Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Грип та ГРВІ: краще попередити, ніж лікувати

Дата: 17.01.2023 08:40
Кількість переглядів: 219

Холодний період року завжди супроводжується підвищенням рівня захворюваності на гострі респіраторні захворювання (ГРВІ).

          Особливе місце серед цієї групи захворювань посідає грип, який називають королем інфекцій. Такий титул він отримав за свою повсюдну  розсповсюдженість, щорічні спалахи, епідемії, негативні соціально-економічні наслідки, несприятливий вплив на конкретну людину і суспільство в цілому. Саме тому своєчасні профілактичні заходи, спрямовані на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм людини залишаються завжди актуальними.

За даними Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», з початку епідемічного сезону 2022-2023 методом ПЛР виявлено 30 лабораторно підтверджених випадків грипу А. Протягом листопада 2022 року за медичною допомогою з симптомами ГРВІ до медичних закладів області звернулось 9870 хворих, з них близько 45 % діти та підлітки до 17 років, протягом грудня 2022 року – 10926 мешканців області, з них близько 51 % діти та підлітки до 17 років.

На даний час основними засобами профілактики ГРВІ є вакцинація, застосування противірусних препаратів, проведення режимних заходів.

          З роками не втрачає своєї дієвості традиційний, але ефективний метод профілактики ГРВІ - дотримання рекомендацій по підвищенню стійкості організму до інфекцій, а також профілактики можливих імунних порушень:

  1. Зміна харчового раціону. Включайте в харчовий раціон не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Намагайтесь звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів, солодощів, продуктів з великою кількістю вуглеводів, консервантів, жирів. Додайте в раціон бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів. М’ясні та молочні продукти вживайте не більше 2-3 разів на тиждень з наданням переваги морепродуктам та нежирним сортам м’яса (курятині, яловичині). Не забувайте також про рослинні масла, які містять поліненасичені жирні кислоти – оливкове, горіхове, риб’ячий жир.
  2. Здоровий спосіб життя: повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд обмежте важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
  3. Обмеження контактів: уникайте близького контакту з людьми, в яких є ознаки грипу або ГРВІ (нежить, кашель, ознаки підвищеної температури тіла), а також великих скупчень людей, особливо в закритих приміщеннях. Також уникайте рукостискань, скоротіть до мінімуму перебування в громадському транспорті. Не торкайтесь  руками очей, носа і рота, як можна частіше мийте руки з милом, що знижує імовірність захворіти на 40%.
  4. Утримання приміщень: щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу, провітрюйте приміщення (але уникайте протягів) і проводьте вологе прибирання 3-4 рази на добу. З цією ж метою можна проводити кварцування (опромінення ультрафіолетовою лампою) повітря в приміщеннях.
  5. Захист слизових носу: у період епідемії грипу перед виходом з дому змазуйте порожнину носа мазями з вмістом віферону або оксоліном. Підійдуть також звичайні бальзами проти простуди або звичайний вазелін, рослина олія.

 

          Якщо уникнути захворювання не вдалось, потурбуйтесь про оточуючих:  використовуйте маску (щоб зменшити виділення вірусів при чиханні). Для того, щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс. Всупереч поширеній думці, маска, одягнута на здорову людину, не виконує роль фільтра, що затримує віруси (для цього вона недостатньо герметична), а лише запобігає випадковому контакту рук людини з ротом і носом, знижуючи ризик контактного шляху передачі інфекції.

          Вищеперелічені рекомендації доволі прості до виконання, але спроможні значно знизити ризик захворіти на ГРВІ. Візьміть їх до виконання та не хворійте!

       

 

Головний спеціаліст                                                                              Олександрійського районного  управління                                                           Головного управління Держпродспоживслужби                                                  в Кіровоградській області                                                    Тетяна Кривошея


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь