Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Санепідситуація: як минув 2021 рік та 4 місяці 2022 року

Дата: 30.05.2022 08:43
Кількість переглядів: 194

 

Ситуація щодо інфекційної захворюваності в Україні протягом 2021 року була нестабільною. Кількість зареєстрованих спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань – 82, під час яких постраждало 992 особи, у тому числі 750 дітей (75,6 %). У 2020 році було 52 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 646 осіб, у тому числі 283 дітей (43,8%). Таким чином, відбулося збільшення кількості спалахів та постраждалих майже на третину.

Реєструвались спалахи на території майже усіх областей, за виключенням Волинської, Полтавської, Рівненської, Черкаської областей та м. Києва. При цьому серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення І місце зайняли спалахи, які зареєстровано в організованих дитячих колективах, ІІ місце – спалахи, пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, ІІІ місце – спалахи серед населення у побуті. Передача збудників інфекції в 2021 році відбувалася порівну, як харчовим шляхом –44, так і контактно – побутовим шляхом –44 %; через забруднену воду - 4 %, не встановлено фактори та шляхи інфікування – 8 %.

У нашій області за 2021 рік зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції у м. Кропивницькому, пов’язані з організованими колективами (ЗОНЗ № 8 та будинок дитини). Всього постраждало 29 осіб, із них 28 дітей. Етіологічними факторами при спалахах стали стафілокок (ЗОНЗ № 8) та ротавірус (будинок дитини). За 2020 рік зареєстровано 1 спалах гострої кишкової інфекції серед відвідувачів кафе «Шинок» у м. Кропивницькому, під час якого постраждало 9 осіб, з них 1 дитина віком до 17 років (причина спалаху - сальмонельоз, викликаний збудником Salmonella Typhimurium).

У зв’язку військовою агресією рф на території нашої країни виник значний ризик щодо виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань. Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2022 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 24 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 188 осіб, з них 116 дітей (62 %). Необхідно відмітити, що 17 спалахів у поточному році зареєстровано вже після початку військових дій.

Всього за 4 міс. 2022 року спалахи зареєстровано на території Львівської,  Запорізької, Київської, Полтавської, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Одеської, Черкаської та Чернівецької областей. При цьому 4 спалахи зареєстровані у закладах освіти, 4 спалахи - у побуті, 1 спалах пов’язаний із закладом громадського харчування, 1 – з їдальнею промислового підприємства та 14 - у пунктах прийому біженців.

Передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася як контактно - побутовим шляхом (9), так і харчовим шляхом  -  9 спалахів, при 3 - фактори та шляхи інфікування не встановлено, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно-епідеміологічне розслідування 2 спалахів.

За І квартал 2022 року спалахів кишкових інфекцій у нашій області зареєстровано не було.

За 2021 рік зареєстровано 73 випадки захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 83 особи, що майже у 2 рази більше, ніж за попередній рік. Внаслідок захворювання на ботулізм у 2021 році померло 10 хворих (2 випадки пов’язані із вживанням консервованих грибів домашнього виготовлення у Харківській та Хмельницькій областях, 2 випадки - з рибною продукцією, яку було придбано в місцях стихійної торгівлі в Одеській та Чернігівській областях, 2 випадки пов’язані із в’яленою рибою домашнього приготування в Чернігівській та Запорізькій областях, 2 випадки у Черкаській та Чернігівській областях - із вживанням ковбаси домашнього приготування, 1 випадок у Рівненській області після вживання тушонки м’ясної домашнього приготування). Більшість випадків захворювання була пов’язана з вживанням консервації домашнього приготування (гриби та овочі, м’ясна продукція) та рибними продуктами, виготовленими самостійно або придбаними у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі.

В області за 2021 рік зареєстровано 2 випадки ботулізму: постраждали 36-річний чоловік, мешканець с. Кам’янече, Голованівського (Новоархангельського) району 5 (випадок пов’язаний з вживанням грибів маринованих домашнього виготовлення) та 34-річна жінка, мешканка с. Богданівка, Кропивницького (Знам'янського) району (випадок пов’язаний з вживанням копченої скумбрії, промислового виробництва).

 Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідуваннях 12 випадів ботулізму з 14 постраждалими, 1 хворий помер. Летальний випадок зареєстрований у Львівській області, пов’язаний із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення.

За результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 8 випадків з 10 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (овочеві - 1, м’ясні та рибні – 7 випадків з 9 постраждалими), 3 випадки – із в’яленою рибою (2 – виготовленою самостійно, 1 – придбаною в місцях стихійної торгівлі).

У Кіровоградській області у І кварталі 2022 року також зареєстровано 1 випадок ботулізму з 2 потерпілими мешканцями міста Новомиргород Новоукраїнського району Кіровоградської області, пов’язаний з вживанням рибного паштету консервованого домашнього приготування.

За 2021 рік у області зареєстровано 6 випадків отруєнь дикорослими грибами з 9 потерпілими, із них 3 особи померли від ускладнень. Серед них і випадок у м. Світловодську з 1 потерпілою (жінка 69 років, летальний), яка збирала дикорослі гриби (зеленушки) в районі змішаного лісу біля лісозаводу у м. Світловодську.

Ситуація, що склалася в країні, та вищенаведена статистика змушує дуже серйозно ставитись до того, що ми споживаємо та в яких умовах. Не нехтуйте правилами особистої гігієни, звертайте увагу на продукти та воду, які купуєте та вживаєте, дотримуйтесь технології приготування страв та оминайте стихійні ринки. Ваше здоров’я – у ваших руках! 

 

Начальник Світловодського  управління

Головного управління Держпродспоживслужби                

в Кіровоградській області                                                             Тетяна КРИВОШЕЯ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь