Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Холера: правила профілатики

Дата: 20.06.2022 15:56
Кількість переглядів: 508

 

Через повномасштабне вторгнення рф Україна вимушена наразі стикатися з небезпеками, які до цього були для нас майже забутими. Такою небезпекою зараз є холера. Зруйнована інфраструктура у поєднанні з літнім підвищенням температури повітря, погіршенням якості питної води або взагалі її відсутністю, неможливістю дотримання елементарних санітарних норм та особистої гігієни у деяких регіонах країни значно підвищує ризики виникнення цього небезпечного захворювання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щороку у світі реєструється до 150 тисяч випадків холери більш ніж в 50 країнах. В Україні за останні 25 років найбільша кількість випадків захворювання на холеру реєструвалась у 1994 році (845 випадків) та 1995 році (548 випадків).

Останній спалах холери в Україні зареєстрований у 2011 році в м. Маріуполь Донецької області. За період спалаху було 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни. Дві третини хворих несвоєчасно звертались за допомогою, що значно ускладнювало заходи з ліквідації спалаху. Тоді холера в Маріуполі набула затяжного характеру, спалах тривав майже три місяці.

Тому нагадаємо, що таке холера та як убезпечити себе від цього захворювання.

Холера – це особливо небезпечна гостра кишкова інфекція, що вражає шлунково-кишковий тракт. Хвороба супроводжується багаторазовими проносом та блюванням, через що виникає різке зневоднення організму. Без належного лікування може призвести до смерті.

Виникає холера при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae (або холерний вібріон). Передається зазворювання фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

Початок холери зазвичай гострий – симптоми захворювання виникають від кількох годин до 5 днів після зараження.

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі. При цьому характерними проявами хвороби є частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через різку втрату великої кількості рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму, внаслідок чого з’являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів, риси обличчя загострюються, очі западають, синіють губи і вушні раковини. Шкіра холодна, втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»). Згодом хворий відчуває задишку та різку слабкість. 

Нагадаємо, що холера – небезпечна кишкова інфекція. Але при ранньому звертанні за медичною допомогою – виліковна! 

Зазвичай холера асоціюється з бідністю, поганими санітарними умовами та дефіцитом чистої питної води. Тому спалахи холери переважно спостерігають в країнах Африки та Південної Азії. Однак поодинокі випадки можуть виникати у будь-якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, санітарія, безпека харчових продуктів та гігієна. Особливо великі епідемії спостерігаються при подачі населенню незнезараженої води за допомогою водопроводу і при аваріях в мережі внаслідок перепаду тиску і підсмоктування в труби ґрунтових вод. Не виключаються побутові та харчові епідемії. 

Як вберегтись від холери? Є декілька основних правил поведінки, які допоможуть значно знизити ризик захворіти на цю хворобу:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету. Якщо мило та вода недоступні – використовуйте спиртовмісні дезінфікуючі засоби для рук;

  • пийте тільки безпечну воду: бутильовану або воду, яку ви прокип’ятили або продезінфікували самостійно. Гарячі напої, як і напої у банках та чи бутилках, як правило, безпечні, але перед тим, як їх відкрити, протирайте їх зовні. Не додавайте лід у напої, якщо ви не зробили його самостійно з безпечної води;

  • використовуйте чисту воду;

  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;

  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням, дотримуйтесь правил зберігання продуктів та готових страв;

  • уникайте суші, а також сирої та неправильно виготовленої (приготованої) риби та морепродуктів будь-якого виду;

Також дуже важливо - кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

Фото без опису

 

Начальник Світловодського  управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області                                                                 Тетяна Кривошея


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь