Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вберегтися від ботулізму

Дата: 01.06.2023 11:29
Кількість переглядів: 80

 

          Ботулізм існує стільки, скільки існує людство. Ця хвороба здавна приносила страждання та призводила до смертей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи. Хвороба вражала різні соціальні групи людей, незалежно від умов гігієни, - це пояснювалося природою появи бактерій. Основним носієм (резервуаром ботулізму) є організми тварин, риб, птахів і самої людини. І сьогодні, як і кілька століть тому, проблема ботулізму все ще актуальна.

          Найчастіше причиною захворювання є харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах (м’ясні консерви, овочеві консерви, риба в’ялена та інше), а також ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійні ринки тощо).

          Тож ботулізм - це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Мікроби, збудники ботулізму (анаероби) можуть жити тільки в середовищі без кисню. Також збудники ботулізму живуть в ґрунті у вигляді спор. З ґрунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишечник тварин і птахів, з мулом проникають в кишечник риб. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин (гинуть при 121), добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти. Тепле й вологе середовище провокує посилений ріст бактерій, що викликає найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне чи несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть.

          Щоб вберегтися від ботулізму, необхідно дотримуватися простих правил:

  • не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися понад рік;
  • не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках;
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином;
  • не купуйте консервовані продукти з «бомбажною» кришкою.

І найголовніше: завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби та інше - не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден з рецептів консервації не гарантує, що спори ботуліністичного мікроба не проростуть.

Нагадуємо, що при перших проявах симптомів недуги - негайно викликайте «швидку»!

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь