Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УЛЬТРАОБРОБЛЕНА ЇЖА: СМАЧНО, АЛЕ НЕ КОРИСНО

Дата: 05.09.2024 08:45
Кількість переглядів: 78

Ця їжа, хоч іноді, але присутня у раціоні майже кожного. Тим часом експерти вважають, що ультра оброблені продукти дуже шкідливі для нашого здоров’я.

Що таке ультраперероблена їжа?

Термін «ультраоброблені продукти» (ultra-processed foods або UPF) з’явився відносно нещодавно - 15 років тому. Він охоплює багато категорій продуктів з різним процесом виробництва, але одним спільним фактором - глибоким рівнем промислової обробки.

Щоб виготовити дешеві та смачні продукти, основні продовольчі культури, такі як кукурудза, пшениця та картопля, «розбирають» на молекулярні частини — крохмалисте борошно, білкові ізоляти, жири та олії (суспензії). Потім за допомогою штучних барвників, ароматизаторів і емульгаторів, ці суспензії нагрівають, товчуть, формують чи екстрадують у будь-який продукт, який потрібен виробнику. Далі додають правильне співвідношення цукру, солі та жиру, призначене для смакових рецепторів.

У результаті виробник отримує більш легкий та вигідний спосіб виробництва, а споживач – продукт, від якого важко відмовитись.

  До найбільш поширених категорій ультрапероблених продуктів відносяться:

  • магазинний хліб та випічка;
  • підсолоджені сухі сніданки;
  • супи, пюре, локшина швидкого приготування;
  • готові заморожені страви (піца, пельмені, вареники, тісто, нагетси, рибні палички, котлети та інші напівфабрикати);
  • йогурти з наповнювачами та ароматизаторами;
  • м’ясні продукти (шинка, ковбаса, сосиски тощо);
  • соуси;
  • морозиво;
  • чіпси, солоні горішки, сухарики, попкорн;
  • цукерки, шоколад;
  • безалкогольні напої та деякі алкогольні напої (віскі, ром, джин).

 

 

Як ультра оброблені продукти пливають на організм?

У результаті глибокої промислової обробки продуктів найбільше страждає клітковина - вид вуглеводів, який знижує сплески цукру в крові, затримує повернення голоду після їжі і потрапляє у товсту кишку, де живить трильйони мікробів, що живуть у кишківнику. Ці мікроби перетворюють клітковину на речовини, що сприяють здоров'ю, такі як жирні кислоти короткого ланцюга.

Тому ультраоброблені продукти швидко поглинаються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, фактично морять голодом мікроби кишківника та не несуть у собі корисної поживності якості. Тобто така їжа швидко й легко засвоюється. Це «розслабляє» нашу травну систему і організм втрачає здатність посилати сигнал ситості в мозок. Звідси – переїдання та набір ваги.

Згідно з одними дослідженнями, ультраоброблена їжа сприяє підвищенню рівня цукру в крові, інші дослідження пов’язують її споживання з підвищеним ризиком раку, серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету ІІ типу та депресії.

Яка обробка їжі корисна?

Обробка часто може бути корисною, оскільки в деяких рослинах міцні клітинні стінки блокують вітаміни, мінерали та мікроелементи, роблячи їх менш доступними для людського організму. Наприклад, коли клітинні стінки спаржі ослаблені в результаті приготування на пару, вітаміни А, С, Е, К і фолієві кислоти групи В стають більш доступними для засвоєння організмом.

Томати, тушковані на повільному вогні, підвищують рівень антиоксиданту лікопену, який, як вважають, покращує здоров’я кісток і знижує ризик серцевих захворювань та раку. Приготовлена морква виділяє більше бета-каротину, який організм використовує для створення вітаміну А.

Однак варіння овочів може знищити деякі з поживних речовин. Наприклад, вітамін С надзвичайно чутливий до тепла. Тому краще надавати перевагу приготуванню на пару - це відмінний варіант для приготування продуктів, які легко засвоюються, з мінімальною втратою харчової цінності. Така обробка зберігає колір продукту та не збільшує його калорійність.

Зберігають поживні речовини у продуктах також тушкування та приготування на грилі.

Звичайно, ультраоброблені продукти у швидкоплинному сучасному світі є більш привабливими для споживача – вони смачні та не потребують витрат часу на готування (а якщо і потребують – то мінімум). Це полегшує життя, але

у тривалій перспективі спричиняє проблеми зі здоров’ям. Про це необхідно пам’ятати!

 

 

Фото без опису

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь