Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПОЧАТОК ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ПРОЕКТУ РІШЕННЯ СЕСІЇ СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ «ЗМІНУ НАЙМЕНУВАННЯ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»

Дата: 28.05.2023 22:33
Кількість переглядів: 172

Найменування організатора громадського обговорення:

Світловодська міська рада

 

Питання, винесене на громадське обговорення:

Проект рішення Світловодської міської ради «Про зміну найменування комунального закладу «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»

 

Мета проведення громадського обговорення:

   Врахування думки мешканців  Павлівського, Великоскельовського, Миронівського, Озерського старостинських округів Світловодської міської територіальної громади щодо зміни найменування комунального закладу «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» на «ПАВЛІВСЬКА ГІМНАЗІЯ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» з 1 вересня 2024 року.

Освітня галузь постійно недофінансовувалась з боку держави, що накопичило масу проблем, особливо щодо матеріально-технічної бази шкіл.

Відтепер ці проблеми мають вирішувати місцеві органи влади. Проте місцеві

бюджети часто не в змозі забезпечити елементарну безпеку учнів у закладах

освіти (йдеться про пожежну безпеку), вже не кажучи про запровадження інклюзії (в частині реконструкції закладів для їх архітектурної доступності дітям з особливими потребами); необхідні поточні ремонти; цифровізація освітнього процесу тощо.

Ситуація ускладнюється тим, що мережа закладів освіти, що не була оптимізована на рівні районів, передана в такому ж неоптимізованому стані.

Утримання шкіл з малою наповнюваністю – є надважким навантаженням на місцевий бюджет, враховуючи, що розподіл освітньої субвенції не спирається на фактичну наповнюваність класів, а здійснюється відповідно до розрахункової, яку не в змозі забезпечити маленькі школи. Такі реалії стимулюють процеси оптимізації освітньої мережі на рівні громади.

Відповідно  до Постанови КМУ від 03.11.2010 №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», п.1 ч.2 ст. 25, ч.2 ст. 68, ч.1 ст. 11 розд. 12 Прикінцевих Положень Закону України «Про освіту», п.1-4, 6 ч. 1, п.1-2 ч. 2 ст.32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника.

Згідно ст. 143 Конституції України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

       Відповідно до п.30 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

         Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

З метою створення оптимальної мережі закладів загальної середньої освіти, враховуючи недостатню кількість поданих заяв до 10 класу КЗ «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» на  2024-2025 навчальний рік, Світловодська міська рада планує змінити статус ліцею КЗ «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»  на гімназію з однією філією у Миронівському старостинському окрузі (шляхом об’єднання Великоскельовської, Миронівської та Озерської філій КЗ «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»).

         Звертаємо Вашу увагу на те, що «коштами освітньої субвенції забезпечується у повному обсязі оплата праці оптимальної чисельності вчителів при максимально ефективній мережі шкіл. У разі наявності закладів загальної середньої освіти з низькою наповнюваністю класів відповідні місцеві ради мають покривати дефіцит коштів освітньої субвенції за рахунок власних доходів. Зважаючи на це, органи місцевого самоврядування мають приймати управлінські рішення, що потребують глибокого аналізу діяльності мережі закладів освіти і цілей здійснення видатків. Це дозволить громадам акумулювати власні кошти і спрямовувати їх не на утримання приміщень, а насамперед, на виплату заробітної плати педагогічним працівникам та забезпечення учням доступу до якісної освіти, оскільки утримання неефективної мережі шкіл призводить до здорожчання вартості навчання одного учня у декілька разів.»

Враховуючи зазначене вище, просимо всі сторони освітнього процесу  з порозумінням ставитися до процесу оптимізації мережі закладів освіти у Світловодській громаді, а надто, в умовах дії воєнного стану на території нашої держави.

Запрошуємо  долучитися з 25.05.2023 до 25.05.2024 року (включно) до громадських обговорень проекту рішення Світловодської міської ради «Про зміну найменування комунального закладу «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ», яким передбачено перепрофілювання (зміна типу) та назви комунального закладу «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» на «ПАВЛІВСЬКА ГІМНАЗІЯ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ» з 1 вересня 2024 року.

 

 

 Формат проведення громадського обговорення:

У зв’язку із продовженням строку дії воєнного стану в Україні до 18  серпня 2023 року та забороною проведення масових заходів, громадське обговорення проекту рішення відбудеться у форматі електронних консультацій з громадськістю.

 

Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора  громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: 

Світловодська міська рада

Адреса: 27501, Кіровоградська область, Олександрійський  район, м.Світловодськ, , вул. Героїв України, 14

E-mail: inbox1@smvk.kr-admin.gov.ua

 Свої зауваження та пропозиції просимо надавати з 22.05.2023 року по 22.05.2024 року на електронну адресу  svtlvdskosvita@gmail.com 

 

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: 

ОРЛОВА Юлія Василівна –  заступник міського голови з гуманітарних питань

 

Строк і спосіб оприлюднення звіту про результати громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході громадського обговорення зауважень, пропозицій визначається та здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційному сайті  Світловодської міської ради.

 

Проект рішення Про зміну найменування комунального закладу «ПАВЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ГРАНД» СВІТЛОВОДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ»

 Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь