Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спільна нарада щодо проблем у медичній галузі міста

Дата: 25.11.2021 10:31
Кількість переглядів: 463

24 листопада, за ініціативи та під головуванням очільника громади А. Маліцького, відбулась комплексна нарада з представниками первинної та вторинної медичної ланок міста, а також за участю представників влади і депутатського корпусу міської ради. Провідними темами для спілкування стали ті проблеми у медичній галузі міста, що найчастіше спіткають як медичних працівників, так і, безпосередньо, громаду, яка звертається за медичною допомогою.

Фото без опису

Зокрема, чимало запитань і критики міського голови було спрямовано до керівництва медичних закладів з приводу невчасної виплати заробітної плати персоналу, незабезпеченості сестер-господарок товарами господарчої групи, невикористання, придбаної за кошти бюджету, лапароскопічної стійки для хірургічних маніпуляцій, відсутності можливості зв’язатись пацієнтам з більшістю своїх сімейних лікарів як у робочий (інколи лікарі уже після обід не беруть слухавки), так і у вечірній час, а особливо у вихідні дні. Неабияке незадоволення викликала і ситуація з дефіцитом кисню у закладі охорони здоров’я за наявності виділених  міською владою коштів на цю потребу у сумі 91 000 грн (ще на минулій – 21 сесії міської ради 26 жовтня поточного року) тощо.

Фото без опису

Натомість медики пояснили, що, згідно останніх змін до законодавства, процес закупівлі медичного кисню вимагає спрощеної тендерної процедури. Її було запущено 18 листопада і вона потребує певного часу. Пряме заключення договорів з постачальними кисню є забороненим. Проблема з постачанням кисню зараз є актуальною і нагальною в усій країні, тому наше місто не єдине, що з цим зіткнулось. Також в Україні, тимчасово, вийшли з ладу 2 заводи, що займаються цим питанням, а це значно ускладнює ситуацію. За даних умов не на користь спрацьовує той факт, що Світловодська лікарня не має статусу опорної для лікування хворих на COVID пацієнтів, відповідно немає і спеціального “Ковід-пакету” для цього. Все це спростило б процедуру отримання життєво необхідного кисню та ще й за рахунок держави. Причиною невідповідності статусу серед низки питань, на сьогоднішній день, є і відсутність повноцінних інфекційного відділення та палати інтенсивної терапії, - зазначили медичні працівники. 

Відтак, зважаючи на складність ситуації та усі перепони і перепетії, місцева влада все ж працює над вирішення цього питання і займається відновленням інфекційного відділення та відповідної палати інтенсивної терапії. Також, на 22 сесії міської ради 23 листопада 2021 року, було виділено додаткові кошти для створення ПКД (проектно-кошторисної документації) у сумі 80 000 грн. для подальшого будівництва кисневої станції у Світловодську та виділено 150 000 грн. на закупівлю чергових балонів з медичним киснем. Також депутатами було підтримано і суму у розмірі 250 000 грн. для придбання 8 кисневих концентраторів. 

Фото без опису

Представники лікарні запевнили, що займаються питанням пошуку балонів з киснем і уже в п’ятницю очікується надходження до міста ще 150 балонів.

За результатами зустрічі з медичними працівниками міським головою А. Маліцьким було вирішено, перш за все, провести аудит у закладах охорони здоров’я первинної та вторинної ланок (КПН “ЦПМСД СМР” та КПН “Світловодська ЦРЛ” СМР), заслухати звіти керівників даних медичних закладів, а також подальші програми розвитку закладів охорони здоров’я на наступній сесії міської ради. Разом з тим, налагодити роботу сімейних лікарів і ФОПів з пацієнтами; продумати і організувати питання роботи первинної ланки не лише у будні дні, а й у вихідні; вивчити питання придбання спеціалізованої машини швидкої допомоги; знайти та збільшити перелік постачальників медичного кисню для недопущення його дефіциту тощо.

Фото без опису

Відділ з внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь