Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація для внутрішньо переміщених осіб

Дата: 22.12.2023 13:54
Кількість переглядів: 176

Управління соціального захисту населення Світловодської міської ради продовжує інформувати про прийняту Урядом постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання окремих питань стосовно внутрішньо переміщених осіб» від 21.11.2023 року №1226 (далі Постанова).

Порядок № 332 доповнено новим пунктом, зокрема:

Пунктом 51 передбачено, що з 1 грудня 2023 року допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається з місяця звернення. Непрацююча особа працездатного віку упродовж трьох місяців з дня призначення допомоги повинна сприяти своїй зайнятості (згідно вимог статті 4 Закону України „Про зайнятість населення”) шляхом працевлаштування /реєстрації як фізичної особи – підприємця / взяття на облік фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність / подання заяви для отримання

допомоги на здобуття економічної самостійності / мікрогранту / гранту на створення або на розвиток власного бізнесу / ваучера на навчання або набути статусу безробітного.

Якщо особа не сприяла своїй зайнятості або не набула статусу безробітного упродовж трьох місяців з дня призначення допомоги, виплата допомоги припиняється з місяця наступного, після закінчення тримісячного строку.

Ця норма поширюється на осіб, що звернулися за призначенням допомоги, починаючи з 01.12.2023 року.

Оновлено пункт 8 Порядку № 332, а саме: надано право на отримання допомоги вперше особам, які повернулись з-за кордону після тривалої відсутності, і знаходилися в Україні після повернення не менше 15 робочих днів.

Якщо особа після призначення допомоги знову виїхала за кордон на строк понад 30 днів без обґрунтованих причин виплата допомоги такій особі припиняється без права перепризначення в подальшому.

Зауважуємо, що при проведенні верифікації Мінфіном надається інформація щодо перетину кордону при виїзді і в’їзді на територію України.

Таким чином, для підтвердження/не підтвердження перебування особи за кордоном закордонні паспорти осіб не вимагаються (тільки у разі, якщо за результатами проведеної верифікації Мінфіном особа не згідна з рішенням про призупинення / припинення допомоги).

Згідно із пунктом 28 Порядку № 332 фактична перевірка внутрішньо переміщених осіб проводиться не пізніше ніж протягом 10 робочих днів з моменту, коли керівник (заступник керівника) територіального органу Національної соціальної служби України виявив підставу для цього та прийняв рішення про проведення перевірки. Особу, яку перевірятимуть, необхідно повідомити про перевірку не менш як за два календарних дні до її проведення у телефонній розмові або за допомогою іншого доступного засобу зв’язку, який забезпечує фіксацію повідомлення або виклику. Якщо особа повідомила про

свою відсутність, у зв’язку з перебуванням у родичів або у відпустці тощо, перевірка відкладається на два тижні, а в разі проходження військової служби, перевірка не проводиться, за умови підтвердження сплати військовою частиною (роботодавцем) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, шляхом проведення обміну даними Пенсійного фонду України із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування для призначення державної соціальної допомоги, або наданої довідки про проходження

служби у військовій частині (з використанням засобів поштового /електронного зв’язку) та Мінсоцполітики.

Постановою звільняється від проведення перевірок фактичного місця проживання /перебування ВПО, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, за умови підтвердження сплати військовою частиною (роботодавцем) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, шляхом проведення обміну даними між Мінсоцполітики і Пенсійним фондом України або надання підтверджуючих документів.

Звертаємо увагу, що пунктом 29 Порядку № 332 передбачено зміни, зокрема, якщо у разі надходження до органу соціального захисту населення відомостей про смерть одержувача або про визнання його безвісно відсутнім, або про оголошення померлим такий орган соціального захисту населення припиняє виплату та надсилає до банку запит щодо повернення сум коштів, надміру зарахованих на поточний рахунок одержувача для виплати допомоги з місяця, що настає за місяцем смерті одержувача або місяцем набрання законної сили рішенням суду про визнання одержувача безвісно відсутнім, або оголошення померлим.

Також внесено зміни до пункту 5 Порядку використання коштів державного бюджету для забезпечення соціального захисту громадян, які потрапили у складні життєві обставини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1475 „Деякі питання соціального захисту громадян, які потрапили у складні життєві обставини” в частині вимоги до уповноважених банків щодо перерахування надміру зарахованих на поточний рахунок внутрішньо переміщеної особи для виплати допомоги на проживання органу соціального захисту населення за запитом.

Додатково інформуємо, що Мінсоцполітики направлено відповідний лист роз’яснення до уповноважених банків.

Щодо врегулювання питань постановляючої частини Постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 р. № 709 „Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб”

З метою врегулювання питання щодо недоотриманих виплат допомоги за 2022/2023 роки для осіб, які мали право на її призначення, але орган соціального захисту населення її не призначив (у тому числі за списками Порталу Дія) абзацом 8 пункту 1 постановляючої частини передбачено, що орган соціального захисту населення приймає рішення про надання допомоги за формою згідно з додатком до постанови, що затверджується структурним підрозділом з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних (військових) адміністрацій, та вноситься (за технічної можливості) до Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. (Інформуємо, що наразі доступна технічна можливість призначення допомоги у Єдиній інформаційній системі соціальної сфери).

Абзацом шостим пункту 3 постановляючої частини передбачено, що Особам, які повернулися в Україну після 1 серпня 2023 р. та яким виплата не продовжилася/ тимчасово припинялася відповідно до абзацу другого пункту 1 постановляючої частини, виплата допомоги продовжується на підставі заяви, особисто поданої не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення в Україну та за умови відповідності особи критеріям, зазначеним у пунктах 7, 71 та 8 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 “Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 26, ст. 1418; 2023 р., № 69, ст. 3990), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2023 р. № 1226.

Така допомога може призначатись за повний місяць не раніше листопада 2023 року (у зв’язку набранням чинності постанови №1226), у разі подання заяви особисто після 21 листопада 2023 року.

Необхідно враховувати, що при проведенні верифікації Мінфіном надається інформація щодо перетину кордону при виїзді і в’їзді на територію України. Таким чином, для підтвердження / не підтвердження перебування особи за кордоном закордонні паспорти осіб не вимагаються (тільки у разі, якщо за результатами проведеної верифікації Мінфіном особа не згідна з рішенням про призупинення / припинення допомоги).

Доцільно зауважити, що листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, рекомендаційний та необов’язковий характер і не повинні встановлювати нових правових норм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь