Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом Туберкульоз в умовах пандемії COVID-19

Дата: 17.03.2021 13:53
Кількість переглядів: 849

Туберкульоз – це поширене й іноді смертельне інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах. Лікування туберкульозу складне й вимагає прийому декількох видів протитуберкульозних препаратів протягом тривалого часу. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з «відкритими формами», які виділяють збудник в навколишнє середовище під час кашлю, чхання, при розмові.

   Всесвітня організація охорони здоров'я назвала туберкульоз однією з 10 головних причин смертності у світі. В Україні ця проблема сягнула національного рівня і посилилася на тлі пандемії COVID-19.

 За 2020 рік спостерігалося менше навантаження на фтизіатричну службу по виявленню нових пацієнтів. Медики пов’язують це  з тим, що люди рідше звертаються за медичною допомогою та займаються самолікуванням вдома, а всі сили медичних працівників націлені на боротьбу з коронавірусною інфекцією. Оскільки туберкульоз майже не проявляється клінічно на ранніх стадіях захворювання, то зараз спостерігається небезпечна тенденція — хворі з туберкульозом поступають до лікарень в значно тяжкому стані, коли вже є задишка, кровохаркання, деструктивні форми. Хворі на туберкульоз вважаються однією з найбільш уразливих верств населення на COVID-19. У таких хворих  уражені легені, імунна система ослаблена, тому частіше виникають ускладнення, що призводять, нажаль, до летальних випадків. Для таких пацієнтів найголовніше – самоізоляція вдома та організація дистанційного лікування та спостереження.

    Cтаном на 01 січня 2021 року в КНП «Світловодська ЦРЛ»СМР перебуває 44 активних хворих проти 53 в 2019. За 2020 рік по місту та району зареєстровано 8  випадків вперше виявленого туберкульозу, в 2019 році - 28 випадків. Зареєстровано 2 пацієнти з рецидивами туберкульозу. Питома вага деструктивних форм туберкульозу серед вперше виявлених хворих збільшилася  на 30,4%, що свідчить про звернення пацієнтів до протитуберкульозного кабінету в запущених стадіях. Випадків смертності – 2, в 2019 році  – 3 померлих. За 2020 рік кількість населення оглянутих методом 

флюорографії  зменшилася на 1653 (в 2019 році оглянуто 33 746). При  профілактичних оглядах виявлено 2 хворих на туберкульоз, при зверненні до лікарів - 6 хворих.

    Категорії пацієнтів, які найбільше за всіх наражаються на небезпеку зараження туберкульозом:

   -особи, які зловживають алкоголем та наркотичними речовинами;
  - ті, що живуть у неповноцінних умовах проживання;
  - особи, які вживають препарати, що ослаблюють імунітет;
  - хворі на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки, хворі на хронічні захворювання органів дихання, психічно хворі;

   - особи з ВІЛ;

   - хворі на туберкульоз вважаються однією з найбільш уразливих верств населення на COVID-19.

До перших ознак туберкульозу відносяться загальна слабкість, втомлюваність, тривалий кашель (більше трьох тижнів), втрата маси тіла, пітливість та підвищення температури тіла до субфебрильних цифр  37.0-37.3. Всі ці клінічні ознаки пацієнти дуже часто плутають з ознаками ГРВІ, а в умовах пандемії і з проявами коронавірусної інфекції або ж  туберкульоз може бути поєднаним з коронавірусною інфекцією і тому не приділяється значна увага виявленню туберкульозної інфекції.
Як вберегтися від захворювання на туберкульоз?

   Ізоляція джерела туберкульозної інфекції - найбільш важливий протиепідемічний захід в колективі чи сім’ї.
На період бактеріовиділенням необхідно припинити контактувати з хворим, тобто він має знаходитися на лікуванні в стаціонарному відділенні або ж ізольований в окремій кімнаті, приміщенні.
  Дорослі, які знаходяться в контакті з хворим, повинні щорічно обстежуватися флюрографічно, а діти та підлітки - за допомогою туберкулінової проби. На весь час перебування хворого на туберкульоз в лікарні, квартирі чи санаторії необхідно проводити поточну дезінфекцію.

 Під час пандемії COVID-19 було призупинено планове проходження флюорографічного обстеження, планове лікування у відділеннях з приводу хронічних захворювань, тому ймовірно і знизилося виявлення хворих на туберкульоз.

   ВИ ПОВИННІ ПАМ’ЯТАТИ: одним із пускових моментів розвитку будь-якого захворювання є стан імунної системи людини! Тому потурбуйтеся про відновлення та зміцнення імунітету. Позбавтеся від шкідливих звичок, будьте фізично активними, збалансовано харчуйтеся. Використовуйте маску в громадських місцях. Не нехтуйте щорічним флюорографічним обстеженням та вчасним зверненням до сімейного лікаря.

Лікар-фтизіатр

КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР Надія ОВЧАРЕНКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь