Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Убережімо бджіл від загибелі!

Дата: 25.05.2021 14:29
Кількість переглядів: 481

Під час проведення аграріями весняно-польових робіт трапляються випадки отруєння бджіл агрохімікатами, які використовують фермери при обробці полів і садів.

Щоб уникнути загибелі бджіл кожен пасічник у своїй діяльності повинен дотримуватись ветеринарно-санітарного законодавства, а це: умови утримання пасіки, епізоотичне благополуччя бджолосімей, своєчасне та ефективне проведення лікувально-профілактичних заходів.

Пасіки розміщують у благополучній щодо заразних хвороб бджіл місцевості, у сухих, освітлених сонцем, захищених від вітрів місцях, на відстані не ближче 500 м від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівничих будівель. Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з місцевими органами влади.

Згідно статті 13 Закону України "Про бджільництво", пасічники повинні обов’язково зареєструвати свою пасіку і отримати ветеринарно-санітарний паспорт. Племінні бджолорозплідники і племінні пасіки проходять атестацію та одержують племінні свідоцтва (сертифікати) відповідно до Закону України "Про племінну справу у тваринництві".

Про порядок реєстрації, розміщення пасіки та вжиття заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами можна ознайомитись у Наказі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 "Про деякі питання у сфері бджільництва".

На період обробки власник пасіки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин.

Для ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики залежно від сили сімей ставлять додаткові корпуси з половинною кількістю рамок, зверху одягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 мм або 3 х 3 мм), сітку накривають тканиною і за необхідності кладуть утеплення.

У день запланованого застосування засобів захисту рослин зранку, до початку льоту бджіл, льотки закривають з використанням льоткових загороджувачів із вентиляційними отворами, знімають із сітки утеплення.

У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1-2 см.
 У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках.

На ніч льотки відчиняють.

У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов’язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти).

При співпраці аграріїв і пасічників отримаємо смачний продукт і збережемо бджолині сім’ї.

Управління економіки, ресурсів та розвитку міста Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь