Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Світловодська ДПІ інформує

Дата: 19.02.2021 12:09
Кількість переглядів: 455

Списання сум недоїмки з єдиного внеску, штрафів і пені можливе лише до 01 березня ц.р. 

Світловодська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області інформує, що 10.12.2020 року набрав чинності Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОУГО-19, спричиненої коронавірусом 8АК8-СоУ-2» (далі - Закон № 1072).

Законом   № 1072,   зокрема,   викладено   у   новій   редакції   пункт 915  розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464).

Пунктом 915 у редакції Закону № 1072 фактично продовжаться процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені, на виконання вимог пункту 915 Закону № 2464 у попередній редакції, однак з певними відмінностями.

Коло суб'єктів, які мають право на списання розширюється та поширюється як на осіб, що на дату подання заяви про списання є платниками єдиного внеску фізичними особами - підприємцями (крім фізичних осіб -підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, так і на осіб, які у періоді з 01.01.2017 до дати подання заяви про списання вважалися такими платниками.

Також встановлюється новий період, протягом якого платники  (особи) можуть звернутися за списанням - до 01.03.2021  року.  Таким чином, всі платники (особи, які у періоді  з 01.01.2017 року до дати подання заяви вважалися платниками) єдиного внеску, які з будь-яких причин не звернулися до контролюючих органів за списанням у термін,  попередньо визначений Законом № 2464 (сплив 31.08.2020), можуть це зробити до 01.03.2021 року.

При цьому платникам єдиного внеску, які звернулися із заява списання недоїмки, штрафних санкцій та пені на підставі Закону № 592-ІХ від 13 травня 2020 року «Про внесення змін до Закону Україні «Про збір  та  облік  єдиного  внеску  на загальнообов'язкове  державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі № 592) зі змінами, внесеними Законом України від 14 липня 2020 року IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» Закон №786) у строк до 31.08.2020, але їх діяльність як фізичних підприємців або осіб, які провадять незалежну професійну діяльність на звернення вже була припинена в періоді з 01.01.2017 до 03.06.2020 не потрібно звертатися із заявою повторно.

Органи ДПС здійснюють списання щодо таких платників на підставі документів, які  були подані раніше на підставі  Законів № 592  та №786. Зазначене стосується виключно платників, заборгованість яких виникла до 03.06.2020 року. У разі наявності у вказаної категорії платників заборгованості з єдиного внеску, що виникла з 03.06.2020 і пізніше, відпрацювання такої частини здійснюється   на   підставі   повторно   поданої   заяви платника з урахуванням вимог Закону № 1072.

Водночас, всі інші суб'єкти (які не зверталися раніше, або яким було відмовлено у списанні через недотримання вимог до обов'язкових документів, необхідних до   списання   відповідно   до   Закону  № 2464)   для проведення органами ДПС заходів щодо списання недоїмки, штрафних та пені з єдиного внеску відповідно до пункту 915 Закону № 2464 (у редакції Закону № 1072) особам,    на   яких   розповсюджується   положення   цього   пункту, можуть звернутися із відповідною заявою про списання до територіального органу ДПС, у якому вони перебувають (перебували) на обліку як платники єдиного внеску.

Списання заборгованості зі  сплати єдиного  внеску здійснюватиметься щодо недоїмки зі сплати єдиного внеску, несплаченої станом на 01.12.2020 року, - за період з 01.01.2017 до 01.12.2020, а також щодо штрафів та пені, нарахованої на ці суми недоїмки - за період з 01.01.2017  включно до дати подання заяви про списання недоїмки.

Слід зауважити, що пунктом 915  розділу Закону № 2464 встановлено умови, за яких суб'єктам звернення можливе списання сум заборгованості з єдиного внеску. Такими умовами є:

відсутність у суб'єкта звернення доходу (прибутку) від його діяльності протягом періоду з 01.01.2017 до 01.12.2020 року;

подання до 01.03.2021 державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної   справи   фізичної   особи   -   підприємця   заяви   про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (якщо така заява не була подана раніше) (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність , або у періоді з 01.01.2017 до дати подання заяви провадили таку діяльність, - до органу ДПС за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску, якщо така заява не була подана раніше);

подання до 01.03.2021 до органу ДПС звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 Закону № 2464 за період з 01.01.2017 до 01.12.2020 умови, якщо вона не була подана раніше.

У випадку виникнення з дня, наступного за днем подання заяви, заборгованості зі сплати штрафів та пені, нарахованих за період з 01.01.2017 до 01.12.2020 року, такі суми заборгованості не підлягають списанню.

У випадку виникнення недоїмки після 01.12.2020 року, така недоїмка не підлягає списанню.

 

За поданням Олександрійського відділу по роботі з податковим боргом

управління по роботі з податковим боргом

                              Головного управління

                              ДПС у Кіровоградській області

 

Інформація щодо звільнення від сплати єдиного внеску

       Світловодська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській інформує, що Законом України від 13 травня 2020 року № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» з 01 січня 2021 року фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) звільнено від сплати за себе єдиного внеску якщо вони:

 

- отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку та отримують відповідно до чинного законодавства пенсію або соціальну допомогу;

- впроваджують один вид діяльності одночасно;

- мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального.

         Крім того, з 01 січня 2021 року скасовується обов’язок сплачувати мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку). Вищезазначена законодавча норма стосується тільки платників загальної системи оподаткування. Тож визначення бази нарахування ЄСВ є виключно правом, а не обов’язком.

 

  За поданням Олександрійського

  відділу податків

  та зборів  з фізичних осіб та

  проведення камеральних перевірок

  управління податкового адміністрування

  фізичних осіб

                           Головного управління

                           ДПС у Кіровоградській області

 

 

Які документи необхідно надати  до контролюючого органу для отримання податкової знижки на навчання ?

Одним з актуальних питань діяльності Світловодської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області є проведення деклараційної кампанії доходів громадян за підсумками 2020 року.

Основна частина декларування, впродовж якої громадяни декларують свої доходи і витрати, триватиме до 1 травня. Надалі до кінця 2021 року працюватиме механізм повернення коштів за правилами застосування податкової знижки. Під час цієї частини деклараційної кампанії громадяни декларують свої витрати на навчання, страхування, іпотечне кредитування, переобладання транспортного засобу тощо.

Так, з метою отримання податкової знижки на навчання, до 31 грудня 2021 року,  необхідно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2020 податковий рік. Разом з декларацією, обов’язково необхідно надати наступні документи: довідку про отримані у звітному році доходи, копію договору (контракту) з навчальним закладом, копії платіжних документів, які підтверджують сплату за навчання, довідку із зазначенням номеру рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка, у разі компенсації вартості здобуття середньої або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення – документи, які підтверджують ступінь споріднення (копії паспорта, РНОКПП платника, свідоцтва про народження дитини тощо). При цьому, якщо член сім’ї першого ступеня споріднення після реєстрації шлюбу змінив прізвище, та в квитанціях зазначено нове прізвище, то потрібно надати ще і копію Свідоцтва про шлюб.

 

     Світловодська  ДПІ

                              Головного управління

                              ДПС у Кіровоградській області

 

Які існують альтернативні варіанти ведення діяльності для громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї)?

Світловодська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській інформує, що громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), за підсумками звітного року мають до 1 травня 2021 року задекларувати доходи, отримані від реалізації власно вирощеної сільськогосподарської продукції, та до 2 серпня 2021 року сплатити належні суми податку на доходи фізичних осіб (18%) та військогово збору (1,5%).

Крім цього, громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), можуть зареєструватися фізичною особою – підприємцем (далі - ФОП), Це зумовить сплату єдиного соціального внеску, завдяки чому громадянин може збільшити свій страховий стаж та в майбутньому розраховувати на виплату пенсії.

Для зазначеної категорії громадян існують такі варіанти ведення підприємницької діяльності:

  1. Єдиний податок ІІ група (фіксована ставка 20% від мінімальної заробітної плати).

Вимоги: відсутність найманої праці або кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; сукупний обсяг доходу за календарний рік (звітний період) не перевищує 834 розміри мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2021 році – 5004000 грн) .

  1. Єдиний податок ІІІ група (ставка 5% від сукупного доходу, якщо ФОП не платник ПДВ; 3%, за умови реєстрації платником ПДВ).

Вимоги: кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах не обмежена, обсяг отриманого доходу протягом календарного року не перевищує 1167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2021 році – 7002000 грн).

Завдяки змінам, прийнятим до Податкового кодексу та інших законодавчих актів, що набрали чинності з 15 серпня 2018 року, ФОП можуть бути платниками єдиного податку 4 групи.

Вимоги:

  • провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого до Закону України "Про фермерське господарство";

  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

  • не використовують працю найманих осіб;

  • членами такого ФГ або ФОП є лише члени його сімї у визначенні ч.2 ст. 3 Сімейного кодексу України;

  • площа сільськогосподарських угідь у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

 

   За поданням Олександрійського

  відділу податків

  та зборів  з фізичних осіб та

  проведення камеральних перевірок

  управління податкового адміністрування

  фізичних осіб

                           Головного управління

                           ДПС у Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь