Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розпочалася заборона на лов водних біоресурсів на зимувальних ямах

Дата: 26.12.2022 08:29
Кількість переглядів: 223

Розпочалася заборона на лов водних біоресурсів на зимувальних ямах

 

Ловити рибу та раків на зимувальних ямах на території Кіровоградської області з 1 листопада заборонено. Дозволяється за межами зимувальних ям, але з обмеженням.

З настанням холодів у риб знижується активність, вони практично повністю припиняють споживання їжі, знижується частота їх серцевих скорочень, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники. У цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Поза межами зимувальних ям дозволяється рибалити зимовими вудками з блешнею вертикального блесніння із гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування, а також тих, що закріплені за громадськими об'єднаннями не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу. Ловити можна одній особі 3 кг риби або 30 екз.раків на відкритих водоймах і 5 кг риби та 50 екз.раків на орендованих водоймах. Обмеження не стосуються трофейної риби.

У разі зафіксованого порушення, інспектори складають на рибалку адмінпротокол і він має сплатити таксу за незаконний вилов водних біоресурсів. Наприклад, за карася сріблястого доведеться сплатити
1581 грн. За щуку 3460 грн, 3706 грн за коропа, 3162 грн – за окуня.

Такса за одного рака - 3332 грн. Найбільший штраф за сома -
5117 грн. Передбачена і кримінальна відповідальність – до трьох років позбавлення волі. Міру покарання визначає суд.

Заборона стосується не лише обмеження промислового та любительського лову водних біоресурсів, а й проведення днопоглиблювальних робіт, видобування піску та гравію, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій. Заборона діятиме до початку нересту в 2023 році..

 

__________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

З 1 грудня 2022 по 30 червня 2023 заборонено ловити раків

 

З 1 грудня 2022 року забороняється будь-який лов раків
у рибогосподарських водних об’єктах Кіровоградської області.

Враховуючи рекомендації Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України, заборона триватиме до 30 червня
2022 року
.

Заборону встановлено з метою збереження та охорони популяції раків у період їх природного відтворення – спарювання та виношування ікри. Лов цих членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі
3332 грн та штраф – до 680 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. – на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

 

Довідково: Річкові раки живуть від 15 до 20 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

 

 

_______________________


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь