Рекомендації для населення щодо профілактики спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків
Доводимо до відома населення районів міста та населених пунктів Світловодської міської територіальної громади, які знаходяться у зонах можливого підтоплення під час весняної повені або паводку, як діяти, аби вберегти себе та свою родину від можливих наслідків цих природних явищ — гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, паводків можливі підтоплення житлових помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд, надвірних туалетів, вигрібних ям та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі тощо). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій.
Аби не відчути на собі такі небезпечні наслідки рекомендуємо дотримуватись наступних рекомендацій:
-
не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема — збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та ін.;
-
у випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел, адже відповідно до статті 18 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, Закону України “Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення” органи місвого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість і якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм;
-
не вживайте продукти, консервацію, які були підтоплені водою під час повені, забруднені, з пошкодженою упаковкою тощо;
-
для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості; обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв;
-
ретельно мийте продукти питною водою, а якщо їх споживатимуть діти — обдайте окропом;
-
використовуйте тільки кип’ячену воду;
-
дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте, щоб їх дотримувались діти.
Після сходу води з грунту необхідно:
-
провести рекультивацію земель — очистити поверхню грунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
-
індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або інших дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
-
колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних препаратів;
-
провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
-
підвали, житлові приміщення розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами;
-
домашній посуд продезінфікувати;
-
подвір’я очистити від бруду.
У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових облонок очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Пам’ятайте, що зберегти здоров’я вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!
Начальник Світловодського управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області Тетяна Кривошея