Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ранні овочі повинні бути безпечними

Дата: 18.04.2022 11:34
Кількість переглядів: 325

Найбільша небезпека ранніх овочів та зелені – ймовірне перевищення вмісту в них нітратів.

Нітрати самі по собі для людини безпечні, в організмі вони не накопичуються. Близько 80% нітратів виводиться в незмінному вигляді із сечею, інші 20 % – зазнають хімічних змін в організмі людини. Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів: нітрити та нітрозаміни. Останні здатні накопичуватись в організмі та мають канцерогенну, мутагенну, ембріотоксичну дію.

Нітрити в організмі людини вступають у взаємодію з гемоглобіном крові, внаслідок чого утворюється метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин організму. У здорової дорослої людини метгемоглобін постійно відновлюється до гемоглобіну. У зв’язку з цим симптоми кисневого голодування (гіпоксії), пов’язані з надходженням понаднормативних кількостей нітратів, що можуть міститися в овочах та фруктах, проявляються дуже рідко. Категорії ризикувагітні жінки, люди похилого віку та люди з анемією, патологією дихальної та серцево-судинної систем, діти у віці до 3-х років.

Частіше погіршення стану здоров’я людини у зв’язку з надходженням в організм надмірних кількостей нітратів з продуктами харчування пов’язане із здатністю нітритів порушувати нормальний баланс кишкової мікрофлори. При цьому виникають симптоми інтоксикації: нудота, блювота, діарея, біль у животі, загальна слабкість, інодіпідвищення температури. Аналогічні симптоми виникають при потраплянні в організм людини патогенних мікроорганізмів разом з немитими, недостатньо помитими овочами і фруктами. У зв’язку з цим діагноз отруєння нітратами може поставити лише лікар на підставі проведених лабораторних досліджень.

На кількість нітритів та нітрозамінів, що утворюються з нітратів, значно впливають індивідуальні особливості кожного організму. Ось чому для одних вживання рослинної їжі проходить безслідно, для інших вживання цього ж продукту призводить до погіршення здоров’я.

Допустимі концентрації нітратів у овочах і фруктах зазначені у Державних гігієнічних правилах і нормах «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом МОЗ України від 13.05.2013 № 368.

Гранично допустима концентрація (далі ГДК) нітратів у відповідності з цим документом становить від 60,0 до 7000 мг/кг. Така велика різниця залежить від природних особливостей різних видів овочів і фруктів накопичувати в собі нітрати.

Найбільший вміст нітратів (7000 мг/кг) допускається у руколі, вирощеній у закритому ґрунті (теплицях). Для сезонних листових овочів, вирощених в умовах відкритого ґрунтусалати, шпинат, кріп, щавель, петрушка, селера, салатна капуста, – ГДК нітратів становить 2000,0 мг/кг. Найменша кількість нітратів – 60 мг/кг – допускається у кавунах, грушах, яблуках та винограді столових сортів.

Для овочів, вирощених у теплицях, ГДК нітратів у 1, 5 – 2 рази вища, ніж для овочів, які вирощені навесні та влітку у відкритому ґрунті. Це пояснюється природно обумовленою здатністю рослин до накопичення нітратів при недостатньому освітленні в холодний період року.

В профілактиці негативної дії нітратів на організм людини має величезне значення технологія обробки продуктів перед приготуванням страв. Чищення овочівурахуванням знань щодо особливостей накопичення нітратів в різних частинах плодів) знижує їх вміст на 25%. Вимочування очищених овочів у воді кімнатної температури на протязі 1 години зменшує вміст нітратів на 30%. При варінні овочів у великій кількості води з наступним зливанням відвару кількість нітратів зменшується до 90%.

Відповідно до гігієнічних рекомендацій безпечним є 5 мг нітратів на 1 кг маси дорослої людини. Отже, людина вагою 70 кг без будь-яких наслідків для здоров’я може вживати щоденно 350 мг нітратів, з яких 100 мг надходить з питною водою та їжею тваринного походження, а близько 250 мг – з овочами та фруктами. Таку кількість нітратів можливо отримати, з’ївши, наприклад, 200-250 г сирого буряка з вмістом нітратів на рівні ГДК (1 400 мг/кг) або близько 4 кг кавунів чи фруктів з допустимим вмістом нітратів (60 мг/кг).

Ранніх овочів не потрібно боятися та зневажати ними, оскільки вони в умовах зимового та весняного авітамінозу є джерелом натуральних вітамінів та мікроелементів. Але необхідно бути обережними і не заміняти ними повністю сезонні овочі, що знаходяться на зимовому зберіганні. Для дітей, особливо малолітніх, ризик вживання ранніх овочів перевищує їх користь. Якщо вже пригощати ними дітей – то у мінімальних кількостях!

Отже, якщо виконувати рекомендації щодо правильного харчування, занадто не збільшуючи кількість рослинної їжі (рекомендована норма – близько 500 г на добу) та дотримуючись різноманітного рослинного меню протягом дня, негативний вплив нітратів на організм повністю виключається.

Зазначені рекомендації стосуються як ранніх, так і сезонних овочів. Тому що існує однакова ймовірність перевищення гранично допустимої концентрації нітратів в овочах, як вирощених у теплицях, так і у відкритому ґрунті. Все залежить від виробника продукції та дотримання ним правил агро технологій!

 

Світловодське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь