Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На водоймах розпочалась нерестова заборона

Дата: 11.04.2022 13:30
Кількість переглядів: 1087

         Нерест – особливий період у житті мешканців водойм. Від того, наскільки успішним від буде, залежить майбутнє рибних запасів. Початок нересту залежить від температури  води. Окунь і щука починають нереститись при температурі води близько +7С; в’юн, плітка +8С; лящ, судак +12С; карась +14С; короп, лин +18С; сом +20С. 

        Потужний інстинкт розмноження стає у риб головним, він приглушує навіть інстинкт самозбереження. В цей час риба втрачає обережність і може стати легкою здобиччю браконьєрів. Для створення сприятливих умов для нересту кожного року встановлюється весняно-літня заборона на вилов риби.

        Цього року весна була пізня, і нерестова заборона розпочинається дещо пізніше звичного нам 1 квітня. Наказ про нерестову заборону Кіровоградського рибоохоронного патруля № 51 виданий 28 березня 2022 року; ознайомитись з ним можна на сайті Держрибагенства. На Кременчуцькому та Камянському водосховищах заборону на вилов встановлено з 11.04 по 20.06.2022 року (для любительського рибальства); для промислового – з 16.04 по 24.06.2022 року. Для промислового рибальства терміни закінчення заборони можуть бути змінені на підставі фактичних даних. Заборона на добування раків у Кременчуцькому та Камянському водосховищах у межах області діє з 01.12.2021 до 30.06.2022.  В цих наказах вказані місця, де в період нересту можна ловити рибу любительськими снастями, та місця нерестовищ, де будь-яке рибальство заборонене. До речі, по акваторіях нерестовищ в період нересту заборонене навіть пересування будь-яких плавзасобів, крім човнів спеціально уповноважених державних органів, які забезпечують охорону водних біоресурсів. В нашому регіоні (колишній Світловодський район) нерестовищами є Андрусівська та Цибульницька затоки, а також 500-метрова акваторія навколо островів групи «Кінських», «Воронівка», «Лисячий» та «Павлюки». У плавнях – від меж Світловодська до дамби озера «Плоске». І просто за перебування човном у цих районах в період нересту можна отримати чималий штраф.

         З огляду на воєнний стан запроваджені ще більш суворі обмеження. Розпорядженням начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації № 216-р від 07.04.2022 року з 08.04.2022 року заборонена навігація будь-яких маломірних (малих) суден, моторних суден, засобів розваг на воді на водних об’єктах у межах області на період воєнного стану. Заборона не розповсюджується лише на плавзасоби спеціально уповноважених органів державної влади. Також з 8 квітня на період воєнного стану заборонений і вилов водних біоресурсів, крім любительського рибальства у межах населених пунктів та у місцях, визначених органами рибоохорони. 

         Робота з охорони рибних запасів в період нересту значно активізується. Якщо ви стали свідком порушень правил рибальства, просимо повідомляти про це органи рибоохорони, екологічну інспекцію або ж поліцію. Ми в свою чергу будемо інформувати громадськість через засоби масової інформації про виявлені порушення та притягнення порушників до відповідальності.      

 Фото без опису

Державний інспектор з охорони навколишнього                      Костянтин Рибачук

природного середовища Придніпровського округу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь