Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Які зміни відбулись у законодавстві про зайнятість населення у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном?

Дата: 18.04.2023 07:53
Кількість переглядів: 253

 

           Законом України від 20 березня 2023 року № 2982-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном” (далі  –  Закон) внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України “Про зайнятість населення”, “Про ліцензування видів господарської діяльності”, “Про зовнішню трудову міграцію”.

          Закон опублікований 14 квітня 2023 року. З цієї дати набрали чинності тільки його норми щодо приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України та міністерств у відповідність з ним. Весь Закон набере чинності через 6 місяців з дня його опублікування.

          Фактично Закон має два головних спрямування – посилення захисту прав трудових мігрантів та заміна системи ліцензування посередництва у працевлаштуванні за кордоном на оновлене ведення переліку субєктів господарювання, що надають такі послуги.

          Питання посилення захисту реалізовані через зміни до вищевказаного Кодексу (передбачені штрафи за стягнення з громадян будь-яких видів оплати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном) та Закону України “Про зовнішню трудову міграцію” (визначено, що посередники, медіа, інші установи або фізичні особи несуть відповідальність за поширення недостовірної інформації щодо зовнішньої трудової міграції, яка може спричинити негативні наслідки для трудових мігрантів та членів їхніх сімей). Також відповідні норми внесені і до Закону України Про зайнятість населення (наприклад, посередникам заборонено пропонувати громадянам роботу, що має ознаки неформальної зайнятості).

          Примітка. Чинні норми Закону України Про зайнятість населення теж забороняють посередникам отримувати від громадян, яким надано послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном гонорари, комісійні та інші винагороди. Оплата послуг посередника має здійснюватися роботодавцем, якому надані послуги з добору працівників.

          Ознайомитись з текстом Закону можна на парламентській веб-сторінці

http://surl.li/gjans

 

Кіровоградський обласний центр зайнятостіФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь