Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Командно-штабне навчання з питань цивільного захисту населення

Дата: 08.10.2021 16:49
Кількість переглядів: 1804

 

Командно-штабне навчання з питань цивільного захисту населення

8 жовтня, зважаючи на стратегічність географічного розташування м. Світловодськ та прилеглих населених пунктів (з метою планового відпрацювання заходів щодо реагування на надзвичайну ситуацію техногенного характеру, спричинену уявною загрозою руйнування греблі Кременчуцької ГЕС і можливим утворенням зон катастрофічного затоплення, а також спланування основних способів захисту населення) в сесійні залі адмінбудинку розпочало роботу планове командно-штабне навчання з питань цивільного захисту населення. Темою навчання стали “Дії органів управління та сил цивільного захисту Світловодської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту області у разі загрози та виникнення надзвичайної ситуації на гідроспорудах Кременчуцької ГЕС”. Серед доповідачів і запрошених були: Світловодский міський голова А. Маліцький, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради В. Кореняк, начальник управління з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації В. Слінченко, заступник начальника управління (з реагування на НС) Головного управління ДСНС України в області М. Крутінь, а також відповідальні особи з питань цивільного захисту Онуфрієвської, Великоандрусівської, Попильняцької, Петрівської, Приютівської громад і представники Олександрійської районної державної адміністрації (на чолі з головою РДА О. Коріненко, заступником голови РДА та депутатом Світловодської міської ради Р. Домбровським) тощо.

Фото без опису

У процесі роботи (під час семінарів, а також засідань комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і міської комісії з питань евакуації) за допомогою наочного матеріалу (слайдів карти евакуації, схеми оповіщення) було відпрацьовано наступні питання: оповіщення населення, дії органів управління у разі загрози виникнення надзвичайної ситуації в районі земляної греблі Кременчуцької ГЕС та дії органів управління і сил цивільного захисту під час організації евакуації населення з зон катастрофічного затоплення. 

Черговим етапом командно-штабних навчань, до яких було залучено гостей з сусідніх громад, стало розгортання збірного пункту евакуації в міському Палаці культури, де керівник закладу Юрій Долгов покроково ознайомив присутніх з деталями евакуаційного процесу та розповів про спеціальні перепустки, які передбачаються для населення на випадок загрози катастрофічного затоплення.

Наступним моментом масштабного навчання з питань цивільного захисту населення стало оповіщення працівниками патрульної поліції жителів селища Власівка про уявну загрозу. Біля Власівської загальноосвітньої школи №8 було сформовано кортеж зі шкільного автобусу з деякими учнями школи, автобусу для вихованців дошкільного навчального закладу “Буратіно” і жителів селища Власівка, які підлягають евакуації, а також автобусу з гостями заходу та машини патрульної поліції разом з екстреною медичною допомогою. Під супровід поліції, з увімкненими проблисковими маячками, сформована колона рушила у бік вихідного пункту евакуації на межі Полтавської та Кіровоградської областей (поблизу с. Недогарки), де у встановленому силами рятівників Світловодської 17 ДПРЧ ГУДСНС України в Кіровоградській області наметі на учасників командно-штабних навчань чекали польова кухня (смачна каша з бутербродами і гарячим чаєм), теплі речі, а також відповідний медичний супровід (у разі потреби).    

Під час руху евакуаційного кортежу, для відповідальних осіб з питань цивільного захисту, професійними гідами – завідуючим Світловодських територіальних курсів навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області М. Фоміним та краєзнавцем Г. Смірновою було проведено грунтовну екскурсію, завдяки якій учасники заходу мали можливість дізнатися про цікаві факти з роботи Кременчуцької ГЕС, протяжності земляної греблі (10,7 км.), площі зони можливого затоплення (м. Світловодськ - 7 км2, смт. Власівка – 22,75 км2, сіл Вільне та Павлівка – 9 км2), населення, яке потрапляє у зону можливого затоплення (м. Світловодськ – 10 200 чол., смт. Власівка – 7 500 чол., сіл Вільне та Павлівка – 1 260 чол.), швидкості руху проривної хвилі (від 15 до 70 км/год), глибини затоплення (5-7 м.), спаду води з територій (через 2-4 доби), а також заходів безпеки, які мінімізують вірогідність виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру: наявності автоматизованої системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та автоматичної подачі сигналу на пульт чергового диспетчера ГЕС, оповіщення населення тощо. 

Безпосередньо краєзнавець Г. Смірнова, серед низки незвичайних фактів з історії м. Світловодськ й смт. Власівка, розповіла і про те, що за часів урочистого відкриття Світловодського судноплавного шлюзу (6  вересня 1959 року) трапився курйозний випадок, коли застряг плавзасіб з пасажирами на борту через надмірну кількість транспарантів на кормі. Тоді, дбайливі та гостинні жителі міста, передавали пиріжки й іншу провізію тим, хто вимушений був тривалий час перебувати на кораблі. Про те, що в Україні налічується лише 5 гідрометобсерваторій і одна із них є саме у Світловодську, про ексклюзивність міського Палацу культури, що будувався із залученням спеціального білого акерманського каменю тощо.

Фото без опису

Далі автобус з шанованими гостями попрямував до місцевого Обеліску слави, де відкриваються чудові краєвиди. Вражені гості скористались нагодою залюбки сфотографуватись на безмежному тлі рукотворного водосховища і відвідати відкриття майданчику “Активні парки – локації здорової нації”, що у міському парку культури й відпочинку імені Тараса Шевченка.

Насамкінець, уповноважені гості із сусідніх громад побували й сфотографувались ще в одному мальовничому місці нашого населеного пункту – неподалік стели під назвою “Я люблю Світловодськ” на набережній, де на них, разом з місцевою владою, радо чекали і народні колективи “Явір” та “Голубка”. 

Кульмінацією заходу стала демонстрація гостям мультимедійного банеру про колорит і красу населених пунктів Світловодської міської територіальної громади, а також вручення Світловодським міським головою А. Маліцьким символу влади – булави голові Олександрійської РДА О. Коріненко та пам’ятних сувенірів з символікою міста відповідальним особам з питань цивільного захисту населення.        

 

Відділ з внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь