Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОТОКОЛ №7 Чергового засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради

Дата: 04.02.2024 17:29
Кількість переглядів: 108

 

Місце проведення засідання:

вул. Героїв України, 14, каб. №1

Надпись: Місце проведення засідання: 
вул. Героїв України, 14, каб. №1

 

« _29_ » __січня__ 2024 року

Час проведення: 13:00               

 

Всього – 14 членів.

Присутні –  11 осіб:

             1. Ромашкіна Олена Генадіївна

             2. Крайцар Степан Степанович

             3. Кононенко Микита Юрійович

             4.  Зосименко Наталія Ігорівна

             5.  Осика Максим Геннадійович

             6.  Берчук Михайло Олександрович

             7.  Іваненко Ольга Вікторівна

             8. Козирев Андрій Валерійович

             9. Бут Наталія Миколаївна

10. Козярчук Тетяна Олександрівна

11. Ромащенко Наталя Алімівна

 

Відсутні: Бондаренко Віктор Станіславович, Ганін Микола Вікторович, Тихонова Ольга Вікторівна.

Список реєстрації присутніх на засіданні членів Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 1).

 

В роботі Громадської ради взяли участь: Маліцький Андрій Іванович – Світловодський міський голова, Ільченко Максим Олександрович – заступник Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, Молчанова Наталій Григорівна - керуюча справами виконавчого комітету Світловодської міської ради, Головачова Тетяна Миколаївна - начальник управління культури і туризму Світловодської міської ради, Поварчук Андрій В’ячеславович – заступник начальника управління культури і туризму Світловодської міської ради,                в.о. начальника відділу внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Світловодської міської ради Булаєнко Юлія Вадимівна, Сокуренко Ніна Володимирівна – член Світловодської міської топонімічної комісії, Піскова Наталія Василівна – депутат Світловодської міської ради.

Реєстраційний лист учасників засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради додається (Додаток 2).

 

Засідання є правомочним.

Голова Громадської ради Максим Осика привітав всіх присутніх та оголосив засідання відкритим.

СЛУХАЛИ: голову Громадської ради Максима Осику, який ознайомив присутніх з проектом порядку денного засідання. Було запропоновано вносити пропозиції. На голосування був поставлений проєкт порядку денного.

 

Вирішили: затвердити запропонований порядок денний:

1). Громадське обговорення та внесення пропозицій щодо перейменування вулиць на території Світловодської міської територіальної громади.

2). Звітування про результати роботи Громадської ради за 2-е півріччя 2023 року.

3). Планування роботи громадської ради на 1-е півріччя 2024 року.

4). Різне.

 

Голосування за порядок денний:

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили: затвердити порядок денний.

 

 

РОЗГЛЯД ПИТАНЬ:

 

1. По першому питанню порядку денного слухали: голову Громадської ради Максима Осику, який повідомив, що з метою з’ясування громадської думки з питання перейменування вулиць на території Світловодської міської територіальної громади, було запропоновано присутнім вносити пропозиції.

 

Виступили: Піскова Наталія Василівна – депутат Світловодської міської ради, яка зазначила, питання про перейменування вулиць постало через ситуацію в нашій країні, у зв’язку з війною, ми не можемо допустити, щоб на території Світловодської громади залишалися назви пов’язані з країною загарбників. Пропозицій було багато. Якщо ми не зробимо перейменування самостійно громадою, то Кіровоградська ОВА зробить перейменування вулиць на свій розсуд. Обговорення здійснювалось вже багато разів. Світловодська міська топонімічна комісія вирішила, що назви вулиць повинні бути більш нейтральними, дана тенденція застосовується майже по всій території України. Також були пропозиції і листи перейменовувати вулиці ім’ями полеглих героїв. Ми згодні з тим, що обов’язково треба увіковічнити пам'ять про кожного хто загинув за нашу свободу та незалежність, але ми не можемо одну вулицю перейменувати, і таким чином увіковічнити пам'ять одної людини, а ім’ям іншого не назвати. Війна триває,  на сьогоднішній день, загиблих з Світловодської громади вже більше 100 людей, що буде далі ніхто не знає. Тому була така пропозиція зробити великий меморіал, або алею слави, одне з запропонованих місць - Приморський сквер, який розташований біля Церкви Святителя Миколая Чудотворця ПЦУ (вул. Приморська, 5а). Всі пропозиції також були обговорені на Світловодській міській топонімічній комісії, для прикладу вул. Гагаріна було запропоновано перейменувати на вул. Шлюзова, через те, що це перша назва цієї вулиці. Але громадяни, які проживають по даній вулиці були не згодні з даною пропозицією, також були пропозиції назвати цю вулицю Каштанова. І так розглядаються кожні варіанти, розглядаючи всі пропозиції. Після розгляду топонімічної комісії, проєкт рішення буде винесено на засідання сесії Світловодської міської ради і депутатами буде вирішено вже остаточний варіант.

 

Виступили: присутній на засіданні житель Світловодської громади зазначив, що треба миттєво назвати вулиці на честь захисників України, не нейтральними назвами вулиць, а саме захисниками України.

 

Виступили: Піскова Наталія Василівна – депутат Світловодської міської ради, повідомила, що на даний момент загинуло вже більше 100 захисників України, які раніше проживали на території Світловодської громади, загалом 32 вулиці, які потрібно перейменувати, як ми можемо вибірково обирати захисників України. Ми не можемо ім’я одного захисника назвати, а іншого ні. Для вшанування пам’яті героїв, можна зробити меморіал.

 

Виступили: присутній на засіданні житель Світловодської громади поставив запитання щодо табличок на будинках, на яких розміщені старі назви вулиць, які вже перейменовані, та чому не здійснюється їх заміна.

 

Виступили: Ільченко Максим Олександрович – заступник Світловодського міського голови з питань виконавчих органів ради з питань житлово-комунального господарства, архітектури і будівництва, який зазначив, що повинно бути в першу чергу  бачення архітектури, а саме колір та форма оформлення, щоб всі таблички були в одній кольоровій гамі та однакової форми. Це все має бути прописаним та затвердженим. Обговорено з відділом архітектури, винесено на розгляд виконавчому комітету, а згодом на сесію Світловодської міської ради. На території громади загалом 286 житлових багатоквартирних будинків (разом з селищем Власівка). Процедура перейменованих вулиць за інформацією відділу архітектури відбувається наступним чином, коли вже є перейменована вулиця за рішенням сесії, відділ архітектури відповідне рішення має направити офіційним листом до Кіровоградського державного підприємства «Національні інформаційні системи» де вносять в реєстри ці вулиці, потім офіційним листом ДП "НАІС" направляє до державного підприємства «ДІЯ», яка була створена за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України. Для прикладу вул. Крилівське лісництво, дану вулицю Київ вносив протягом півтора року.

 

Виступили: Головачова Тетяна Миколаївна - начальник управління культури і туризму Світловодської міської ради, яка повідомила, що під час розгляду питання щодо перейменування вулиць, в присутніх громадян на даному засіданні громадської ради, які є жителями Світловодської громади виникли питання для чого саме потрібно перейменовувати вулиці. Було зазначено, що 27 липня               2023 року набрав чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» відповідного до даного Закону міські ради повинні перейменувати вулиці до 26 січня 2024 року, якщо на цьому етапі рішення не ухвалене, повноваження щодо цього рішення переходять до міського голови, в нього є термін 3 місяці для вирішення даного питання, якщо дане питання не вирішується, з 27 квітня 2024 року по 27 липня 2024 року це рішення переходить в компетенцію голови Кіровоградської ОВА, тобто дане питання буде вже вирішувати не Світловодський міський голова. Тому дане питання є актуальним та нагальним на сьогоднішній день, є час коли можна вирішити дане питання на нашому рівні. Окрім того, раніше була створена Google Форма для жителів Світловодської громади, хто мав бажання мали можливість долучитися до голосування, яке тривало протягом місяця, а також додати пропозиції й зауваження стосовно перейменування вулиць.

 

Виступили: присутні на засіданні та члени Громадської ради виступили з пропозицією поставити на голосування та рекомендувати перейменування тих вулиць, які були підтриманні більшістю голосів жителями Світловодської міської територіальної громади  під час опитування в Google Формі, а саме:

вул.Ватутіна — вул.Затишна;

вул.Висоцького — вул.Зоряна;

вул.Гвардійська — вул.Національної гвардії України;

вул.Комарова — вул.Джерельна;

пров. Комарова — пров. Єднання;

вул.Кутузова — вул.Радісна;

вул.Лермонтова — вул.Костя Оверченка;

вул.Ломоносова — вул.Сонячна;

вул.Макаренка — вул.Педагогічна;

вул.Матросова — вул.Кременчуцька;

вул.Нахімова — вул.Либідська;

пров.Піонерський — пров.Миколи Донця;

вул.Пушкіна — вул.Поетична;

вул.Тимірязєва — вул.Володимира Вернадського;

вул.Толстого — вул.Соборна;

вул.Ушакова — вул.Бориса Томашевського;

вул.Чкалова — вул.Гончарна.

Село Павлівка:

вул. Гагаріна – вул.Незалежності;

вул.Кутузова — вул.Славетна.

Село Велика Скельова:

вул.Першого травня — вул.Першотравнева,

вул.Зої Космодем’янської — вул.Підлісна,

вул.Кошового — вул.Садова.

село Озера:

вул.Суворова — вул.Яблунева.

Село Вільне:

Вул. Свердлівська – вул. Українська.

 

Голосували:      

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Рекомендувати перейменувати ті вулиць, які були підтриманні більшістю голосів жителями Світловодської міської територіальної громади  під час опитування в Google Формі.

 

2. По другому питанню порядку денного слухали: голову Громадської ради Максима Осику щодо звітування про результати роботи Громадської ради за 2-е півріччя 2023 року (Звіт додається).

 

Голосували:      

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

Взяти інформацію до відома щодо звітування про результати роботи Громадської ради за 2-е півріччя 2023 року (Звіт додається).

 

3. По третьому питанню порядку денного слухали:  голову Громадської ради Максима Осику щодо планування роботи громадської ради на 1-е півріччя 2024 року.

 

Виступили: Козярчук Тетяна Олександрівна, яка запропонувала додати питання до Плану роботи Громадської ради на 1-е півріччя, а саме:

  • про стан питання стосовно ландшафтного заказника;
  • про план заходів по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту у квітні-червні 2024 року;
  • заходи по боротьбі з амброзією  на території Світловодської громади.

 

Виступили: Берчук Михайло Олександрович, який запропонував додати питання до Плану роботи Громадської ради на 1-е півріччя, а саме:

  • розглянути питання щодо передачі в оренду ТОВ "ІНДОМО" приміщення комунальної власності, а саме музичної школи на території селища Власівка, з метою з’ясування підстав для яких потреб було передано дане приміщення в оренду.

 

Голосували:      

11 - «за»;             0 - «проти»;                  0 - «утримались»

 

Рішення прийнято.

 

Ухвалили:

  1. Взяти інформацію до відома щодо плану роботи Громадської ради на 1-е півріччя (План додається).

 

4. По четвертому питанню порядку денного слухали голову Громадської ради Максима Осику – про направлені листи відповідно до рішень громадської ради та отриманні на них відповіді.

 

Розгляд питань порядку денного вичерпано.

Засідання оголошено закритим.

 

 

 

Голова Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                               Максим ОСИКА                                                   

Секретар Громадської ради

при  Виконавчому комітеті

Світловодської міської ради                                Наталія ЗОСИМЕНКО                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь