Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОТУРБУЙТЕСЯ ПРО СВОЮ БЕЗПЕКУ НА ЛЬОДУ

Дата: 24.01.2022 13:46
Кількість переглядів: 467

Прийшла довгоочікувана зима. Морози  сковують льодяним панцирем річки, ставки, інші водойми Світловодської міської територіальної громади. Та не скрізь цей панцир надійний. При відлизі, дощовій погоді лід зазвичай вкривається водою, а потім замерзає другий чи третій раз. Такий лід небезпечний.

            Тонкий або крихкий лід буває поблизу кущів, очерету, в місцях, де водорості вмерзли в кригу, де бють ключі, швидка течія або струмок впадає в річку. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

            Безпечним вважається лід :

      -  для одного пішохода – лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною не меньше 7 см ;

  • для влаштування ковзанки – товщиною не меньше 10-12 см, (для масового катання – 25 см ) ;

  • масова переправа пішоходів може бути організована при товщині льоду не меньше 15см, вантажного автомобіля – 30-35см, трактора – 40-60см.

Якщо по льоду переходить група людей, то іти треба один за одним на відстані 5-6 метрів. Кожен має бути готовим надати необхідну допомогу тому, хто іде попереду. Якщо крига почала тріщати, не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

            Під час підльодного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато ополонок, стрибати, бігати по кризі, скупчуватись по кілька чоловік. Рибалки повинні пробивати ополонки одну від одної на відстані 5-6 метрів. Кожен любитель підльодного лову риби повинен мати з собою рятувальний лінь довжиною 15-20 метрів з петлею на одному кінці і вантажом вагою 400-500 г на другому.

            Якщо ви провалилися на льоду річки чи іншого водоймища, не панікуйте, кличте на допомогу і в той же час намагайтеся самі вибратися з крижаного полону :

  • широко розкиньте руки по краях льодового покрову та утримуйтеся від занурення з головою ;

  • ногами впирайтеся в протилежну сторону пролому, повільно вибирайтеся з води, наповзаючи грудьми на лід та по черзі витягуючи на поверхню ноги.

Вибравшись з ополонки, відкотіться на твердий лід, а потім повзіть убік

звідки прийшли і де міцність льоду вже перевірена. Потрапивши на берег, постарайтеся якнайшвидше добратися до теплого приміщення, щоб переодягтися, зігрітися і випити гарячого чаю.

           Якщо ви побачили, що людина на кризі провалилася, негайно повідомте їй, що ідете на допомогу. Для цього можна використати дошку, фанеру, лижі  і підповзти до потерпілого, але не ближче ніж на відстань 3-5 метрів. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки, лижі, драбина допоможуть вам врятувати людину. Кидати або посувати їх по кризі потрібно з відстані 3-5 метрів.

При нещасних випадках телефонуйте в службу порятунку – 101.

Памятайте : вирушати на водойми взимку поодинці небезпечно!

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області.

Фото без опису

Відділ НС та ЦЗН апарату Світловодського міськвиконкому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь