Забруднена нітратами вода небезпечна!

  • 70

 Як багато тисяч років тому, життя людини неможливе без води. Але людина сама вносить корективи в її якість, зокрема — безконтрольно забруднюючи воду нітратами. Що, в свою чергу, впливає на її ж таки, людини, здоров’я у вигляді захворювань. Однією з найнебезпечніших хвороб, яку може викликати вживання води з високим вмістом нітратів, є метгемоглобінемія.

Що таке метгемоглобінемія?

Водно-нітратна метгемоглобінемія —  це захворювання, пов’язане з вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів, яка перевищує встановлені санітарними правилами норми (більше 50 мг/дм3). При потраплянні в шлунково-кишковий тракт нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів. Саме ці речивини і є небезпечними для людини. Нітрити з’єднуються з гемоглобіном та утворюють  метгемоглобін, який “блокує” основну функцію гемоглобіну — перенесення кисню з легень в тканини організму. Через це виникає кисневе голодування тканин (гіпоксія).

Для кого небезпечне це захворювання?

Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Які питні джерела найбільш небезпечні?

Найбільша імовірність захворіти на метгемоглобінемію — у людей, які користуються водою з децентралізованих джерел (колодязів, неглибоких свердловин). Водоносним горизонтом для таких питних джерел є грунтові води, які часто забруднюються поверхневими стоками від господарської діяльності людини, надвіних туалетів, вигрібних ям, відходів від утримання тварин, обробки полів азотовмісними добривами тощо. Все це є джерелами нітратів.

Як проявляється метгемоглобіемія?

У найбільш чутливих до отруєння нітратами дітей до 3-х років захворювання проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах, через що метгемоглобінемію ще називають “блакитним синдромом немовлят”. Відреагувати на нітрати може і шлунково-кишковий тракт — блювотою, проносом, підвищеним слиноутворенням. При прогресуванні хвороби може спостерігатись втрата свідомості, судоми, порушення сердцевого ритму та навіть летальний результат.

Як вберегтись від гемоглобінемії?

Аби попередити виникнення цього небезпечного захворювання, необхідно:

  1. не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

  2. дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

  3. територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

  4. з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

  5. за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.

Важливо! Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень — навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами. 

Начальник Світловодського управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області Тетяна КРИВОШЕЯ