Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До відома об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

Дата: 10.04.2024 14:33
Кількість переглядів: 85

Нещодавно набули чинності зміни в законодавстві стосовно процедури створення осіб, проведення установчих зборів та інших важливих питань щодо їх діяльності.

Так, прийнято низку змін до Законів України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного  будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 18.11.2023  № 1048 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 січня 2024 р. за № 61/41406 затверджено зміни до Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Чинним законодавством більш детально визначено порядок створення ОСББ, а саме: повідомлення співвласників про проведення установчих зборів, рішення, які приймають установчими зборами та ін. Відтепер, за технічної можливості та за бажанням окремих співвласників їх участь в установчих зборах може бути організовано дистанційно з використанням технічних засобів електронних комунікацій у режимі відео конференції. Голосування таких співвласників, крім голосування за обрання голови зборів, буде здійснюватись шляхом заповнення ними листків опитування. Також відсутня норма щодо проставлення в рішенні особистих підписів, тих осіб, які за нього голосували із зазначенням результату голосування ("за" або "проти"). Натомість кожний співвласник (його представник), який взяв участь у голосуванні під час проведення установчих зборів або письмового опитування, заповнює листок опитування та підписує його власноруч або шляхом накладення електронного підпису, в якому зазначає результат голосування. Листки опитування, створені у паперовій формі, пронумеровуються, прошнуровуються та зберігаються правлінням або іншою уповноваженою співвласниками особою.

    Звертаю увагу, що розділом II Прикінцевих  та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками» визначено, що протягом трьох років з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, положення статутів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, асоціацій об’єднань співвласників багатоквартирних будинків є чинними в частині, що відповідає законодавству на день набрання чинності цим Законом.

Після внесення змін до статутів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, асоціацій об’єднань співвласників багатоквартирних будинків вищезазначена норма не застосовується.

Фото без опису

Відділ державної  реєстрації апарату виконавчого

комітету Світловодської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь