Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Санепідситуація 2022: спалахи гострих кишкових інфекцій

Дата: 14.03.2023 10:31
Кількість переглядів: 567

 

 

Ситуація щодо інфекційної захворюваності в Україні протягом 2022 року залишалась нестабільною. Додатковий ризик виникнення та поширення інфекційних захворювань виник у зв’язку з військовою агресією росії на території України.

Загалом за минулий рік кількість зареєстрованих спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань складає 55, постраждало 512 осіб, у тому числі 213 дітей (41,6%). Це майже на третину менше, ніж у 2021 році, коли працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 82 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань з 992 постраждалими, у тому числі 750 дітей (75,6%).

Зазначимо, що з початку введення воєнного стану зареєстровано 48 спалахів, внаслідок яких постраждало 459 осіб, з них 178 дітей (38,8%).

Спалахи реєструвались на території 14 областей: Львівської, Одеської, Дніпропетровської, Київської, Запорізької, Черкаської, Івано-Франківської, Тернопільської, Полтавської, Чернівецької, Закарпатської, Кіровоградської, Сумської, Хмельницької та у м. Київ. Найбільшу кількість спалахів гострих кишкових інфекцій зареєстровано у Львівській області – 17, з яких 16 після введення воєнного стану.

Серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний:

  • у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб 19 (34,5% від усіх) спалахів, під час яких постраждало 138 осіб, з них 90 дітей;
  • у побуті 14 (25,5 %) спалахів, під час яких постраждало 126 осіб, з них 60 дітей;
  • в організованих дитячих колективах зареєстровано 9 (16,4 %) спалахів із загальною кількістю постраждалих 45 осіб, у тому числі 42 дитини;
  • з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі пов’язано 10 (18,2 % від усіх) спалахів із загальною кількістю захворілих 162 особи, у тому числі 21 дитина;
  • по 1 спалаху пов’язано з харчоблоком територіальної оборони (7 осіб) та установами виконання покарань (24 особи).

Передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася в основному харчовим шляхом (36 спалахів), а також контактно-побутовим (15 спалахів). Забруднена вода стала фактором передачі збудника при 1 спалаху, при 3 спалахах (6 %) фактори та шляхи інфікування не встановлено.

Спалахів, які викликано сальмонелами – 16 (29%), спалахів вірусної етіології (викликані ротавірусами, норовірусами, каліцівірусами) зареєстровано 13 (24%). У 8 випадках (14%) збудника не встановлено. При 1 спалаху захворювання було викликано шигелами, ще при одному – хворі не обстежувалися.

У Кіровоградській області 2 спалахи гострої кишкової інфекції було зареєстровано у 2021 році. Обидва випадки пов’язані з організованими колективами у м. Кропивницький (ЗОНЗ № 8 та будинок дитини). Всього постраждало 29 осіб, із них 28 дітей. Етіологічними факторами при спалахах стали стафілокок (ЗОНЗ № 8) та ротавірус (будинок дитини).

Ситуація, що склалася в країні, та вищенаведена статистика змушує дуже серйозно ставитись до того, що ми споживаємо та в яких умовах. Не нехтуйте правилами особистої гігієни, звертайте увагу на продукти та воду, які купуєте та вживаєте, дотримуйтесь технології приготування страв та оминайте стихійні ринки. Ваше здоров’я – у ваших руках!

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь