Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО: НЕБЕЗПЕЧНІ ХІМІЧНІ РЕЧОВИНИ!

Дата: 04.07.2023 13:41
Кількість переглядів: 332

 

Х Л О Р 

ХЛОР (СІ) - зеленувато-жовтий газ з характерним запахом. Слаборозчинний у воді. Сильний окислювач. Не горить. Зберігається у зрідженому виді під тиском. При виливі переходить в газоподібний стан. У 2,5 рази важчий за повітря, тому скупчується на низинних ділянках поверхні, у підвалах, тунелях.

Гранично допустима концентрація – 1мг/м3. Дія протягом 30-60 хв. у межах 100-200 мг/м небезпечна для життя, а вища концентрація викликає миттєву смерть.

Небезпека для людини. При вдиханні можливий смертельний наслідок. Пари сильно подразнюють слизові оболонки та шкіру, викликають їх опіки. При виливі забруднює водойми.

Перші ознаки отруєння: різкий біль за грудиною, сухий кашель, блювання, задуха, порушення координації рухів, різь в очах, сльозотеча.

Засоби індивідуального захисту: ізолюючий протигаз. Ізолюючий костюм, гумові чоботи і рукавиці. Промислові протигази марки А, В, БКФ, Г, цивільні та військові протигази. Ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або 2% розчином питної соди.

Долікарська допомога: Винести потерпілого на свіже повітря. Дати подихати зволоженим киснем. При відсутності дихання зробити штучне дихання методом «рот в рот».

Слизові та шкіру промити 2% розчином питної соди не менше 15 хвилин.

  

Памятайте! Постраждалим від отруєння небезпечними хімічними речовинами допомогу надають на чистому повітрі поза межами зони хімічного зараження.

ПАМ'ЯТКА Радіаційна аварія

 

При радіаційній аварії – основними вражаючими факторами є радіаційний вплив і радіоактивне забруднення.

Радіаційний вплив на людину полягає в порушенні життєвих функцій різних органів (головним чином органів кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту) і розвитку променевої хвороби під впливом іонізуючих випромінювань. Радіоактивне забруднення викликається впливом альфа-, бета- і гама- іонізуючих випромінювань і обумовлюється виділенням при аварії продуктів розподілу ядерної реакції (радіоактивний шлак, пил, осколки ядерного продукту), а також утворенням різних радіоактивних матеріалів і предметів (наприклад, ґрунту) у результаті їхнього опромінення.

 Що робити при оповіщенні про радіаційну аварію ?

Знаходячись на вулиці, негайно захистіть органи дихання: хусткою (шарфом) і поспішіть укритися в приміщенні. Виявившись в укритті, зніміть з себе верхній одяг і взуття, помістіть їх у пластиковий пакет і прийміть душ. Закрийте  вікна і двері. Увімкніть телевізор і радіоприймач для одержання додаткової інформації про аварії із вказівок місцевої влади. Загерметизуйте вентиляційні отвори, щілини на вікнах (дверях) і не підходите до них без необхідності. Зробіть запас води в герметичних ємностях. Відкриті продукти загорніть у поліетиленову плівку і помістіть в холодильник (шафу).

Для захисту органів дихання використовуйте респіратор, ватно-марлеву пов'язку або підручні вироби з тканини, змочені у воді для підвищення їхніх фільтруючих властивостей.

ЙОДОВА ПРОФІЛАКТИКА:

При одержанні вказівок через ЗМІ, щодо радіаційних викидів проведіть йодну профілактику:

приймаючи протягом 7 днів по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію, а для дітей до 2-х років – 1/4 частина таблетки (0,04 г);

при відсутності йодистого калію використовуйте йодистий розчин: три-п'ять крапель 5% розчину йоду на склянку води, дітям до 2-х років - одну-дві краплі. 

Що робити на радіаційно-забрудненій місцевості ?

Для попередження або ослаблення впливу на організм радіоактивних речовин:

• виходіть з приміщення тільки в разі потреби і на короткий час, використовуючи при цьому респіратор, плащ, гумові чоботи і рукавички;

• на відкритій місцевості не роздягайтеся, не сідаєте на землю і не куріть, виключіть купання  у відкритих водоймах і збір лісових ягід, грибів;

• територію біля будинку періодично зволожуйте, а в приміщенні щодня проводьте ретельне вологе прибирання із застосуванням миючих засобів;

• перед входом у приміщення вимийте взуття, витрусіть і почистіть вологою щіткою верхній одяг;

• воду вживайте тільки з перевірених джерел, а продукти харчування - придбані в магазинах;

• ретельно мийте перед їжею руки і полощіть рот 0,5%-им розчином питної соди.

Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути променевої хвороби.

 

 

 

Ватно-марлева пов’язка своїми руками

 

Як зробити ватно-марлеву пов’язку своїми руками у домашніх умовах.

Ватно-марлева пов'язка складається із звичайної медичної марлі, складеної в три-чотири шари. Між шарами марлі можна прокласти вату. Стандартна пов'язка має прямокутну форму і чотири зав'язки.

https://rada.info/upload/users_files/35825788/1f87fab84e9b8a1f1a32327bd42b689a.jpg

Ватно-марлева пов’язка своїми руками

Ватно-марлева пов'язка виготовляється із шматка марлі розміром 100 X 50 см.

Його розстеляють на столі, посередині на площі 30 X 20 см кладуть шар вати завтовшки 1-2 см (якщо немає вати, то її замінюють марлею в 5-6 шарів). Вільний край марлі по довжині за­гинають з обох боків на вату, а на кінцях роблять розрізи (30-35 см) зав'язки закріпити та обшити.

https://rada.info/upload/users_files/35825788/618135628b81cb3dd2fc78275b035fd0.jpghttps://rada.info/upload/users_files/35825788/f6671909a4a62d126c6612f6f06eabfa.jpg

https://rada.info/upload/users_files/35825788/24cf27662176a921f1a092cde0e3d1e7.jpghttps://rada.info/upload/users_files/35825788/22ab544893cdfe652c0951118458d78c.jpg

 

Пов'язка повинна добре закривати ніс і рот, тому верх­ній її край має бути на рівні очей, а нижній — заходити за підборіддя. Нижні кінці зав'язують на тім'ї, верхні — на потилиці. Для захисту очей необхідно надіти спеціальні окуляри, які щільно прилягають до обличчя.

При викиді хлору ВМП змочити - 2 % розчином соди.

При викиді аміаку ВМП змочити -5 % розчином лимонної кислоти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь