Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Дата: 01.12.2021 10:46
Кількість переглядів: 264

    Фото без опису Україна за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції/СНІДу займає одне з перших місць у Східноєвропейському регіоні.  В Україні проживає близько 250 тис. ВІЛ-позитивних громадян.

  Станом на 01.10.2021 року на обліку в Кіровоградській області перебуває 3465 ВІЛ-інфікованих осіб, в т.ч. 106 дітей з підтвердженим діагнозом ВІЛ-інфекція, з них з діагнозом СНІД - 28. На території Світловодської міської територіальної громади проживає 131 ВІЛ-інфікована особа (2020р. -  124). За 9 місяців 2021 року взято на облік 11 осіб (2020р.–21), померло 4 хворих на СНІД (2020р.- 9).
      До речі ВІЛ-інфіковані особи  наразі більш відповідально стали відноситися до свого здоров’я – майже 90,0% серед них отримують специфічну противірусну терапію, яка допомагає їм вести звичайний спосіб життя. Це лікування зараз дуже доступне та безкоштовне: приймається 1-2 таблетки один раз на добу. Хоча ця хвороба не виліковується, а є хронічною, при прийомі ліків вірусне навантаження в організмі знижується до дуже низького порогу і людина перестає бути джерелом інфекції.

    Але існує інша проблема: людина, яка мешкає поряд з ВІЛ-інфікованою особою не бажає знати свого ВІЛ-статусу – не обстежується на антитіла до ВІЛ. При цьому обстеження не займає багато часу і не потребує коштів. Треба знати: чим раніше людина узнає про свій статус, тим менше шкоди нанесе вірус організму.   

     Хвороба не передається побутовим шляхом, але у випадку, якщо ви мали статеві контакти без використання презерватива або випадково вкололися забрудненим кров’ю шприцем, чи скаржитеся на постійну втому, тривале підвищення температури, частий пронос, різку втрату маси тіла, збільшення лімфатичних вузлів, часті інфекції, шкірні захворювання – слід здати аналіз крові на ВІЛ.

    Бажаючі обстежитись на ВІЛ можуть звернутись до кабінету «Довіра» (м. Світловодськ, вул. Павлова,16, поліклініка ЦРЛ, кабінет №80). При бажанні обстеження проводиться з дотриманням анонімності, всі його результати є конфіденційними.

 

Лікар-інфекціоніст

КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР                                   Галина Талалаєва


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь