України Статті 249. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, яка звернулася з питанням чи відбувається на сьогоднішній день зариблення. Костінюк Дмитро Єлемирович повідомив, що в минулому році було зариблення. На сьогоднішній день розробляється обласна програма, є лоти (аукціони), сума коштів на певний об’єм риби. Були проведені лоти, і сплачено до бюджету близько 18 млн.грн. Зараз програми, які розробляються, після розроблення кошти будуть направлятися на області України з державного бюджету, і згодом в відповідних програмах буде закладено зариблення.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Перенести на наступне засідання питання про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року, у зв’язку з тим, що представники поліції надали не повну інформацію. Запросити працівників поліції, для надання повної інформації.
  2. Інформацію взяти до відома.

 

2. По другому питанню порядку денного слухали Волювач Валентину Валеріївну – начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Котенко Ірину Петрівну – начальник управління соціального захисту   населення Світловодської міської ради, про надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, допомога родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах (Додаток 4).

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                 0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

3. По третьому питанню порядку денного слухали  Поварчука Андрія В’ячеславовича – заступника начальника управління культури і туризму Світловодської міської ради, Маліцького Андрія Івановича – Світловодський міський голова, про візуалізацію політично-культурного виховання в публічних місцях.

 

Виступили: Берчук Михайло Олександрович, який привів приклад подібних банерів натяжного типу, які розташовані в смт. Власівка, на стіні будинку по                вул. Молодіжна 1, з пропозицією розмістити їх на житлових будинках та закладах соціальної інфраструктури. Маліцький Андрій Іванович – Світловодський міський голова, повідомив, що будинки на території смт. Власівка обслуговуються ТОВ "ІНДОМО", відповідно це будинком приймається рішення розміщувати, або ні дані банери, в свою чергу управління культури і туризму Світловодської міської ради може радити зовнішній вигляд розробки банерів, за розміщення відповідальне управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодської міської ради, або повинно бути прийняте рішення за погодженням будинку та управляючої компанії. Якщо повинно приймати рішення щодо нового розміщення банеру повинно проходити відповідну процедуру. Якщо є потреба в фінансуванні з міського бюджету на розміщення даних банерів це окреме питання, яке має закладатися в бюджет, та проходити через сесію міської ради.

До військового стану в 2021 році, Світловодською міською радою було знесено декілька незаконно встановлених біл-бордів, які на даний момент знаходяться на СМКП «Комбінат комунальних послуг», якщо власник не виявить бажання викупити їх, або забрати і сплатити за демонтаж то це майно залишається за громадою.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 -«утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Запросити відділ архітектури та містобудування виконавчого комітету Світловодської міської ради, стосовно питань:

- розміщення на території громади тимчасових споруд та різноманітних конструкцій (торгові кіоски та металеві гаражі), які знаходяться у занедбаному стані, та можливості подальшого впорядкування відповідних територій;

- зовнішній вигляд будинків, з дотриманням одних кольорів фасадів, для забезпечення архітектурно-естетичного вигляду;

- дотримання правил благоустрою та правил розміщення зовнішньої реклами, а саме утримання рекламних конструкцій (біл-бордів) у належному естетичному  вигляді, задовільному технічному та санітарному стані, безпечна експлуатація конструкції.

  1. Інформацію взяти до відома.

 

4. По четвертому питанню порядку денного слухали Сьоміну Тетяну Олександрівну - дільничного офіцера поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, про

права особи, що постраждала від домашнього насильства та залучення громадських організацій до право роз’яснювальної роботи з населенням спільно із суб'єктами, що здійснюють питання запобігання та протидії домашнього насильства                  (Додаток №5).

 

Голосували:      

 

 11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

5. По п’ятому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про стан питання стосовно створення ландшафтного заказника.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, яка повідомила, що дане питання створення ландшафтного заказника розпочалося з того, що один з землевпорядників міста, розробив документацію під виділення земельних ділянок для власних потреб, у зв’язку з чим виникла необхідність звернутися до Світловодської міської ради для контролю над даною ситуацією, були виявленні факти, забору проб ґрунту для подальшого розміщення на даній території піщаного кар’єру. У зв’язку з чим були виділені кошти на розроблення технічної документації для створення ландшафтного заказника, на даний момент через відсутність спеціалісту у міські раді, дане питання не розглядається. Ільченко Максим Олександрович повідомив, що управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодської міської ради слідкує над тим, щоб земельні ділянки не виділялися, також у зв’язку з військовим станом дане питання не на часі для розгляду.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

6. По шостому питанню порядку денного слухали  Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про варіанти вирішення питання переведення соціальної інфраструктури на альтернативні види опалення.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, з питанням чому досі не ввімкнено опалення в садочка та школах. Ільченко Максим Олександрович повідомив, що було проголосовано за зміни до рішення виконавчого комітету, при настанні протягом трьох діб 8 і менше градусів, ввімкнути опалення, але було додано пункт, не пізніше 01 листопада, це пункт дає змогу ввімкнути опалення, в тих закладах де є індивідуальне опалення. Відповідно до встановлених в Україні санітарних норм, мінімально допустима температура в освітніх закладах та житлових будинках під час майбутнього опалювального сезону має становити не менше 16 градусів. За два роки було реалізовано два проекти, які дуже вплинули на економію бюджетних коштів це дві лікарні КНП «Світловодська ЦРЛ», які були переведені на альтернативні види опалення. Одна лікарня на газовому опаленні, економія в місяць 1,5-2 млн.грн. Інша лікарня переведена на твердопаливне опалення.

В одно дитячому навчальному закладі вже є індивідуальне опалення (Ревівський мікрорайон). КЗ "Ліцей №4 "Обрій" та КЗ Ліцей №10 «Престиж» до кінця року вже по плану мають перейти на індивідуальне опалення (газове).

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

7. По сьомому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про забезпечення доступності для людей з додатковими потребами та батьків з дитячими візочками в селищах та місті.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

8. По восьмому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про боротьбу з амброзією  в Світловодській громаді.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

9. По дев’ятому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, щодо організації роботи та здійснення безпосередньої участі у роботі, щодо розробки стратегії (або плану робіт), із утримання у належному стані, дитячих майданчиків, на території Світловодської територіальної громади, та організацій контролю за їх станом.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.
  2. Направити звернення стосовно внесення змін в програмі благоустрою на закупівлю нових дитячих майданчиків та демонтаж старих.

 

 

Розгляд питань порядку денного вичерпано.

Засідання оголошено закритим.

 

 

 

 

Голова Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                                  Максим ОСИКА                                                   

Секретар Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                   Наталія ЗОСИМЕНКО                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №3 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №3 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

Додаток №4 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №4 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

 

Надання допомоги громадянам, які опинились у скрутному                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    матеріальному становищі              

      Рішенням сесії Світловодської міської ради від 22.12.2020 року № 14 затверджена комплексна програма Світловодської міської територіальної громади соціального захисту та соціальної підтримки окремих категорій населення  « Турбота» на 2021-2025 роки.

З метою поліпшення ситуації у сфері соціального захисту найбільш вразливих верств населення громадяни Світловодської МТГ мають право звернутись за  отриманням матеріальною допомоги, а саме:

- до міського голови згідно «Положення про надання одноразової матеріальної допомоги громадянам Світловодської міської територіальної громади до міського голови» затвердженого рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради від 17 лютого 2021 року № 50, допомога надається малозабезпеченим мешканцям громади, які перебувають (опинилися) у важкому матеріальному становищі внаслідок низького соціального забезпечення, захворювання, інших  особистих чи родинних обставин;

        - до депутатів Світловодської міської ради згідно «Положення про порядок надання одноразової адресної матеріальної допомоги незахищеним верствам населення Світловодської міської територіальної громади, які опинились в складних життєвих обставинах в новій редакції», затвердженого рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради від 17 лютого 2021 року  № 52;

     - до депутатів обласної ради відповідно до «Положення щодо порядку надання матеріальної допомоги громадянам області на лікування, вирішення соціально-побутових проблем тощо», затвердженого рішенням Кіровоградської обласної ради від 18 листопада 2016 року № 182.

Для розгляду питання про виділення матеріальної допомоги необхідно надати наступні документи:

  • особиста заява, або заява від члена сім’ї, в якій вказується прізвище, ім'я, по батькові заявника, його адреса та причину звернення;
  • копія паспорту заявника (1,2,11 сторінки) або та (або) ID  картка, довідки про реєстрацію копія довідки про присвоєння  ідентифікаційного  номеру;
  • копія довідки про присвоєння  ідентифікаційного  номеру;
  • довідка про склад сім’ї;
  • довідки відповідних медичних установ, які засвідчують необхідність надання допомоги, видані в поточному році.

          Матеріальна допомога надається  лише мешканцям, які зареєстровані або проживають на території Світловодської міської територіальної громади у разі їх звернення із письмовою заявою один раз на рік.

 

    За 2022 рік:

1. міський голова – затверджено 200 тис. грн.:

  • звернулись - 130 осіб;
  • виплачено -  175 тис. грн.;

 

2. міські депутати – затверджено 408 тис. грн.:

  • звернулись - 133 особи;
  • виплачено -  407 тис. грн.;

 

3. обласні депутати – затверджено 400 тис. грн.:

  • звернулись – 170  особи;
  • виплачено -  270 тис. грн.;

 

         За  З квартали 2023 року:

1. міський голова – затверджено 265 тис. грн.:

  • звернулись - 190 осіб;
  • виплачено -  249 тис. грн.;

 

2. міські депутати – затверджено 408 тис. грн.:

  • звернулись - 97 осіб;
  • виплачено -  347 тис. грн.;

 

3. обласні депутати – затверджено 400 тис. грн.:

  • звернулись – 145  осіб;
  • виплачено -  203 тис. грн.;

 

Влаштування на обслуговування до територіального центру

2022 рік – 263 (догляд вдома – 162, соц.адаптація – 101)

2023 рік – 319 (догляд вдома – 145, соц.адаптація – 174)

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 1 червня 2020 р. № 587

ПОРЯДОК
організації надання соціальних послуг

20. Соціальні послуги можуть надаватися:

- за рахунок бюджетних коштів;

- з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послугиференційована плата за надання соціальних послуг установлюється отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми (2093,00 грн. для непрацездатних заявників, мін.зарплата 6700,00 грн. для зареєстрованих непрацюючих), але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.);

- за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб відповідно до законодавства (більше 4-х прожиткових мінімума).

 

Документи для оформлення до будинку-інтернату загального профілю:

  1. Особиста заява громадянина похилого віку або особи з інвалідністю про його (ЇЇ) прийняття до будинку-інтернату (лише  особистий  підпис).
  2. Паспорт або інший документ, що засвідчує особу та його копія (1,2,11 стор).
  3. Медична карта про стан здоровя з висновком про необхідність стороннього догляду (з оглядом онколога та флюорограмою грудної клітини (штамп встановленого зразка)).
  4. Висновок лікарської комісії про те, що особі не протипоказане перебування в інтернаті.
  5. Довідка з Пенсійного Фонду про розмір пенсії, пільг, субсидії та виплат з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування (у випадку отримання цих виплат за межами Світловодської міської територіальної громади) за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення (вказати ЗУ згідно якого виплата пенсії (вул. Холодноярська, 1в).
  6. Копія пільгового посвідчення (при наявності).
  7. Довідка про задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) за встановленою формою.
  8. Копія довідки МСЕК про групу інвалідності (за наявності групи інвалідності).
  9. Копія індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю, довідка для направлення особи з інвалідністю до будинку – інтернату (форма 157-3/о).
  10. Копія ідентифікаційного коду.
  11. Копія трудової книжки.
  12. Витяг (інформаційна довідка, виписка тощо) щодо наявності нерухомого майна та земельних паїв, виданих органами Державної реєстраційної служби, бюро технічної інвентаризації та земельним відділом (довідка державного агентства земельних ресурсів  щодо наявності (відсутності) земельного паю.
  13. Фотографії (3 шт).
  14. Декларація про доходи
  15. Свідоцтво про розірвання шлюбу    
  16. Свідоцтво про смерть сина (доньки), чоловіка  (дружини).

 

Аналізи:

    • Аналіз на гострі кишкові захворювання.
    • Аналіз на дифтерію.
    • Огляд на педикульоз.
    • Довідка про відсутність інфекційних захворювань
    • Аналіз на яйце-глист.
    • Довідка про рухому активність громадянина, випадку, коли громадянин ліжково-хворий, також зазначити про це в окремій довідці.

 

За 2022 рік -  102 (в т.ч. 66 ВПО)

За 2023 рік -  28 (в т.ч. 17 ВПО)

 

Додаток №5 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №5 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

Відділення поліції № 1(м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області здійснює напрямок роботи – протидія та запобігання домашнього насильства. 

Так, станом на 25.10.2023 року на території обслуговування ВП № 1 (м.Світловодськ) знаходиться на обліку системи ІКС «ІПНП» в категорії «Кривдник» 173 особи. 

Станом на 25.10.2023 року з початку року складено адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП - 138.  Винесено тимчасово заборонних приписів стосовно кривдників – 172.

Домашнє насильствоце діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» виокремлюють чотири форми домашнього насильства:

  1. Економічне насильство – форма домашнього насильства, що враховує умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

 

  1. Психологічне насильство форма домашнього насильства, що враховує словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.
  2. Сексуальне насильство форма домашнього насильства, що враховує будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

На практиці поширеною є думка, що між подружжям не може бути сексуального насильства. Така позиція є хибною, оскільки визнання певних дій такими, що мають ознаки сексуального насильства, не залежить від стосунків, між постраждалою особою та кривдником. 

  1. Фізичне насильство форма домашнього насильства, що враховує ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Фізичне насильство вважається однією з найтяжчих форм домашнього насильства, адже дії кривдника посягають на найвищу соціальну цінність – життя і здоров’я людини, її недоторканність і безпеку (стаття 3 Конституції України).

 

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб:

1) подружжя;

2) колишнє подружжя;

3) наречені;

4) мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя);

5) особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхні батьки та діти;

6) особи, які мають спільну дитину (дітей);

7) батьки (мати, батько) і дитина (діти);

8) дід (баба) та онук (онука);

9) прадід (прабаба) та правнук (правнучка);

10) вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка);

11) рідні брати і сестри;

12) інші родичі: дядько (тітка) та племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри, двоюрідний дід (баба) та двоюрідний онук (онука);

13) діти подружжя, колишнього подружжя, наречених, осіб, які мають спільну дитину (дітей), які не є спільними або всиновленими;

14) опікуни, піклувальники, їхні діти та особи, які перебувають (перебували) під опікою, піклуванням;

15) прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їхні діти та прийомні діти, діти-вихованці, діти, які проживають (проживали) в сім’ї патронатного вихователя.

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству поширюється також на інших родичів, інших осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, за умови спільного проживання, а також на суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

     

 

Оцінка ризиків вчинення домашнього насильства

Порядок проведення оцінки ризиків  вчинення домашнього насильства визначено наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України від 13 березня 2019 року № 369/180 «Про затвердження Порядку проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства» (далі – Порядок), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.04.2019 за № 333/33304. 

Оцінку ризиків проводить поліцейський уповноваженого підрозділу органу Національної поліції України, результати якої враховує під час винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника, ужиття інших заходів для припинення такого насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення та надання допомоги постраждалим особам у порядку, визначеному законодавством.

Оцінка ризиків проводиться шляхом спілкування/бесіди з постраждалою від такого насильства особою або її представником, з’ясування обставин конфлікту та виявлення чинників і умов, які створюють або можуть створювати небезпеку для цієї особи.

 

       Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника;

2) обмежувальний припис стосовно кривдника;

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника – спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства (далі – припис).

Припис може містити такі заходи:

зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

        Припис виноситься строком до 10 діб за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівника уповноваженого підрозділу поліції за результатами оцінки ризиків.

        Оригінал припису вручається кривднику під підпис, перша копія - постраждалій особі або її представнику, друга копія залишається у працівника уповноваженого підрозділу поліції.

        Якщо домашнє насильство вчинено кількома особами, працівник уповноваженого підрозділу поліції виносить припис стосовно кожного кривдника окремо.

        Якщо від домашнього насильства постраждало декілька осіб, працівник уповноваженого підрозділу поліції виносить припис кривднику щодо кожної постраждалої особи.

        Припис не може містити заходів, передбачених пунктами 1 і 2 частини другої статті 25 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», якщо кривдником є особа, яка на день винесення припису не досягла вісімнадцятирічного віку та має спільне місце проживання (перебування) з постраждалою особою.

        Дія припису припиняється в разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні.

        Кривдник, стосовно якого винесено припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, зобов’язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ поліції за місцем учинення домашнього насильства.

        Повідомлення кривдника до уповноваженого підрозділу поліції про місце свого тимчасового перебування фіксується в журналі реєстрації повідомлень про місце тимчасового перебування кривдника, якому винесено терміновий заборонний припис стосовно кривдника.

        Працівники уповноваженого підрозділу поліції можуть у встановленому чинним законодавством України порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо припис передбачає зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.

        При невиконанні припису кривдник несе відповідальність згідно зі статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Процедуру взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника

Уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України визначено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 25.02.2019 № 124 «Про затвердження Порядку взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України».

Профілактичний облік – здійснення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України організаційно-практичних заходів щодо контролю за поведінкою кривдника з метою недопущення повторного вчинення домашнього насильства, за дотриманням ним тимчасових обмежень його прав та виконанням обов’язків, покладених на нього у зв’язку із вчиненням домашнього насильства.

Уповноважений підрозділ поліції бере на профілактичний облік кривдника з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства на встановлений законодавством строк і проводить з ним профілактичну роботу.

Профілактичний облік осіб, що вчинили домашнє насильство, які не досягли вісімнадцятирічного віку, здійснюється працівниками підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України.

Підставами для поставлення кривдника на профілактичний облік є:

  • складений адміністративний протокол про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 173-2 КУпАП;
  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника, винесений працівником уповноваженого підрозділу поліції;
  • отримання уповноваженим підрозділом поліції в установленому законом порядку інформації про видачу судом обмежувального припису кривднику;
  • рішення суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, передбачене статтею 173-2 КУпАП;
  • відкриття кримінального провадження стосовно кривдника у зв’язку з вчиненням ним домашнього насильства чи насильства за ознакою статі;
  • повідомлення установи виконання покарань про звільнення від відбування покарання кривдника, засудженого за вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

 

                           

ПРОТОКОЛ №4

Засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

Місце проведення засідання:

вул. Героїв України, 14, каб. №1

Надпись: Місце проведення засідання: 
вул. Героїв України, 14, каб. №1

 

« _27_ » __ жовтня __ 2023 року

Час проведення: 13:00               

Всього – 14 членів.

Присутні –  11 осіб:

1.  Бут Наталія Миколаївна

2.  Ганін Микола Вікторович

3.  Крайцар Степан Степанович

4.  Зосименко Наталія Ігорівна

5.  Осика Максим Геннадійович

6.  Берчук Михайло Олександрович

7.  Ромащенко Наталія Алімівна

      8. Козярчук Тетяна Олександрівна

      9. Кононенко Микита Юрійович

     10. Козирев Андрій Валерійович

     11. Бондаренко Віктор Станіславович

 

 

Відсутні: Ромашкіна Олена Генадіївна, Тихонова Ольга Вікторівна, Іваненко Ольга Вікторівна.

 

Список реєстрації присутніх на засіданні членів Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 1).

 

В роботі Громадської ради взяли участь: Сьоміна Тетяна Олександрівна - дільничний офіцер поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, старший лейтенант поліції, Поварчук Андрій В’ячеславович – заступник начальника управління культури і туризму Світловодської міської ради, Волювач Валентина Валеріївна – начальник відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Котенко Ірина Петрівна – начальник управління соціального захисту   населення Світловодської міської ради, Кіндратко Вікторія Володимирівна - психолог Світловодського міського центру соціальних послуг, Костінюк Дмитро Єлемирович - начальник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області, Ільченко Максим Олександрович – заступник Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, Маліцький Андрій Іванович – Світловодський міський голова.

 

Реєстраційний лист учасників засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 2).

Засідання є правомочним.

 

Голова Громадської ради Максим Осика привітав всіх присутніх та оголосив засідання відкритим.

 

СЛУХАЛИ: голову Громадської ради Максима Осику, який ознайомив присутніх з проектом порядку денного засідання. Було запропоновано вносити пропозиції. На голосування за основу і в цілому був поставлений проект порядку денного.

 

Вирішили: затвердити запропонований порядок денний:

 

1). Про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року.

 

2). Надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, допомога родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

3). Візуалізація політично-культурного виховання в публічних місцях.

 

4). Права особи, що постраждала від домашнього насильства та залучення громадських організацій до право роз’яснювальної роботи з населенням спільно із суб'єктами, що здійснюють питання запобігання та протидії домашнього насильства.

 

5). Про стан питання стосовно створення ландшафтного заказника.

 

6). Про варіанти вирішення питання переведення соціальної інфраструктури на альтернативні види опалення.

 

7). Забезпечення доступності для людей з додатковими потребами та батьків з дитячими візочками в селищах та місті.

 

8). Боротьба з амброзією  в Світловодській громаді.

 

9). Організація роботи та здійснення безпосередньої участі у роботі, щодо розробки стратегії (або плану робіт), із утримання у належному стані, дитячих майданчиків, на території Світловодської територіальної громади, та організацій контролю за їх станом.

 

Голосування за порядок денний:

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили: затвердити порядок денний.

 

 

РОЗГЛЯД ПИТАНЬ:

 

1. По першому питанню порядку денного слухали: Сьоміну Тетяну Олександрівну - дільничного офіцера поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, старшого лейтенанта поліції, про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року (Додаток 3), та Костінюк Дмитра Єлемировича - начальника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області.

 

Виступили: Ганін Микола Вікторович, який звернувся з питанням, чому управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області та поліція не реагує та не вчиняє ніяких дій відносно приватних човнів, які займаються виловом риби на території водосховища, адже в Україні заборонено пересування маломірних плавзасобів на водоймах країни під час воєнного стану. Костінюк Дмитро Єлемирович - начальника Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області, повідомив, що на даний момент в них є дефіцит інспекторів, також щоб запобігти вилову риби необхідно ставити пост, дане питання підіймалося в Кіровоградській обласній військовій адміністрації, до даного питання необхідно підходити комплексно, там повинні бути працівники поліції. На сьогоднішній день є заведені кримінальні справи, згідно Кримінального кодексу України Статті 249. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, яка звернулася з питанням чи відбувається на сьогоднішній день зариблення. Костінюк Дмитро Єлемирович повідомив, що в минулому році було зариблення. На сьогоднішній день розробляється обласна програма, є лоти (аукціони), сума коштів на певний об’єм риби. Були проведені лоти, і сплачено до бюджету близько 18 млн.грн. Зараз програми, які розробляються, після розроблення кошти будуть направлятися на області України з державного бюджету, і згодом в відповідних програмах буде закладено зариблення.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Перенести на наступне засідання питання про результати заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2023 року, у зв’язку з тим, що представники поліції надали не повну інформацію. Запросити працівників поліції, для надання повної інформації.
  2. Інформацію взяти до відома.

 

2. По другому питанню порядку денного слухали Волювач Валентину Валеріївну – начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Світловодської міської ради, Котенко Ірину Петрівну – начальник управління соціального захисту   населення Світловодської міської ради, про надання допомоги соціально незахищеним верствам населення, допомога родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах (Додаток 4).

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                 0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

3. По третьому питанню порядку денного слухали  Поварчука Андрія В’ячеславовича – заступника начальника управління культури і туризму Світловодської міської ради, Маліцького Андрія Івановича – Світловодський міський голова, про візуалізацію політично-культурного виховання в публічних місцях.

 

Виступили: Берчук Михайло Олександрович, який привів приклад подібних банерів натяжного типу, які розташовані в смт. Власівка, на стіні будинку по                вул. Молодіжна 1, з пропозицією розмістити їх на житлових будинках та закладах соціальної інфраструктури. Маліцький Андрій Іванович – Світловодський міський голова, повідомив, що будинки на території смт. Власівка обслуговуються ТОВ "ІНДОМО", відповідно це будинком приймається рішення розміщувати, або ні дані банери, в свою чергу управління культури і туризму Світловодської міської ради може радити зовнішній вигляд розробки банерів, за розміщення відповідальне управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодської міської ради, або повинно бути прийняте рішення за погодженням будинку та управляючої компанії. Якщо повинно приймати рішення щодо нового розміщення банеру повинно проходити відповідну процедуру. Якщо є потреба в фінансуванні з міського бюджету на розміщення даних банерів це окреме питання, яке має закладатися в бюджет, та проходити через сесію міської ради.

До військового стану в 2021 році, Світловодською міською радою було знесено декілька незаконно встановлених біл-бордів, які на даний момент знаходяться на СМКП «Комбінат комунальних послуг», якщо власник не виявить бажання викупити їх, або забрати і сплатити за демонтаж то це майно залишається за громадою.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 -«утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Запросити відділ архітектури та містобудування виконавчого комітету Світловодської міської ради, стосовно питань:

- розміщення на території громади тимчасових споруд та різноманітних конструкцій (торгові кіоски та металеві гаражі), які знаходяться у занедбаному стані, та можливості подальшого впорядкування відповідних територій;

- зовнішній вигляд будинків, з дотриманням одних кольорів фасадів, для забезпечення архітектурно-естетичного вигляду;

- дотримання правил благоустрою та правил розміщення зовнішньої реклами, а саме утримання рекламних конструкцій (біл-бордів) у належному естетичному  вигляді, задовільному технічному та санітарному стані, безпечна експлуатація конструкції.

  1. Інформацію взяти до відома.

 

4. По четвертому питанню порядку денного слухали Сьоміну Тетяну Олександрівну - дільничного офіцера поліції сектору превенції відділення поліції №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, про

права особи, що постраждала від домашнього насильства та залучення громадських організацій до право роз’яснювальної роботи з населенням спільно із суб'єктами, що здійснюють питання запобігання та протидії домашнього насильства                  (Додаток №5).

 

Голосували:      

 

 11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

5. По п’ятому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про стан питання стосовно створення ландшафтного заказника.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, яка повідомила, що дане питання створення ландшафтного заказника розпочалося з того, що один з землевпорядників міста, розробив документацію під виділення земельних ділянок для власних потреб, у зв’язку з чим виникла необхідність звернутися до Світловодської міської ради для контролю над даною ситуацією, були виявленні факти, забору проб ґрунту для подальшого розміщення на даній території піщаного кар’єру. У зв’язку з чим були виділені кошти на розроблення технічної документації для створення ландшафтного заказника, на даний момент через відсутність спеціалісту у міські раді, дане питання не розглядається. Ільченко Максим Олександрович повідомив, що управління економіки, ресурсів та розвитку міста Світловодської міської ради слідкує над тим, щоб земельні ділянки не виділялися, також у зв’язку з військовим станом дане питання не на часі для розгляду.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

6. По шостому питанню порядку денного слухали  Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про варіанти вирішення питання переведення соціальної інфраструктури на альтернативні види опалення.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, з питанням чому досі не ввімкнено опалення в садочка та школах. Ільченко Максим Олександрович повідомив, що було проголосовано за зміни до рішення виконавчого комітету, при настанні протягом трьох діб 8 і менше градусів, ввімкнути опалення, але було додано пункт, не пізніше 01 листопада, це пункт дає змогу ввімкнути опалення, в тих закладах де є індивідуальне опалення. Відповідно до встановлених в Україні санітарних норм, мінімально допустима температура в освітніх закладах та житлових будинках під час майбутнього опалювального сезону має становити не менше 16 градусів. За два роки було реалізовано два проекти, які дуже вплинули на економію бюджетних коштів це дві лікарні КНП «Світловодська ЦРЛ», які були переведені на альтернативні види опалення. Одна лікарня на газовому опаленні, економія в місяць 1,5-2 млн.грн. Інша лікарня переведена на твердопаливне опалення.

В одно дитячому навчальному закладі вже є індивідуальне опалення (Ревівський мікрорайон). КЗ "Ліцей №4 "Обрій" та КЗ Ліцей №10 «Престиж» до кінця року вже по плану мають перейти на індивідуальне опалення (газове).

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

7. По сьомому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про забезпечення доступності для людей з додатковими потребами та батьків з дитячими візочками в селищах та місті.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

8. По восьмому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, про боротьбу з амброзією  в Світловодській громаді.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.

 

 

9. По дев’ятому питанню порядку денного слухали Ільченка Максима Олександровича – заступника Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, щодо організації роботи та здійснення безпосередньої участі у роботі, щодо розробки стратегії (або плану робіт), із утримання у належному стані, дитячих майданчиків, на території Світловодської територіальної громади, та організацій контролю за їх станом.

 

Голосували:      

 

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Інформацію взяти до відома.
  2. Направити звернення стосовно внесення змін в програмі благоустрою на закупівлю нових дитячих майданчиків та демонтаж старих.

 

 

Розгляд питань порядку денного вичерпано.

Засідання оголошено закритим.

 

 

 

 

Голова Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                                  Максим ОСИКА                                                   

Секретар Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                   Наталія ЗОСИМЕНКО                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №3 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №3 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

Додаток №4 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №4 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

 

Надання допомоги громадянам, які опинились у скрутному                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    матеріальному становищі              

      Рішенням сесії Світловодської міської ради від 22.12.2020 року № 14 затверджена комплексна програма Світловодської міської територіальної громади соціального захисту та соціальної підтримки окремих категорій населення  « Турбота» на 2021-2025 роки.

З метою поліпшення ситуації у сфері соціального захисту найбільш вразливих верств населення громадяни Світловодської МТГ мають право звернутись за  отриманням матеріальною допомоги, а саме:

- до міського голови згідно «Положення про надання одноразової матеріальної допомоги громадянам Світловодської міської територіальної громади до міського голови» затвердженого рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради від 17 лютого 2021 року № 50, допомога надається малозабезпеченим мешканцям громади, які перебувають (опинилися) у важкому матеріальному становищі внаслідок низького соціального забезпечення, захворювання, інших  особистих чи родинних обставин;

        - до депутатів Світловодської міської ради згідно «Положення про порядок надання одноразової адресної матеріальної допомоги незахищеним верствам населення Світловодської міської територіальної громади, які опинились в складних життєвих обставинах в новій редакції», затвердженого рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради від 17 лютого 2021 року  № 52;

     - до депутатів обласної ради відповідно до «Положення щодо порядку надання матеріальної допомоги громадянам області на лікування, вирішення соціально-побутових проблем тощо», затвердженого рішенням Кіровоградської обласної ради від 18 листопада 2016 року № 182.

Для розгляду питання про виділення матеріальної допомоги необхідно надати наступні документи:

  • особиста заява, або заява від члена сім’ї, в якій вказується прізвище, ім'я, по батькові заявника, його адреса та причину звернення;
  • копія паспорту заявника (1,2,11 сторінки) або та (або) ID  картка, довідки про реєстрацію копія довідки про присвоєння  ідентифікаційного  номеру;
  • копія довідки про присвоєння  ідентифікаційного  номеру;
  • довідка про склад сім’ї;
  • довідки відповідних медичних установ, які засвідчують необхідність надання допомоги, видані в поточному році.

          Матеріальна допомога надається  лише мешканцям, які зареєстровані або проживають на території Світловодської міської територіальної громади у разі їх звернення із письмовою заявою один раз на рік.

 

    За 2022 рік:

1. міський голова – затверджено 200 тис. грн.:

  • звернулись - 130 осіб;
  • виплачено -  175 тис. грн.;

 

2. міські депутати – затверджено 408 тис. грн.:

  • звернулись - 133 особи;
  • виплачено -  407 тис. грн.;

 

3. обласні депутати – затверджено 400 тис. грн.:

  • звернулись – 170  особи;
  • виплачено -  270 тис. грн.;

 

         За  З квартали 2023 року:

1. міський голова – затверджено 265 тис. грн.:

  • звернулись - 190 осіб;
  • виплачено -  249 тис. грн.;

 

2. міські депутати – затверджено 408 тис. грн.:

  • звернулись - 97 осіб;
  • виплачено -  347 тис. грн.;

 

3. обласні депутати – затверджено 400 тис. грн.:

  • звернулись – 145  осіб;
  • виплачено -  203 тис. грн.;

 

Влаштування на обслуговування до територіального центру

2022 рік – 263 (догляд вдома – 162, соц.адаптація – 101)

2023 рік – 319 (догляд вдома – 145, соц.адаптація – 174)

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 1 червня 2020 р. № 587

ПОРЯДОК
організації надання соціальних послуг

20. Соціальні послуги можуть надаватися:

- за рахунок бюджетних коштів;

- з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послугиференційована плата за надання соціальних послуг установлюється отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми (2093,00 грн. для непрацездатних заявників, мін.зарплата 6700,00 грн. для зареєстрованих непрацюючих), але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.);

- за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб відповідно до законодавства (більше 4-х прожиткових мінімума).

 

Документи для оформлення до будинку-інтернату загального профілю:

  1. Особиста заява громадянина похилого віку або особи з інвалідністю про його (ЇЇ) прийняття до будинку-інтернату (лише  особистий  підпис).
  2. Паспорт або інший документ, що засвідчує особу та його копія (1,2,11 стор).
  3. Медична карта про стан здоровя з висновком про необхідність стороннього догляду (з оглядом онколога та флюорограмою грудної клітини (штамп встановленого зразка)).
  4. Висновок лікарської комісії про те, що особі не протипоказане перебування в інтернаті.
  5. Довідка з Пенсійного Фонду про розмір пенсії, пільг, субсидії та виплат з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування (у випадку отримання цих виплат за межами Світловодської міської територіальної громади) за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення (вказати ЗУ згідно якого виплата пенсії (вул. Холодноярська, 1в).
  6. Копія пільгового посвідчення (при наявності).
  7. Довідка про задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) за встановленою формою.
  8. Копія довідки МСЕК про групу інвалідності (за наявності групи інвалідності).
  9. Копія індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю, довідка для направлення особи з інвалідністю до будинку – інтернату (форма 157-3/о).
  10. Копія ідентифікаційного коду.
  11. Копія трудової книжки.
  12. Витяг (інформаційна довідка, виписка тощо) щодо наявності нерухомого майна та земельних паїв, виданих органами Державної реєстраційної служби, бюро технічної інвентаризації та земельним відділом (довідка державного агентства земельних ресурсів  щодо наявності (відсутності) земельного паю.
  13. Фотографії (3 шт).
  14. Декларація про доходи
  15. Свідоцтво про розірвання шлюбу    
  16. Свідоцтво про смерть сина (доньки), чоловіка  (дружини).

 

Аналізи:

    • Аналіз на гострі кишкові захворювання.
    • Аналіз на дифтерію.
    • Огляд на педикульоз.
    • Довідка про відсутність інфекційних захворювань
    • Аналіз на яйце-глист.
    • Довідка про рухому активність громадянина, випадку, коли громадянин ліжково-хворий, також зазначити про це в окремій довідці.

 

За 2022 рік -  102 (в т.ч. 66 ВПО)

За 2023 рік -  28 (в т.ч. 17 ВПО)

 

Додаток №5 до протоколу №4

засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

Надпись: Додаток №5 до протоколу №4
засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради
від « _27_ » __жовтня__ 2023 року

 

 

 

 

 

Відділення поліції № 1(м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області здійснює напрямок роботи – протидія та запобігання домашнього насильства. 

Так, станом на 25.10.2023 року на території обслуговування ВП № 1 (м.Світловодськ) знаходиться на обліку системи ІКС «ІПНП» в категорії «Кривдник» 173 особи. 

Станом на 25.10.2023 року з початку року складено адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП - 138.  Винесено тимчасово заборонних приписів стосовно кривдників – 172.

Домашнє насильствоце діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» виокремлюють чотири форми домашнього насильства:

  1. Економічне насильство – форма домашнього насильства, що враховує умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

 

  1. Психологічне насильство форма домашнього насильства, що враховує словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.
  2. Сексуальне насильство форма домашнього насильства, що враховує будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

На практиці поширеною є думка, що між подружжям не може бути сексуального насильства. Така позиція є хибною, оскільки визнання певних дій такими, що мають ознаки сексуального насильства, не залежить від стосунків, між постраждалою особою та кривдником. 

  1. Фізичне насильство форма домашнього насильства, що враховує ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Фізичне насильство вважається однією з найтяжчих форм домашнього насильства, адже дії кривдника посягають на найвищу соціальну цінність – життя і здоров’я людини, її недоторканність і безпеку (стаття 3 Конституції України).

 

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб:

1) подружжя;

2) колишнє подружжя;

3) наречені;

4) мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя);

5) особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхні батьки та діти;

6) особи, які мають спільну дитину (дітей);

7) батьки (мати, батько) і дитина (діти);

8) дід (баба) та онук (онука);

9) прадід (прабаба) та правнук (правнучка);

10) вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка);

11) рідні брати і сестри;

12) інші родичі: дядько (тітка) та племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри, двоюрідний дід (баба) та двоюрідний онук (онука);

13) діти подружжя, колишнього подружжя, наречених, осіб, які мають спільну дитину (дітей), які не є спільними або всиновленими;

14) опікуни, піклувальники, їхні діти та особи, які перебувають (перебували) під опікою, піклуванням;

15) прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їхні діти та прийомні діти, діти-вихованці, діти, які проживають (проживали) в сім’ї патронатного вихователя.

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству поширюється також на інших родичів, інших осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, за умови спільного проживання, а також на суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

     

 

Оцінка ризиків вчинення домашнього насильства

Порядок проведення оцінки ризиків  вчинення домашнього насильства визначено наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України від 13 березня 2019 року № 369/180 «Про затвердження Порядку проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства» (далі – Порядок), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.04.2019 за № 333/33304. 

Оцінку ризиків проводить поліцейський уповноваженого підрозділу органу Національної поліції України, результати якої враховує під час винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника, ужиття інших заходів для припинення такого насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення та надання допомоги постраждалим особам у порядку, визначеному законодавством.

Оцінка ризиків проводиться шляхом спілкування/бесіди з постраждалою від такого насильства особою або її представником, з’ясування обставин конфлікту та виявлення чинників і умов, які створюють або можуть створювати небезпеку для цієї особи.

 

       Спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника;

2) обмежувальний припис стосовно кривдника;

3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;

4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника – спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства (далі – припис).

Припис може містити такі заходи:

зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

        Припис виноситься строком до 10 діб за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівника уповноваженого підрозділу поліції за результатами оцінки ризиків.

        Оригінал припису вручається кривднику під підпис, перша копія - постраждалій особі або її представнику, друга копія залишається у працівника уповноваженого підрозділу поліції.

        Якщо домашнє насильство вчинено кількома особами, працівник уповноваженого підрозділу поліції виносить припис стосовно кожного кривдника окремо.

        Якщо від домашнього насильства постраждало декілька осіб, працівник уповноваженого підрозділу поліції виносить припис кривднику щодо кожної постраждалої особи.

        Припис не може містити заходів, передбачених пунктами 1 і 2 частини другої статті 25 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», якщо кривдником є особа, яка на день винесення припису не досягла вісімнадцятирічного віку та має спільне місце проживання (перебування) з постраждалою особою.

        Дія припису припиняється в разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні.

        Кривдник, стосовно якого винесено припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, зобов’язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ поліції за місцем учинення домашнього насильства.

        Повідомлення кривдника до уповноваженого підрозділу поліції про місце свого тимчасового перебування фіксується в журналі реєстрації повідомлень про місце тимчасового перебування кривдника, якому винесено терміновий заборонний припис стосовно кривдника.

        Працівники уповноваженого підрозділу поліції можуть у встановленому чинним законодавством України порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо припис передбачає зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.

        При невиконанні припису кривдник несе відповідальність згідно зі статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Процедуру взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника

Уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України визначено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 25.02.2019 № 124 «Про затвердження Порядку взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України».

Профілактичний облік – здійснення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України організаційно-практичних заходів щодо контролю за поведінкою кривдника з метою недопущення повторного вчинення домашнього насильства, за дотриманням ним тимчасових обмежень його прав та виконанням обов’язків, покладених на нього у зв’язку із вчиненням домашнього насильства.

Уповноважений підрозділ поліції бере на профілактичний облік кривдника з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства на встановлений законодавством строк і проводить з ним профілактичну роботу.

Профілактичний облік осіб, що вчинили домашнє насильство, які не досягли вісімнадцятирічного віку, здійснюється працівниками підрозділів ювенальної превенції Національної поліції України.

Підставами для поставлення кривдника на профілактичний облік є:

  • складений адміністративний протокол про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 173-2 КУпАП;
  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника, винесений працівником уповноваженого підрозділу поліції;
  • отримання уповноваженим підрозділом поліції в установленому законом порядку інформації про видачу судом обмежувального припису кривднику;
  • рішення суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, передбачене статтею 173-2 КУпАП;
  • відкриття кримінального провадження стосовно кривдника у зв’язку з вчиненням ним домашнього насильства чи насильства за ознакою статі;
  • повідомлення установи виконання покарань про звільнення від відбування покарання кривдника, засудженого за вчинення домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

 

                           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь