Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кременчуцька ГЕС – готуємось до весняного водопілля

Дата: 06.04.2021 16:53
Кількість переглядів: 989

Фото без описуВесняне водопілля – фаза водного режиму річки, повінь, яка припадає на весну і здебільшого спричинена надходженням талих снігових вод. Пік водопілля в Україні припадає на березень – початок квітня. Цьогоріч фахівці інформують, що внаслідок гідрометеоумов, що склались в басейні Дніпра, водність річки на кінець лютого 2021р. наблизилась до середньобагаторічних значень. Очікується, що на Дніпрі повінь буде близькою до норми. Пропуск максимальних витрат води не матиме негативного впливу на гідротехнічні споруди, мостові переходи, об'єкти господарювання та інфраструктури.

Щороку філія «Кременчуцька ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» здійснює планову підготовку до весняного водопілля: перевіряються підйомні механізми, затвори і сміттєзатримуючі решітки, здійснюється огляд гідротехнічних споруд по напірному фронту, обстежуються дамба і дренажні канали. Про те, як готуються до весняного водопілля на Кременчуцькій ГЕС нам розповів головний інженер станції Віктор Василенко. За його словами, у період водопілля-2021 не очікується «великої води» і  тому на гідроелектростанції не плануються холості скиди через затвори водозливної греблі. Мешканцям прибережних районів міста та садівникам ліво- і правобережних ділянок не варто очікувати підтоплень. «На станції виконано всі намічені заходи щодо підготовки основного і допоміжного обладнання до пропуску водопілля,- розпочав Віктор Іванович. – Кременчуцький гідровузол працездатний, він повністю виконує свої функції. Ми щороку проводимо відповідну роботу щодо перевірки надійності гідромеханічного обладнання, кранів, затворів, засобів зв'язку, транспорту та наявності аварійного запасу матеріалів».

На початку березня серед інших заходів на станції відбулись спеціальні об'єктові тренування з цивільного захисту. Особовим складом аварійно-рятувальних формувань відпрацьовано порядок дій з ліквідації наслідків проходження повені. Також на період водопілля на підприємстві  розроблено та погоджено план спільних дій комісії ГЕС з міським штабом з надзвичайних ситуацій. Під час розмови Віктор Василенко зосередив увагу на безпечності дамби Кременчуцької ГЕС. Фахівець наголосив, що вона перебуває у працездатному стані та виконує своє функціональне призначення у заданому режимі.

З огляду на безпечність в експлуатації дамби дуже часто за роз'ясненнями звертаються як представники ЗМІ так і громадськість регіону. І тут гідроенергетик надає чітку відповідь : «Надійність цієї гідроспоруди наразі не викликає жодних сумнівів. Спеціалісти гідротехнічного цеху станції щодня ведуть спостереження за її станом. Всі роботи виконуються згідно регламенту».

Після проведення всіх заходів щодо забезпечення своєчасної і надійної підготовки  ГЕС до весняного водопілля  комісією у складі фахівців підписано акт готовності філії «Кременчуцька ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» до пропуску повені та льодоходу 2021 року. «Безпека населення для нас в пріоритеті. І розуміючи це, гідротехнічний підрозділ станції веде щоденну роботу щодо контролю за станом споруд та греблі Кременчуцької ГЕС», - зауважив головний інженер.

Згідно з Протоколом засідання Міжвідомчої комісії при Державному агентстві водних ресурсів України по узгодженню режимів роботи водосховищ від 02.03.2021 р. встановлюється наступний режим роботи Кременчуцького водосховища на березень 2021року: Кременчуцька ГЕС працює у режимі поступового наповнення. Боковий приплив у Кременчуцьке водосховище очікується в межах 0,8-1,3 км3, при середніх багаторічних значеннях – 1,4 км3. Повний об'єм водопілля очікується менше 20 км3, для порівняння: у 2020 р. – 10 км3, у 2019 р. – 13 км3, у 2018 р. – 25 км3 . Пік прогнозованої повені припадає на другу декаду квітня. Станом на 1 квітня рівень води у Кременчуцькому водосховищі маємо 79,40м .

На сьогодні можна з впевненістю сказати, що мешканцям прибережних районів Дніпра не варто хвилюватись щодо підтоплень, адже цьогоріч показники водопілля будуть нижчими за середньорічні. При нинішніх та прогнозованих гідрологічних умовах гідротехнічні споруди Укргідроенерго здатні забезпечити надійну і безаварійну роботу. Усі гідроспоруди, які перебувають на балансі компанії, мають працездатний стан, відповідають проектним вимогам і можуть виконувати своє функціональне призначення в заданих режимах. Компанія на поточний момент виконує увесь необхідний обсяг робіт із забезпечення їхньої безпечної експлуатації. Тож пропуск весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду не матиме негативного впливу на об'єкти господарювання та інфраструктури.

Робота Укргідроенерго в ОЕС в період водопілля

Внаслідок більш сприятливих гідрологічних та кліматичних умов в порівнянні з минулим роком, компанія Укргідроенерго прогнозує у 2021 році підвищення виробітку електроенергії на ГЕС та ГАЕС на 20-25%. Ці умови дозволили компанії збільшити обсяги продажу електроенергії на електронних аукціонах торгівельного майданчику Української Енергетичної біржі з подальшим укладанням двосторонніх договорів з переможцями торгів. Крім того, наявність достатніх обсягів гідроресурсів у водосховищах ГЕС дозволила покрити гідрогенеруючими  потужностями дефіцит електроенергії в ОЕС України, який виник у зв'язку із значним зниженням середньодобової температури в останні місяці зими та аварійними ремонтами блоків ТЕС та АЕС у цей період. Оператор системи передачі задіяв на балансуючому ринку додатковий резерв, наданий ПрАТ «Укргідроенерго», що дозволило уникнути відключення споживачів у періоди пікового навантаження.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь