Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь у період воєнного стану

Дата: 18.04.2022 15:07
Кількість переглядів: 217

Питання профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь у місцях тимчасового розміщення людей (біженців, переселенців) залишається здебільш актуальним, оскільки ймовірність їх виникнення у даному випадку дуже висока. Не зайвою буде ця інформація і для мешканців та гостей нашої громади.

Зокрема, ризик вживання зіпсованих або інфікованих харчових продуктів може бути пов'язаний з відсутністю умов для їх належного зберігання та/або теплової обробки та за причини не дотримання правил особистої гігієни через обмежений доступ до води чи відсутність засобів гігієни. 

Найчастіше небезпеку становлять продукти тваринного походження, сирі або без належної термічної обробки - м’ясо, яйця, непастеризоване молоко. Також причиною виникнення кишкових інфекцій можуть бути немиті фрукти та овочі.

Збудники (бактерії та інші) або їх токсини потрапляють з їжею до організму та призводять до ураження харчового тракту.

Найбільш поширеними симптомами кишкових інфекцій та харчових отруєнь є біль у шлунку, животі, нудота, блювання, діарея, підвищення температури тіла.

При появі перелічених симптомів насамперед слід вживати багато рідини, щоб запобігти зневодненню, доцільне використання сорбентів (активоване вугілля, ентеросгель та інші). Ускладнення симптомів (підвищення температури тіла вище 38°С, головний біль, часте блювання, випорожнення з домішками крові, діарея понад 3 дні, незначне сечовипускання або його відсутність, сухість у роті та горлі або запаморочення) є приводом для негайного звернення за медичною допомогою.

Але зрозуміло, що краще попередити хворобу ніж її лікувати. Отже щоб запобігти кишковим інфекціям та харчовим отруєнням необхідно дотримуватись основних правил, зокрема:

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, під час її приготування,  краще використовувати одноразові паперові рушники;

  • тримати в чистоті посуд, кухонний інвентар і поверхні, де готується їжа;

  • не допускати перехресного забруднення продуктів, відокремлювати сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів, за можливості використовувати окремий інвентар;

  • проводити належну термічну обробку продуктів, сире молоко перед вживанням кип’ятити;

  • воду кип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживати для пиття та приготування їжі бутильовану воду; 

  • дотримуватись відповідного температурного режиму зберігання харчових продуктів (у холодильнику температура має бути не нижче + 6°С); 

  • ні в якому разі не вживати продукти, що швидко псуються та які зберігалися без холоду, продукти з вичерпаним терміном придатності або з ознаками псування або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися.

Наприкінці, декілька порад, як підготуватися до ситуації, коли припинена централізована подача води у водогоні або подача електроенергії.

Завчасно слід зробити запаси води у ємкості харчового призначення з кришками. Надалі ці запаси можливо використовувати для миття посуду та рук. Також треба подбати про запаси питної води із розрахунку 1-1,5 л на добу на одного дорослого. Для цього краще використовувати бутильовану воду промислового виробництва. Герметично розфасована, така вода може зберігатися протягом тривалого часу.

Також заздалегідь треба подбати про зберігання харчових продуктів, які швидко псуються, в умовах відсутності електроенергії. Для цього слід за можливості придбайте сухий лід або блоковий лід, термоконтейнери або термосумки. Також можна самостійно заморозити контейнери з водою, щоб при необхідності мати змогу деякий час зберігати продукти та їжу в холоді.

В разі відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, так продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці. Нарешті, ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. 

Перелічені заходи забезпечать попередження кишкових інфекцій та харчових отруєнь.   

Всім доброго здоров’я, мужності та стійкості!

 

Світловодське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь