Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ботулізм: небезпека триває!

Дата: 20.06.2022 15:55
Кількість переглядів: 291

 

З настанням літа традиційно збільшується попит на в’ялену рибу та розпочинається сезон домашніх заготовок, а отже – зростає ризик захворювань на ботулізм. Адже саме консервована продукція та риба (в’ялена, копчена) домашнього виготовлення – щорічні лідери у статистиці причин виникнення цього захворювання, у тому числі – з летальними наслідками.

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Взагалі, історія цього захворювання така ж тривала, як і історія людства. Воно не обирає людей за віком, матеріальним станом чи місцем проживання.   Це пояснюється природою появи бактерій. Основний носій – резервуар ботулізму – організм тварин, риб, птахів і самої людини. Тому вживання в їжу неправильно приготованих продуктів викликає сильне отруєння і розвиток цієї хвороби, як і багато століть тому.

Збудник ботулізму постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин). Найкраще середовище для нього - безкисневе. Тому особливої уваги у відношенні ботулізму потребують продукти домашнього виготовлення - в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. При цьому варто пам’ятати, що «насичений» ботулотоксином продукт в цілому не змінює свої смакові властивості, хоча іноді герметично закриті банки під дією збудника можуть здуватися (так званий бомбаж). 

При цьому збудники хвороби накопичуються не у всьому готовому продукті, а вогнищево. Ось чому одні люди, які разом вживали один і той самий продукт (консервацію, рибу), захворіють на ботулізм, а інші – ні. 

Важливо, що самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних майже неможливо - смак, запах і вигляд продукту з токсинами можуть не змінюватися. Але у випадку з консервацією, вас однозначно повинен  зупинити від вживання продукту «бомбаж» банки, який може виникати у зв’язку з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує “туман”, роздвоєння предметів, “сітка” перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури. У 20%  хворих смерть настигає від  паралічу дихання, причому хворий не втрачає пам’яті.

Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших “небезпечних”, продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Адже при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців.

У 2021 році по Україні було зареєстровано 73 випадки захворювання на ботулізм з 83-ма постраждалими, що майже у 2 рази більше, ніж за попередній рік. Для 10-ти з постраждалих захворювання завершилось летально. Більшість випадків захворювання була пов’язана з вживанням консервації домашнього приготування (гриби та овочі, м’ясна продукція) та рибними продуктами, виготовленими самостійно або придбаними у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі. При цьому у 58 випадках ботулізм пов’язувся з вживанням рибної продукції: як промислового виробництва (29 випадків), так і домашнього або невідомого (з місць стихійної торгівлі).

В області за 2021 рік зареєстровано 2 випадки ботулізму: постраждали 36-річний чоловік, мешканець с. Кам’янече, Голованівського (Новоархангельського) району (випадок пов’язаний з вживанням грибів маринованих домашнього виготовлення) та 34-річна жінка, мешканка с. Богданівка, Кропивницького (Знам'янського) району (випадок пов’язаний з вживанням копченої скумбрії, промислового виробництва).

  За 5 місяців 2022 року спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуваннях 23 випадів ботулізму з 26 постраждалими, 2 хворих померли. За результатами розслідування встановлено, що 12 випадків пов'язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, овочеві та рибні консерви), 10 випадків - із в’яленою рибою (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною в місцях стихійної торгівлі), один випадок – з рибною продукцією, придбаною в магазині (походження потенційно небезпечної продукції, яка була поставлена до магазину, встановлюється). Летальні випадки сталися у Львівській та Чернігівській областях внаслідок вживання риби тараньки, придбаної у місці стихійної торгівлі, й м’ясного паштету домашнього виготовлення.

У Кіровоградській області у І кварталі 2022 року також зареєстровано 1 випадок ботулізму з 2 потерпілими мешканцями міста Новомиргород Новоукраїнського району Кіровоградської області, пов’язаний з вживанням рибного паштету консервованого домашнього приготування.

Тому Світловодське управління Головного управління Держпродспоживслужби застерігає: аби уникнути захворювання на ботулізм, ретельно дотримуйтесь технології приготування домашніх ковбас, копчень, солінь та консервованих продуктів, риби; не купуйте їх у випадкових осіб та у місцях несанкціонованої торгівлі; не вживайте зазначені продукти за найменшої підозри щодо їх доброякісності (особливо - за наявності «бомбажу»). Якщо ж після вживання вказаної групи продуктів ви відчули погіршення самопочуття – негайно звертайтесь за медичною допомогою! 

 

Фото без опису

 

Начальник Світловодського  управління

Головного управління Держпродспоживслужби                

в Кіровоградській області                                                             Тетяна КРИВОШЕЯ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь