Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не забувайте - стихійна торгівля небезпечна!

Дата: 08.07.2022 14:43
Кількість переглядів: 190

Ситуація щодо захворюваності населення країни на кишкові інфекції залишається напруженою. Ще більш загрозливою у цьому відношенні ситуацію робить і спекотна погода, яка сприяє виникненню та розсповсюдженню цих захворювань.  Тому Світловодське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає світловодців та гостей міста бути особливо пильними щодо того, що ви вживаєте в їжу та де ви її купуєте. Наразі мова піде про найбільш небезпечні у епідемічному відношенні місця торгівлі — стихійні ринки.

Прискіпливої уваги в цей період року потребують продукти харчування, які відносяться до швидкопсувних та вимагають особливих умов зберігання (низьких температур). Це, насамперед,  молоко та кисло-молочні продукти, м’ясо, субпродукти та вироби з них, риба та рибопродукти. Реалії ж стихійних ринків протилежні – харчі навіть у спеку продаються відкрито, без будь-якого холодильного обладнання, в більшості випадків -  поблизу автомобільних шляхів, з самих автомобілів або прямо з землі. Не кажучи про те, що умови виготовлення таких продуктів, їх зберігання та транспортування невідомі і підтверджуються лише словами продавця. Який, до речі, також може внести свою долю в ступінь небезпеки продукту, адже далеко не всі з них мають санітарний одяг, охайний вигляд та медичні книжки з відмітками про проходження медогляду. До того ж невідомим залишається  й той факт, чи не піддався продукт забрудненню під час транспортування його до місця продажу. Адже навряд чи автомобіль, в якому привезли на продаж м’ясо чи кисломолочний сир з сметаною, використовується лише для цих потреб та регулярно проходить дезобробку (як цього вимагає законодавство).

Окреме питання – якість продуктів стихійних ринків. Вона доволі сумнівна, адже не підтверджується відповідними документами. На відміну від торгівельної мережі, де можна побачити супровідні документи на продукти на продукцію промислового виготовлення (декларації виробника, сертифікати якості, висновки держсанепідекспертизи тощо) або ринків, де є лабораторії ветсанекспертизи, що видають експертні висновки на продукцію тваринного походження. При цьому нагадаємо, що «не контрольоване» молоко може нести в собі збудників лейкозу, бруцельозу. Вже не кажучи за пластикову пляшку, в якій його продають і яка, за своїм призначенням не повинна використовуватись повторно, адже є тарою одноразового використання. Не меншу загрозу для здоров’я може нести і м’ясо невідомого походження, яке може стати причиною  трихінельозу, лептоспірозу, ехінококозу. Воно ж може стати джерелом розповсюдження африканської  чуми свиней, що продовжує реєструватись по всій Україні.  

Не менш небезпечними для здоров’я можуть бути і овочі та фрукти, придбані в місцях стихійної торгівлі. Більшість українців все ще вважають городину “приватного виготовлення” більш корисною та безпечною, ніж ту, що лежить на полицях магазинів. Можливо воно й так, але технічний прогрес дійшов вже й до домашніх городів, де також можуть застосовуватись шкідливі препарати боротьби з шкідниками та бур’янами (пестициди, агрохімікати) та азотовмісні засоби, які можуть безперешкодно потрапляти в овочі, зелень та фрукти. Підтвердження ж того, що домашня городина безпечна (у вигляді результатів лабораторних досліджень), на стихійному ринку ви вряд чи отримаєте.

Зачіпаючи тему небезпеки стихійної торгівлі, неможливо минути такої продукції, як риба, гриби та домашня консервація. Особливої уваги потребує в’ялена непотрошена риба та домашні консерви (овочеві, м’ясні, грибні), адже вони можуть викликати не лише отруєння, а й дуже небезпечне захворювання - ботулізм. Гриби, навіть їстівні, але зібрані в забрудненій місцевості, також можуть стати причиною серйозного отруєння. Не зайвим також буде нагадати про те, що зазначені продукти домашнього виготовлення є по суті продуктами “невідомими”, адже достеменної інформації (тобто документальної) про те, хто, як і де їх виготовив вам не нададуть. Як і інформації про умови зберігання і транспортування.

То ж ризик для здоров’я від купівлі продуктів на стихійних ринках доволі високий, а економія – доволі сумнівна. Закликаємо вас подумати над таким співвідношенням і пам’ятати, що дійсно викоренити стихійну торгівлю може лише всім відоме економічне правило: немає попиту – немає пропозицій. Будьте обачними, адже якщо щось трапиться, у випадку з стихійною торгівлею дуже мало шансів довести вину “домашнього” виробника.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь