Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Надання в оренду нерухомого майна фізичною особою: що потрібно знати?

Дата: 11.03.2021 09:05
Кількість переглядів: 527

 Надання в оренду нерухомого майна фізичною особою: що потрібно знати?

 

 

Надання в оренду власного нерухомого майна фізичною особою може здійснюватись у межах підприємницької діяльності або без реєстрації підприємцем.

Якщо платник податків зареєстрований фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП), в даному випадку сума доходу  від надання в оренду майна включається до загального доходу отриманого від здійснення підприємницької діяльності та оподатковується залежно від системи оподаткування на якій перебуває ФОП.

У випадку, якщо орендодавець надає в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), майновий пай, податки від отриманого доходу сплачує орендар, який являється податковим агентом платника податків.

Особа, яка отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу є особою, відповідальною за повноту та своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету. За результатами звітного податкового року орендодавець зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація), в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання.

Відповідно до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом ІV цього кодексу.

        Також, фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити належні суми податку на доходи фізичних осіб (18%) та військового збору (1,5%).

         Нагадуємо, що декларування доходів та сплата податків і зборів з отриманих доходів – обов’язок кожного громадянина, від якого залежить економічний розвиток нашої держави.

 

Олександрійський відділ податків

та зборів  з фізичних осіб та

 проведення камеральних перевірок

 управління податкового адміністрування

фізичних осіб

                              Головного управління

                              ДПС у Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь