Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що дозволено та заборонено згідно ПДР України власникам мототранспорту

Дата: 15.07.2021 08:38
Кількість переглядів: 42841

Фото без опису Правила дорожнього руху в Україні єдині для всіх. І мотоциклісти піддаються на дорозі особливій небезпеці.

Крім гіршої захищеності водія мотоцикла (скутера), одноколійний двоколісний транспорт має ще одну важливу і неприємну особливість - малопомітність у фронтальній проекції. З цієї причини навіть акуратні і законослухняні водії автомобілів часом пізно помічають цих сусідів по потоку.

Більшість неприємностей за участю мотоциклів відбувається через те, що їх пізно помітили інші учасники руху.

Посилює картину такого "маскування" висока динаміка багатьох мотоциклів: вони з'являються в полі зору швидше за інших учасників руху - настільки швидко, що для реакції на цю подію не завжди залишається час.

Водіям мототранспорту можна:

  1. Управляти мотоциклами і мопедами (категорії А1, А) з 16-річного віку. Негативний момент тут той, що молоді люди більш схильні до необдуманої поведінки. Водій мотоцикла з коляскою (категорія В1) повинен бути старшим 18 років.

  2. Мотоциклістам можна їздити між рядами - у всякому разі, вони так думають. Прямої заборони на їзду в міжрядді в Україні немає, хоча і дозволу - теж (на відміну від багатьох країн світу, до речі). Для водіїв авто це означає загрозу зіткнення з байком або скутером в несподіваному місці - поза перехрестям, в пробці.

  3. За містом і в місті мотоцикліст має право на швидкісний режим, як легковий автомобіль. А ось мопед (скутер) не має права розвивати більше 60 км/год.

  4. Вчитися водити мопед можна з 14 років (пункт ПДР 24.2), але це не означає, що 14-річний курсант може їздити по дорогах загального користування.

  5. Мотоцикліст (мопедист) перетворюється на пішохода, коли спішується і котить свій байк поруч із собою. Тобто в такому випадку права і обов'язки у нього вже інші - суто "пішохідні".

У деяких країнах мотоциклістам офіційно дозволяється їздити по "міжряддю", але в Україні формального дозволу немає.

Водіям мототранспорту не можна:

 

  1. Водій не тільки мотоцикла, але й мопеда повинен їхати в застібнутому шоломі (пункт 2.3 і 5.2 б), при цьому пасажирів ця вимога теж стосується. Не можна брати пасажиром дитину зростом менше 145 см або таку, що не досягла 12-річного віку.

  2. Поза населеними пунктами мопедам не дозволяється їздити швидше 60 км/год (пункт 12.6).

  3. Двоколісний мотоцикл і тим більше мопед не має права брати участь в буксируванні - ні як тягач, ні як причіп.

  4. Водіям мопедів (скутерів) не можна рухатися (п. 11.14 ПДР) в два ряди, причому їхати можна тільки по правій крайній смузі і як можна правіше. Виїжджати за її межі на мопеді можна тільки для об'їзду перешкод.

  5. Водію мопеда не можна повертати наліво (розвертатися), якщо на дорозі більше однієї смуги в кожному напрямку або є трамвайні колії. Щоб зробити такий маневр на такій дорозі, мопедисту потрібно стати пішоходом - тобто спішитися і перейти проїзну частину по переходу, ведучи мопед в руках.

На жаль, наслідки дорожніх пригод за участю мототранспорту завжди важчі за інші, тож і відповідальність учасника-винуватця більш сувора.

Будь-який двоколісний мототранспорт являє собою підвищену небезпеку для водія автомобіля. Тому чітке знання пунктів ПДР, що стосуються мотоциклів і скутерів, допоможе вам точніше прогнозувати ситуацію на дорозі.

Оскільки і мотоцикл і автомобіль є механічним транспортним засобом, відповідно до п. 1.10 ПДР України, тому і правила дорожнього руху відповідно до Закону України «Про дорожній рух» встановлюють єдиний порядок дорожнього руху на всій території України.

Начальник відділу внутрішньої політики Атамась В.М


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь