Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Забезпечення діяльності суб’єктів господарювання у галузі бджільництва в умовах правового режиму воєнного часу

Дата: 23.06.2022 09:19
Кількість переглядів: 391

Спрощення нормативно-правового регулювання діяльності суб’єктів господарювання у галузі бджільництва в умовах воєнного часу:

  • Законом України від 24 березня 2022 року № 2145-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» прийнято зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі» з метою спрощення земельних відносин в частині доступу суб’єктів господарювання до земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

  • Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» запроваджено мораторій на проведення планових/позапланових перевірок підприємців на період воєнного стану.

 

Реєстрація, розміщення пасіки та вжиття заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами в умовах воєнного часу:

Порядок реєстрації, розміщення пасік в умовах воєнного часу не змінився.

 

Суб’єкт господарювання повинен:

  • Отримати ветеринарно - санітарний паспорт пасіки (Порядок видачі ветеринарно - санітарного паспорта пасіки, затверджено наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338. Видача ветеринарно - санітарного паспорту на пасіку здійснюється на підставі письмового звернення до територіального управління Держпродспоживслужби).

З покроковою інструкцію реєстрації пасіки можна ознайомитись за посиланням: Портал Дія "Гід з державних послуг".

  • Здійснити реєстрацію пасіки в органах місцевого самоврядування (військових адміністраціях) за місцем проживання фізичної особи, яка займається бджільництвом, у сільській (селищній) раді), а у випадку кочівлі - у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю.

  • Забезпечити своєчасне внесення до паспорта пасіки відомостей щодо процесів, які здійснюються на пасіці, та інформації про ветеринарно- санітарні заходи (клінічний огляд, контроль хвороби).

  • При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен проінформувати про це районне управління Держпродспоживслужби.

  • При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

Перевезення (кочівлі) пасіки у період дії комендантської години:

У разі, якщо на відповідній території діє комендантська година, щоб перевезти пасіку, слід звернутися до військової адміністрації та поліції з метою отримання дозволу на переміщення транспортних засобів у комендантську годину.

Евакуація пасік через війну:

У деяких районах посівна не відбувається або ж посівні площі зменшились, проходять активні бойові дії або ж розмінування територій тощо.

Суб’єкти господарювання з метою пошуку оптимального місця для евакуації пасік можуть звертатись до органів місцевого самоврядування (військових адміністрацій) з метою сприяння у евакуації.

Пам’ятка для власників пасік про порядок дій у разі перевезення (кочівлі) пасік *:

Відповідно до Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл необхідно дотримуватись її вимог, а саме:

  • П. 3.4. - Представники обласних контор бджільництва і товариств бджолярів-аматорів попередньо визначають господарства і кількість бджолиних сімей, які підлягають перевезенню,у державній лікарні ветеринарної медицини району підтверджують благополуччя району щодо карантинних хвороб бджіл, та можливість перевезення на медозбір і запилення. У районах, куди передбачається вивезти бджіл, вибирають місця для розміщення пасік з урахуванням потреби їх віддалення одна від одної й від місцевих пасік на відстань не менше 3-5 км, з’ясовують ветеринарно- санітарний стан місцевих пасік і джерел водопостачання.

  • П. 3.5. - Дозвіл (ветеринарне свідоцтво, довідка, зазначені у пункті 3.6 цієї Інструкції) на перевезення бджолосімей, медозбір і запилення сільськогосподарських культур у середині адміністративного району надає державна лікарня ветеринарної медицини цього району. Міжобласні перевезення проводяться за узгодженням із відповідними Головними управліннями Держпродспоживслужби областей.

  • П. 3.6. - Власникам бджолосімей, що перевозяться видається у встановленому порядку ветеринарне свідоцтво за формою № 1 (при перевезенні у межах адміністративного району довідку), яке підтверджує благополуччя пасік і місць їх вивозу щодо заразних хвороб бджіл.

  • П. 3.10. - Після прибуття в район медозбору для запилення бджоляр зобов’язаний пред’явити в орган державної ветеринарної медицини району (міста) ветеринарне свідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасік.

 

Отже, виходячи з пунктів, що прописані в Інструкції, для дозволу на розміщення пасіки на відповідній території, навіть на запрошення власників земельних угідь (фермерами, орендарями, господарствами ), свої дії потрібно узгоджувати з урахуванням наявності пасік, що знаходяться на відповідній території. Адже, якщо фермер хоче запросити кочову пасіку для запилення культур, а землі знаходяться на території сільської ради, він зобов’язаний скоординувати свої дії з старостою села. А староста, в свою чергу, має володіти ситуацією про наявність пасік на території, і, в подальшому, має визначити оптимальне місце для розташування кочової пасіки з урахуванням всіх перелічених законів та інструкцій. Таким чином господар пасіки отримує письмове запрошення від господарства на запилення культур, а також довідку від старости села про дозвіл на розміщення пасіки. Далі пасічник звертається до територіального органу Держпродспоживслужби для отримання дозволу на кочівлю (ветеринарне свідоцтво чи довідка). Фахівці Держпродспоживслужби області надають дозвіл або ж відмовляють у видачі його, обґрунтовуючи свою відмову (з’ясовують благополуччя району, проводять карантинування пасіки, погоджують перевезення).

При проходженні такої процедури унеможливлюється виникнення спірних ситуацій щодо незаконного розміщення пасік, розміщення на перельоті пасік, завезення з бджолами інфекційних та інвазійних захворювань в благополучний район чи кочівлю в неблагополучний пункт.

Але попри це кожен пасічник на території територіальної громади має бути зареєстрований в органах місцевого самоврядування та мати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки відповідно Порядку видачі ветеринарно - санітарного паспорту пасіки затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

України від 19.02.2021 року за № 338, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 04.03.2021 року за №282/35904.

*Джерело інформації Держпродспоживслужба.

Важливо розуміти, що у період дії правового режиму воєнного часу повноваження місцевих державних адміністрацій виконують відповідні військові адміністрації. Таким чином, усі дії з переміщення (кочівлі), реєстрації пасік повинні погоджуватись з відповідними військовими адміністраціями.

Довідково: слід зазначити, що у березні 2022 року Кабінет Міністрів України запустив програму евакуації підприємств із зони бойових дій з метою збереження продовження виробництва продукції у період воєнного стану.

Скористатися програмою може будь-яке підприємство, розташоване
 в зоні ризику та активних бойових дій. Пріоритет надаватимуть підприємствам, товари яких забезпечують потреби цивільного населення
 і військових, однак програмою можуть скористатися навіть маленькі підприємства(заявку на евакуацію можна подати за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1ZAbh9DCUkTfQFhtZZM0EZhkebD_OYsVH2AtovtCPaN4/viewform?edit_requested=true

 

https://docs.google.com/forms/d/1ZAbh9DCUkTfQFhtZZM0EZhkebD_OYsVH2AtovtCPaN4/edit?usp=sharing.)

____________________


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь