Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ботулізм: небезпека триває!

Дата: 20.06.2022 15:55
Кількість переглядів: 319

 

З настанням літа традиційно збільшується попит на в’ялену рибу та розпочинається сезон домашніх заготовок, а отже – зростає ризик захворювань на ботулізм. Адже саме консервована продукція та риба (в’ялена, копчена) домашнього виготовлення – щорічні лідери у статистиці причин виникнення цього захворювання, у тому числі – з летальними наслідками.

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Взагалі, історія цього захворювання така ж тривала, як і історія людства. Воно не обирає людей за віком, матеріальним станом чи місцем проживання.   Це пояснюється природою появи бактерій. Основний носій – резервуар ботулізму – організм тварин, риб, птахів і самої людини. Тому вживання в їжу неправильно приготованих продуктів викликає сильне отруєння і розвиток цієї хвороби, як і багато століть тому.

Збудник ботулізму постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин). Найкраще середовище для нього - безкисневе. Тому особливої уваги у відношенні ботулізму потребують продукти домашнього виготовлення - в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. При цьому варто пам’ятати, що «насичений» ботулотоксином продукт в цілому не змінює свої смакові властивості, хоча іноді герметично закриті банки під дією збудника можуть здуватися (так званий бомбаж). 

При цьому збудники хвороби накопичуються не у всьому готовому продукті, а вогнищево. Ось чому одні люди, які разом вживали один і той самий продукт (консервацію, рибу), захворіють на ботулізм, а інші – ні. 

Важливо, що самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних майже неможливо - смак, запах і вигляд продукту з токсинами можуть не змінюватися. Але у випадку з консервацією, вас однозначно повинен  зупинити від вживання продукту «бомбаж» банки, який може виникати у зв’язку з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує “туман”, роздвоєння предметів, “сітка” перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури. У 20%  хворих смерть настигає від  паралічу дихання, причому хворий не втрачає пам’яті.

Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших “небезпечних”, продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Адже при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців.

У 2021 році по Україні було зареєстровано 73 випадки захворювання на ботулізм з 83-ма постраждалими, що майже у 2 рази більше, ніж за попередній рік. Для 10-ти з постраждалих захворювання завершилось летально. Більшість випадків захворювання була пов’язана з вживанням консервації домашнього приготування (гриби та овочі, м’ясна продукція) та рибними продуктами, виготовленими самостійно або придбаними у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі. При цьому у 58 випадках ботулізм пов’язувся з вживанням рибної продукції: як промислового виробництва (29 випадків), так і домашнього або невідомого (з місць стихійної торгівлі).

В області за 2021 рік зареєстровано 2 випадки ботулізму: постраждали 36-річний чоловік, мешканець с. Кам’янече, Голованівського (Новоархангельського) району (випадок пов’язаний з вживанням грибів маринованих домашнього виготовлення) та 34-річна жінка, мешканка с. Богданівка, Кропивницького (Знам'янського) району (випадок пов’язаний з вживанням копченої скумбрії, промислового виробництва).

  За 5 місяців 2022 року спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуваннях 23 випадів ботулізму з 26 постраждалими, 2 хворих померли. За результатами розслідування встановлено, що 12 випадків пов'язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 10 випадків - із в’яленою рибою (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною в місцях стихійної торгівлі), один випадок – з рибною продукцією, придбаною в магазині (походження потенційно небезпечної продукції, яка була поставлена до магазину, встановлюється). Летальні випадки сталися у Львівській та Чернігівській областях внаслідок вживання риби тараньки, придбаної у місці стихійної торгівлі, й м’ясного паштету домашнього виготовлення.

У Кіровоградській області у І кварталі 2022 року також зареєстровано 1 випадок ботулізму з 2 потерпілими мешканцями міста Новомиргород Новоукраїнського району Кіровоградської області, пов’язаний з вживанням рибного паштету консервованого домашнього приготування.

Тому Світловодське управління Головного управління Держпродспоживслужби застерігає: аби уникнути захворювання на ботулізм, ретельно дотримуйтесь технології приготування домашніх ковбас, копчень, солінь та консервованих продуктів, риби; не купуйте їх у випадкових осіб та у місцях несанкціонованої торгівлі; не вживайте зазначені продукти за найменшої підозри щодо їх доброякісності (особливо - за наявності «бомбажу»). Якщо ж після вживання вказаної групи продуктів ви відчули погіршення самопочуття – негайно звертайтесь за медичною допомогою! 

 

Фото без опису

 

Начальник Світловодського  управління

Головного управління Держпродспоживслужби                

в Кіровоградській області                                                             Тетяна КРИВОШЕЯ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь