Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ — БОТУЛІЗМ НЕ СПИТЬ!

Дата: 31.08.2021 12:28
Кількість переглядів: 1114

Фото без опису За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби, за І півріччя 2021 року взято участь у розслідуванні 44 випадків ботулізму з 46 постраждалими, для 5-ти з яких захворювання завершилось летально (випадки вживання консервованих грибів, в’яленої риби та ковбаси домашнього виготовлення, в’яленої риби з місць стихійної торгівлі) . При цьому у 19 випадках ботулізм пов’язувся з вживанням консервованих продуктів домашнього виготовлення (овочі, гриби, м’ясна продукція), у 24 випадках — з вживанням рибної продукції.

B області за І півріччя 2021 року зареєстровано 1 випадок ботулізму — у мешканця Голованівського району, який вживав у їжу гриби мариновані домашнього виготовлення.

          Враховуючи таку несприятливу ситуацію з захворюванням на ботулізм, держпродспоживслужба вважає за необхідне нагадати про небезпеку даного захворювання та заходи щодо його профілактики.

          Що таке ботулізм?

    Ботулізм - гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєнням ботулотоксином (саме він є небезпечним), що потрапляє в організм людини внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму. Характеризується важким ураженням вегетативної та центральної нервових систем.

          Чим він небезпечний?

Патологічний процес може спричинити розвиток гострої та прогресуючої дихальної недостатності. В результаті відсутності належного лікування ботулізму не виключається настання летального результату.  

          Як виникає захворювання?

Спори ботулізму можна знайти в грунті, звідки вони потрапляють у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і в зрештою в кишечник тварин (риб, птахів, безхребетних, ссавців) або людини.  Та по-справжньому небезпечними вони стають саме в анаеробних (безповітряних) або наближених до них умовах (деякі види продукції з м'яса та риби, консерви), де спори активізуються і починають виділяти токсин, який в 375000 разів сильніша за отруту гримучої змії.

     Найбільш небезпечними щодо ботулізму є непотрошена в’ялена та копчена риба, консервація (особливо — овочі та гриби), шинка, ковбаса. Особливо - виготовлені в домашніх умовах, а також ті, які з якихось причин були забруднені грунтом.

Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається в досить короткий проміжок часу 12-24 год. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури 80 С – протягом 30 хвилин.

Які прояви захворювання?

Ботулізму притаманне те, що перші прояви захворювання можуть з’явитись як практично одразу після вживання забрудненого продукту (протягом 2-х годин), так і через декілька діб (2-5).  

      Початок  хвороби в більшості випадків раптовий — хворий відчуває сильну слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, погіршення самопочуття.  Температура тіла в межах норми або трохи підвищена. В животі починаються різкі переймоподібні болі, з’являється пронос, нудота, блювання. Через добу дані прояви змінюються значною сухістю в роті, здуттям живота і запорами. Далі, після досить короткого проміжку часу, з'являються розлади зору: хворі не можуть читати, може спостерігатися двоїння предметів. Внаслідок неповного паралічу (парезу) м'язів обличчя, зморшки і носогубні складки згладжуються, спостерігається опущення повік. При подальшому прогресуванні захворювання, з'являється охриплість голосу (далі голос може взагалі пропасти) і порушується ковтання.

  Чим лікується ботулізм?

Всі без винятку хворі, при найменших підозрах на ботулізм, негайно госпіталізуються в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії, спрямованої на попередження можливих важких ускладнень. Проводиться симптоматична терапія в залежності від тяжкості уражень.

Зауважимо, що навіть у разі своєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги, одужання хворих при ботулізмі проходить досить повільно. Залишкові явища після паралічів можуть спостерігатися ще протягом одного - двох місяців.

Як уникнути захворювання на ботулізм?

  Важкий перебіг ботулізму та можливі летальні наслідки захворювання — вагомий чинник для того, щоб ретельно стежити за своїм раціоном харчування. Отож не вживайте в їжу “бомбажні” консерви та консерви з простроченою датою вживання, а також продукцію без підтверджуючих документів про її якість. Особливо — з місць стихійної торгівлі. Краще надавати перевагу продуктам промислового виробництва. Враховуючи епдрозслідування, що ведеться, до його завершення не радимо вживати в їжу і рибу в’ялену виробництва ФОП Меркулов А.В..

Щоб уникнути отруєння власною продукцією, під час її виготовлення ретельно очищуйте сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Стерилізуйте посуд, спеції та саму продукцію. Також радимо не вживати домашні консерви без попередньої достатньої термообробки (100 С — 30 хв.).

Що робити при підозрі на ботулізм?

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

 

Самолікування у випадку ботулізму вкрай небезпечне!

 

Начальник Світловодського управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області   Тетяна Кривошея


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь