Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за пошкодження ліній електропередач

Дата: 29.09.2021 11:15
Кількість переглядів: 4160

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ ! 

        

   Протягом останніх років випадки аварійних вимкнень високовольтних ліній електропередачі (ЛЕП) напругою 220-750кВ внаслідок порушення Правил охорони електричних мереж жителями населених пунктів, землевласниками, землекористувачами та іншими суб’єктами господарської діяльності, по землях яких проходять повітряні електромережі.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України про затвердження Правил охорони електричних мереж та Закону України «Про землі енергетики та правового режиму спеціальних зон енергетичних об’єктів» забороняється в охоронних зонах повітряних ліній виконувати будь - які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їхні пошкодження або нещасні випадки, а саме:

  • будувати житлові, громадські та дачні будинки, влаштовувати будь – які звалища;

  • складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

  • розпалювати вогнища;

  • розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів;

  • накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, демонтувати їх елементи;

  • саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;

  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь –які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

  • запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;

  • здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330кВ і вище;

  • виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тон, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали ( в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі).

 

На підставі Правил охорони електричних мереж ( затверджених Постановою КМУ від 04.03.1997р. № 209) і з метою запобігання пошкоджень ліній електропередач виконавець робіт      з о б о в ’ я з а н и й  :

  1. Не пізніше як за три доби до початку роботи повідомити НЕК «Укренерго» про намір виконувати роботи в межах охоронних зон повітряних ліній електропередач.

  2. Отримати від НЕК «Укренерго» письмове узгодження (дозвіл) на виконання робіт в охоронній зоні повітряної лінії електропередач.

  3. Вживати належних заходів для збереження об’єктів електричних мереж з метою запобігання пошкоджень ліній електропередач, що може призвести до нещасних випадків, значного недовипуску електроенергії.

  4. Дотримуватися правил охорони електричних мереж, вказівок по забезпеченню електробезпеки при виконанні сільськогосподарських робіт поблизу повітряних ліній електропередачі та інших відповідних галузевих нормативних актів про охорону праці.

  5. Після завершення роботи в охоронних зонах ліній електропередач забезпечити розрівнювання ґрунту, відновлення стану дорожнього покриття та всіх навколишніх споруд, загороджень, майданчиків, вивезення сміття.

  6. Проінструктувати робітників про порядок проїзду та виконання робіт поблизу повітряних ліній електропередач.

  7. Повідомити НЕК «Укренерго» або місцеві органи виконавчої влади про обірвані або обвислі проводи, пошкодження опор, їх розкрадання або небезпеку падіння.

  8. Виконувати роботи з навантажувальними - розвантажувальними механізмами ближче ніж 40 метрів від проекції крайнього проводу.

За номерами (додаток 1) ви можете отримати дозвіл на виконання робіт в охоронних зонах ПЛ.

 

 

П А М ’Я Т А Й Т Е 

1.Пошкодження ліній електропередач призводить до великих матеріальних збитків, нещасних випадків.

2.Категорично забороняється спалювання сухої рослинності. Відповідно до ст..245 Кримінального кодексу України «Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк»

Статтею 194 -1 КК України « Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики» передбачено покарання залежно від тяжкості наслідків, починаючи від грошового штрафу до позбавлення волі на термін до 15 років.

3.Переїзди поза шляхами під проводами повітряної лінії електропередачі, що знаходиться під робочою напругою, необхідно здійснювати в місцях найменшого їх провисання (ближче до опори), при цьому частини механізмів вантажопідйомних машин повинні знаходитися у транспортному положенні.

                   Рух вантажопідйомних машин в охоронній зоні допускається під безпосереднім наглядом особи, призначеної відповідальною за переміщення вантажів кранами.

4.Правила охорони електричних мереж встановлюють такі розміри охоронних зон повітряних ліній електропередачі:

 

ПЛ - 35кВ

-15м

кількість ізоляторів

3-5

ПЛ - 110кВ

-20м

кількість ізоляторів

7-11

ПЛ – 330кВ

-30м

кількість ізоляторів

 

ПЛ – 750кВ

-40м

кількість ізоляторів

 

              ( * Всі відстані від крайніх проводів по обидві сторони повітряної лінії)

 

Просимо звернути  особливу увагу землевласників (землекористувачів) на недопустимість порушень Правил пожежної безпеки в охоронних зонах ПЛ під час проведення сільськогосподарських робіт:

1.Не складувати в охоронних зонах залишки сільськогосподарського виробництва,

2.Не спалювати стерню, зарості буряну.

  3.Відповідно до Земельного кодексу України Стаття 110 «Поняття обмеження у використанні земельних ділянок, обтяження прав на земельну ділянку» п.2 «Перехід права власності на земельну ділянку не припиняє встановлених обмежень, обтяжень.»

При виявленні будь – яких дефектів на ПЛ в ніякому разі не підходити до опор та проводів ближче 8 метрів – пам’ятайте: вони завжди знаходяться під напругою. Про всі виявлені дефекти та порушення на ПЛ просимо повідомляти за номером:

+38-073-441-20-49 ЦІЛОДОБОВО, або за адресою:

                  Дніпропетровська  обл.,м. Дніпро,вул. Шосе Запорізьке,20А

 

Начальник управління економіки, ресурсів та розвитку міста             

                      Крістіна АХТИРСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь