Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ! РАДІАЦІЯ

Дата: 28.03.2022 10:03
Кількість переглядів: 673

ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ!         

РАДІАЦІЯ

Оповіщення населення про радіаційну небезпеку проводиться передачею мовної інформації за допомогою гучномовців патрульних автомобілів національної поліції, на ТРК «Веселка» та на  хвилі Українського радіо ( частота мовлення FM 99,2 МГц), розміщенням інформації на  мобільних додатках Viber, Telegram, Messenger, WhatsApp.

Після отримання повідомлення населенню рекомендується негайно зробити наступне:

1) Сховатися в житлових будинках. Важливо знати, що стіни цегляного будинку ослабляють іонізуюче випромінювання в 10 разів. Заглиблені укриття (підвали) ще більше ослабляють дозу випромінювання: з цегляними або бетонними стінами та перекриттям в 40 -100 раз.

2) Вжити заходи захисту від проникнення в квартиру (будинок) радіоактивних речовин з повітрям: закрити кватирки, ущільнити рами і дверні отвори.

3) Створити запас питної води: набрати воду в закриті ємності, підготувати прості засоби санітарного призначення (наприклад, мильні розчини для обробки рук), перекрити крани.

4) Провести екстрену йодну профілактику:  Йодна профілактика полягає в прийомі препаратів стабільного йоду: йодистого калію або водно-спиртового розчину йоду. При цьому досягається 100%-ва ступінь захисту від накопичення радіоактивного йоду в щитовидній залозі.

Йодистий калій слід приймати після їжі разом з чаєм або водою 1 раз на день протягом 7 діб:

дітям до двох років - по 0,040 г на один прийом;

дітям старше за два роки і дорослим - по 0,125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду потрібно приймати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб:

дітям до двох років - по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока (консервованого) або живильної

суміші;

дітям старше за два роки і дорослим - по 3-5 крапель на стакан молока (консервованого) або води.

Наносити на поверхню рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб

5) Почати готуватися до можливої евакуації: Підготувати документи і гроші, предмети першої необхідності, упакувати ліки, якими ви часто користуєтеся, мінімум білизни і одягу (1-2 зміни). Зібрати запас консервованих продуктів, що є у вас, зокрема молоко для дітей на 2-3 дні.

Зібрані речі слід упакувати в поліетиленові мішки і пакети і укласти їх в приміщенні, найбільш захищеному від проникнення зовнішнього забруднення (віддаленому від вікон, дверей і т, д.).

6) Намагатися виконати наступні правила:

використовувати в їжу тільки консервоване молоко і харчові продукти, що зберігалися в закритих приміщеннях і не піддавалися радіоактивному забрудненню. Не пити молоко від корів, які продовжують пастися на забруднених полях - радіоактивні речовини вже почали циркулювати по так званих біологічних ланцюжках;

не вживати овочі, які росли у відкритому грунті і зірвані після початку надходження радіоактивних речовин в навколишнє середовище;

не пити воду з відкритих джерел і з водопроводу після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, накрити колодязі плівкою або кришками;

уникати тривалих пересувань по забрудненій території, особливо по запорошеній дорозі або траві, не ходити в ліс, утриматися від купання в найближчих водоймищах.

змінити взуття, входячи в приміщення з вулиці ("брудне" взуття слід залишити на сходовому майданчику або на крильці).

7) У разі пересування по відкритій місцевості необхідно використовувати підручні засоби

захисту:

органів дихання - прикрити рот і ніс змоченими водою марлевою пов'язкою, носовою хусткою, рушником або будь-якою частиною одягу;

шкіри і волосяного покриву - прикрити будь-якими предметами одягу, головними уборами, косинками, накидками, рукавичками. Якщо вам украй необхідно вийти на вулицю, то рекомендуємо надіти гумові чоботи.

Особливо звертаємо вашу увагу, що вживання алкоголю в цей період - період максимальної стресової напруги - може вплинути на правильність ухвалення рішення. Численними дослідженнями встановлено, що прийом алкоголю не надає профілактичної дії при опромінюванні організму людини, а навпаки, посилює розвиток променевого ураження.

Дисципліна і організованість, строге виконання без поспіху даних рекомендацій значно зменшують

променеве навантаження і сприятимуть збереженню вашого здоров'я.

 При оголошенні небезпечного положення не поспішайте!

Часу для ретельного виконання захисних заходів у Вас досить!  

 

Виконавчий комітет Світловодської міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь