Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

“Тихе полювання” може бути смертельним!

Дата: 13.10.2021 15:11
Кількість переглядів: 1212

Тихе полювання” може бути смертельним!

Незважаючи на численні попередження щодо небезпеки вживання дикорослих грибів, які лунають з екранів телевізорів, розміщуються на веб-сайтах та електронних версіях газет, у стрічках соціальних мереж, українці не полишають спроб випробувати свою долю “на смак”, збираючи або купуючи гриби “з рук”.

Так, вже з початку осені в області 8 осіб постраждали від отруєння дикорослими грибами. Випадки отруєння зареєстровані серед жителів Кропивницького (3 потерпілих, із них 2 померли), Світловодська (1 потерпіла померла), с. Оникієве Новоукраїнського району (1 потерпіла) та смт. Завалля Голованівського району (3 потерпілих). Серед них два сімейні випадки.

Семеро осіб відчули симптоми отруєння після споживання дикорослих грибів, які самостійно назбирали поблизу населених пунктів. Мова йде про такі гриби, як рядовки, лисички, печериці, маслята, зеленушки та сироїжки, під підозрою бліда поганка. Одна потерпіла отруїлася дикорослими грибами, які придбала в місці стихійної торгівлі на трасі Н 14 в с. Підлісне Олександрівського району.

Стосовно кожного випадку спеціалісти Держпродспоживслужби в області провели епідрозслідування. Встановлено, що всі випадки виникли у побуті, з родичами та сусідами проведено роз’яснювальну роботу щодо профілактики грибного отруєння.

Враховуючи, що грибний сезон продовжується, держпродспоживслужба продовжує застерігати: щоб не отруїтися грибами - найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.

Нагадуємо, що гриби - «важка» для шлунку їжа, адже клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті. Тяжкість грибного отруєння зумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, які вражають шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Небезпечно  годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини похилого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.

При перших ознаках грибного отруєння терміново викликайте «швидку», промийте шлунок простою водою та прийміть сорбенти. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

 

Начальник Світловодського  управління 

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Тетяна Кривошея


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь